Quantcast
Channel: "STADION"
Viewing all 232 articles
Browse latest View live

Interviu cu handbalista Gabriela SZABO (Celles-sur-Belles, Franţa)

$
0
0


“La Bacău, a fost cel mai negru an din cariera mea…”
@Interviu cu handbalista Gabriela SZABO  (Celles-sur-Belles, Franţa)


Gabriela SZABO (“Găbici”) a sosit, în urmă cu un an, la Bacău, animată de gândul performanţei. Nici prin minte nu-i trecea că, numai după un sezon, va trebui să o ia de la capăt, în altă parte…Venise să rămână, având şi ilustrele exemple  ale altor handbaliste covăsnene care au făcut istorie la Bacău! Desfiinţarea echipei (nu retrogradarea, întrucât Gaby era hotărâtă să readucă oraşul în primul eşalon handbalistic!), dar şi “stânga” sa din acelaşi aluat cu al Cristinei Neagu (insuficient pusă în valoare în scurtul popas băcăuan) au transferat-o în Franţa, la Poitou-Charentes, acolo unde o găsesc mereu, fie înaintea unei partide de campionat cu formaţia la care activează, Celles-sur-Belle, fie după un curs intensiv de învăţare a limbii lui Balzac şi Baudelaire…
Leonard POPA
-Gaby, eşti singura fostă jucătoare băcăuană de anul trecut care s-a transferat într-un campionat străin, exceptând-o pe Natalia Parhomenko care, oarecum, s-a întors acasă (între timp,  Amelia Busuioceanus-a transferat şi ea la Brest-n.n.). Cum ai ajuns în Franţa?
-In campionatul francez am ajuns prin forţe proprii. Adică, am încercat să lucrez cu impresari, dar a mers cam încet totul şi am hotarât să-mi caut echipă singură. Adevărul e că am început căutările cam târziu, luând în calcul că în Franţa echipele erau, deja, făcute din luna mai, iar eu am făcut demersurile abia  pe la sfârşitul lui iunie. O fostă colegă de la Bacău, Mihaela Cherecheş, mi-a sugerat să mă uit pe un site din Franţa, unde este un fel de bursă a handbalului. Intre timp, am fost căutată şi de o echipă din Germania şi Suedia. Dar până la urmă, cea mai bună opţiune mi s-a părut că este echipa unde evoluez acum şi prima impresie este că nu m-am înşelat.


-Ce înseamnă, din punct de vedere valoric, Divizia a 2-a franceză, raportată la handbalul de la noi?
-Trebuie să recunosc că am fost şi eu surprinsă de nivelul ridicat din liga a 2-a franceză. In Franţa, sunt în jur de 7-8 ligi, pentru nevoile fiecăruia. Iar, în liga a 2-a, multe jucătoare au jucat şi în prima divizie. In liga a 2-a franceză, raportându-ne la prima ligă din România, cred că primele 5-6 echipe- şi nu e nicio exagerare- se bat cu echipele de top din ţară. Sunt foarte multe straniere aici, aşa se explică şi nivelul ridicat. Numai în echipa mea suntem cinci, plus una care are, deja, naţionalitate franceză. Este vorba de Carmen Bucur, care a plecat de mai bine de 11 ani din Romănia. Sunt şi alte românce, destul de multe, în toate ligile.
-Voi, cele de acolo, simţiţi că FR de Handbal vă urmăreşte evoluţiile? Mai reprezentaţi, într-un fel sau altul, handbalul românesc?
- Cred că FR de Handbal nu este interesată de jucătoarele din ligile inferioare. Dar, sincer, nu ştiu exact. Am constatat, însă, că jucătoarele care au plecat din ţară au fost repede uitate.


-Cum este organizat handbalul francez?
-In primul rănd, handbalul de aici e privit cu totul altfel decât în România. Lucrurile pe care le-am auzit despre o altă mentalitate nu sunt doar poveşti. Chiar sunt reale!
Ce e cel mai important, nimeni nu poate pleca de la o echipă fără să fie plătită, chiar dacă joacă bine sau nu. Aici nimeni nu încearcă să te tragă pe sfoară, totul pare chiar  prea legal. Nu se joacă nimeni cu contractele, nici conducătorii, nici antrenorii şi nici jucătoarele.
 -Cum decurge o zi din viaţa ta "franceză" ?
- Viaţa mea de aici nu se deosebeşte foarte mult de cea de acasă. Tot 2 antrenemente am, aproape în fiecare zi. Numai că am mai mult timp de odihnă între ele, pentru că le efectuăm seara, de la 7-8, şi dimineaţa, de la 10. Eu stau într-o localitate mai mică, un centru istoric, dar lângă noi, la nici 10 minute, este un oraş mai mare, Niort,  unde mai mergem să ne relaxăm, când avem liber.
-Cum a fost la Cannes, în prima etapă, ai trecut peste emoţiile debutului?
-Prima etapă a fost puţin dezamăgitoare pentru noi, deoarece am pierdut. Adevărul e că am jucat cu o echipă valoric mai bună, As Cannes. Iar noi încă mai avem nevoie de timp, pentru că suntem 10 jucătoare nou venite. Emoţii n-am avut, chiar am aşteptat  începerea campionatului cu nerăbdare. Obiectivul nostru este menţinerea în liga secundă. Anul acesta vor pica 4 echipe din 14, ceea ce este mult.Vor să facă liga de 12 echipe, ca să fie şi mai puternică. Dar este şi un proiect ambiţios aici, cu finalitate în 3 ani, în care vor să se  promoveze în prima divizie.
-Cum merg lecţiile de limbă franceză?
-Lecţiile de franceză abia acum le încep. De săptămâna viitoare, merg la primele cursuri. Deja, pot să spun că am progresat destul de mult. De înţeles, înţeleg aproape tot. Mai greu e cu vorbitul, dar sper că, foarte curând, vă voi răspunde la întrebări în franceză (râde-n.n.).


-Cum s-ar traduce denumirea formaţiei tale? Pare un titlu fermecător, legat de frumuseţe...
- Denumire formaţiei este şi denumirea localităţii. Iar traducerea nu ştiu exact cum ar fi. "Pe cele frumoase", dar nu sunt  pe deplin convinsă, aşteptaţi să finalizez cursurile despre care vorbeam…


-Ai uitat aventura băcăuană de anul trecut? Ai putut trece peste neîmplinirile din sezonul anterior? Iubitorii de handbal de aici încă se mai interesează de tine...Ce le transmiţi?

-Niciodată n-am să uit  "aventura" mea băcăuană. A fost cel mai negru an din cariera mea, dar mai mult nu vreau să comentez. Am rămas o fire optimistă şi tind să cred că orice lucru rău ni se întâmplă pentru ca, apoi, să putem aprecia lucrurile bune din viaţa noastră. Cei care ne-au susţinut cu adevărat merită şi în ziua de azi mulţumiri. Imi pare rău că echipa noastră n-a comfirmat până la urmă. Bacăul merită, pentru trecutul său handbalistic strălucitor, o formaţie în primul eşalon. In orice caz, sper că ,într-o zi nu foarte îndepărtată, va avea din nou o echipă feminină în prima ligă, că doar cu handbalul  de perfoarmanţă sunt obişnuiţi cei din Bacău,  de mai bine de 30 de ani!


Interviu cu antrenorul Ion MILOVAN (fost component al echipelor de handbal Ştiinţa şi Dinamo Bacău)

$
0
0


“Mulţi jucători din fosta Divizie B de pe vremea mea erau mai tehnici decât  cei din naţionala actuală!” 

* Interviu cu antrenorul Ion MILOVAN (fost component al echipelor de handbal Ştiinţa şi Dinamo Bacău)

     Prin anii 60, un tânăr chipeş sosit de la echipa de handbal a lui Dinamo Bucureşti, începuse să facă furori printre domniţele Bacăului. Şi pentru că toţi  sportivii la modă primiseră câte o poreclă, lui i s-a spus Frumosul…Numai că Ion Milovan, plecat din ţinuturile mirifice ale Orşovei, venise să facă handbal de mare performanţă, alături de cei mai buni handbalişti ai provinciei care debarcaseră la Bacău, fraţii Gheorghevici, Papp şi ceilalţi, reuniţi în jurul unui antrenor de legendă, Lascăr Pană… Incepuse cu fotbalul, ca mai toţi puştanii din vremea aceea, dar la 10 ani, pentru că toate le făcea numai cu stângulşi stânga, un antrenor  cu ochi, pe nume Cernescu, i-a sugerat că e mai mult mai aproape de glorie, dacă va continua cu mingea mică…Aşa a ajuns la handbal şi, de aici, a început să se nască povestea…Intr-o bună zi, când avea dublă legitimare, la CSS Orşova şi la seniorii Reşitei, a ajuns în oraş marea echipă a lui Dinamo. Pentru că n-aveau ce pierde, reşiţenii l-au aruncat în teren, aşa într-o doară, fără să bănuiască ce va urma…La sfârşitul jocului, gazdele câştigau cu un neverosimil  25-16 şi, caz unic în analele handbalului nostru, toate cele 25 de goluri fuseseră înscrise de tânărul Milovan, care a fost urcat imediat într-o maşină şi dus la Bucureşti pentru a fi legitimat la Dinamo, alături de celebrul Ion Madzer, considerat de unii cel mai mare handbalist român al tuturor timpurilor…De la Dinamo, Frumosul a ajuns la Bacău, unde a îmbrăcat tricoul Ştiinţei şi al lui Dinamo, până când i s-a făcut dor de locurile natale. A revenit la Severin, dar a jucat în continuare handbal până la  42 de ani, când şi-a început cariera de antrenor. Ei, dar asta e o altă poveste de succes, întrucât Ion Milovan a devenit, graţie pasiunii şi devotamentului său faţă de acest sport, unul dintre cei mai apreciaţi tehnicieni din această parte de ţară, scoţând-ca pe rampă- jucători şi jucătoare de mare valoare (umbla vorba odată că, dacă vrei să-ţi faci naţională, e suficient să te duci la antrenamentele lui Milovan!)…Printre aceştia, portarul Buligan, Aneta Pârvuţ- recent convocată la naţionala pregătită de Tadici, dar şi pe….talentata  portariţă a Ştiinţei Bacău, Anghelescu. Să ne întoarcem, însă, la Bacăul anilor 60…
Leonard POPA
-Domnule Milovan, cum aţi ajuns la Bacău?
-Pe vremea aceea, schimburile erau frecvente. Eu am ajuns la Bacău de la Dinamo Bucureşti,  împreună cu alţi colegi, Lăpuşan, Ciora şi Bogolea, iar de la Bacău au plecat în Capitală, Papp şi Coresa, ultimul transferându-se,  în final, la Steaua. Odată cu noi, handbaliştii, au venit la Bacău şi câţiva fotbalişti...
-Echipa de handbal Dinamo Bacău, fac precizarea pentru a nu o confunda cu echipa de fotbal a oraşului,  în care strălucea marele Dembrovschi, şi ea una dintre fruntaşele primei divizii… Cine era antrenor? Ce jucători aţi găsit la echipă?
-Dinamo Bacău era campioana provinciei, situându-se imediat după Steaua-câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni- şi Dinamo. Antrenor era reputatul Lascăr  Pană, care avea succes pe atunci si cu lotul naţional de tineret. Formaţia băcăuană era deosebit de valoroasă, şi acum mi-i amintesc pe HOROBĂŢ, BOGOLEA, AVRAMESCU, FRAŢII GHEORGHEVICI, PARASCHIV, BOTIN, BERZA, CSERVENKA, SAMSON, DUŢU, DUCU BLAJ, PAVELESCU, OSTACHE…
-Vă rog să faceţi câte o scurtă caracterizare a fiecărui coleg de echipă care v-a rămas în memorie, din perioada respectivă...
- Nu e greu, pentru că toţi impresionau într-un fel sau altul…Horobăţ- explozie şi eficienţă, Bogolea-valoare mondială, Avramescu-arta dirijorului, Paraschiv-zvârlugă cu tehnică, Cservenka-eficienţă nemţească, C. Gheorghevici-dârzenie ca pivot, stâncă în apărare...şi, mai presus de toţi, nea Puiu Pană, "împăratul”-valoare, competenţă, omenie, respect, pasiune.
-Meciurile se desfăşurau în Parc, pe zgură…Vă mai amintiţi? Aveau audienţă? Ce partide v-au ramas în amintire, după atâţia ani?
- Da, într-adevăr, partidele se desfăşurau în parc, pe zgură...Despre audienţă, ce să mai spun, la meciurile"tari" rămâneau la poarta arenei mai mulţi oameni decât spectatorii oricărui derby de astăzi din ţară…
- Cum erau antrenamentele cu Lascăr Pană? Ce vă amintiţi în mod special despre acest Titi Teaşcă al handbalului masculin?
- Cu el, antrenamentele te făceau să crezi că eşti un ministru la curtea "împăratului".Toţi îl apreciam, îl ascultam fără crâcnire, toţi îi respectam valoarea, competenţa, pasiunea cu care crea mediul marii performanţe. Intr-un cuvânt, era… "Domnul Handbal"! Dintre foştii lui elevi,  mulţi au încercat să-l copieze în meserie, fiind o pleiadă de antrenori care s-au revendicat  din "şcoala Pană”,  Mengoni, Avramescu, Gerhard, Paraschiv, Berza...Toţi, cu rezultate excepţionale!
-Cum era Bacăul acelor ani?
-
Bacăul era un oraş liniştit, curat, mulţi dintre noi, când am plecat pe meleagurile natale,  luându-ne şi câte o băcăuancă de soţie!
-Aveaţi legături şi cu alţi sportivi, de la celelalte secţii ale clubului?
-
Da, cu fotbaliştii tineri, în special cu Mioc, Hriţcu, Sinăuceanu, Pruteanu,Volmer. Formau  şi ei o echipă puternică, cu rezultate deosebite, unanim apreciată şi respectată în ţară. Performanţa era literă de lege la Dinamo Bacău, indiferent de ramura sportivă. Bacăul acelor ani se definea prin sport!
-Plecarea de la Bacău, în zona Olteniei, în ce condiţii s-a produs?
-Eu am jucat la toate echipele băcăuane de atunci-Dinamo, Ştiinţa şi Voinţa, dar am plecat în Drobeta Tr.Severin,  după terminarea facultăţii, unde am jucat până la 40 de ani, fiind golgeterul echipelor mehedinţene, în paralel cu desfăşurarea activităţii de antrenor, o meserie în care mi-am pus toate speranţele şi  pasiunea.
-Aţi început să antrenaţi, la Drobeta Turnu Severin, unde aţi descoperit şi format un mare talent...portarul Buligan, probabil, ultimul mare portar al handbalului nostru masculin...Ce vă amintiţi despre el?
-
Prima mea grupă de la CSŞ Tr. Severin, formată de mine, îl avea în componenţă pe Alexandru Buligan căruia i-am năşitdebutul în handbal, la Piteşti, în campionatul de juniori 3, ca ...inter! La juniori 2,  Buligan a fost trecut, printr-o conjunctură fericită, în poartă, după care a fost transferat la Timişoara de Costică Jude, care a văzut în el o mare valoare. Buligan era de o ambiţie ieşită din comun. De exemplu, eu preluând echipa de Divizia A fete, el venea şi se antrena singur şi cu ele. Muncea mult şi îşi dorea încă de la acea vârstă fragedă să facă mare performanţă. Eu am mai avut mari portari la echipele de fete pe care le-am antrenat, Amalia Săftoiu, care s-a transferat la Oltchim, apoi în Germania, Anca Rombescu, care s-a transferat la Tomis Constanţa, iar apoi în Turcia…
-Astăzi, de ce nu mai avem portari de valoare în prima divizie?
-
De ce?! Pentru că antrenorii de la juniori trimit în poartă de multe ori copii care nu au calităţi -zic ei, de interi- dar uită că portarul trebuie să aibă îndemânare şi viteză.
- Ce se întâmplă cu handbalul masculin românesc? De ce batem pasul pe loc?
- Restrângerea numărului secţiilor de handbal a redus mult baza de selecţie a sportului de performanţa, desfiinţarea competiţiei numită Daciada, toate acestea au dus la scăderea valorică a handbalului masculin românesc, altădată cunoscut prin viteză, tehnică...şi s-a ajuns prin a copia pe alţii.
-Ce măsuri aţi fi tentat să luaţi imediat, dacă asta ar depinde de dvs., pentru redresarea performanţei handbalistice masculine?
- Statornicirea şi obligativitatea campionatelor şcolare, formarea unor centre de excelenţă în fiecare judeţ, unde copiii şi juniorii să fie antrenaţi după metode moderne, formarea selecţionatelor celor 8 regiuni cu competiţii între acestea...,astfel încât să se ajungă a exista cel puţin 15 handbalişti pe post...Aceştia, apoi, sa bată la porţile echipelor de ligă şi a loturilor naţionale. Acestea sunt măsurile pe care le-aş lua imediat.
-V-aţi repliat, de câţiva ani, în handbalul feminin...De ce?
-
După generaţia de băieţi a lui Buligan, am fost pus să redresez o echipă de divizie şcolară, iar rezultatele bune obţinute m-au făcut să rămân numai cu fetele cu care am obţinut rezultate foarte bune la turnee finale. Sportivele promovate de mine la loturile naţionale de junioare, tineret, senioare au obţinut 18 medalii la europeneşi mondiale.
-Aţi dat, deja, o handbalistă la naţionala antrenată de Gh.Tadici, pe Pârvuţ...Cum vedeţi viitorul handbalului feminin românesc?
- Pârvuţnu e singura. Am mai avut jucătoare la naţionala României, Trăistaru, Gabriela Tănase, Marcela Popescu, Amalia Săftoiu...Şi o părere care, poate, va deranja pe mulţi. Dacă TADICI rămânea antrenor la naţională, în ultimii 10 ani, mai luam cel putin 5 medalii la mondiale,europene,olimpiade! La fete, se lucrează mai eficient cu antrenori pricepuţi, stabili, pasionaţi…Atât la junioare, cât şi la senioare. De exemplu,  antrenorul federal Remus Drăgănescu e omul potrivit la locul potrivit. Chiar dacă  vor mai fi suişuri şi coborâşuri,  se va sta cu fetele în elita mondială.
-Faceţi o comparaţie între handbaliştii de astăzi şi cei din anii în care activaţi dvs. şi când încă eram campioni mondiali, 1970...1974...Unde se făcea diferenţa?
- Scurt şi la obiect: mulţi jucători din fosta Divizie B de pe vremea mea erau mai tehnici decât  cei din naţionala actuală.
-Ce este greşit în handbalul nostru actual?
-Reducerea secţiilor de handbal ale CSS –urilor,  ceea ce a dus la restrângerea bazei de selecţie pentru sportul de performanţă, desfiinţarea campionatelor şcolare, interjudeţene gen Daciada, lipsa pasiunii din partea tinerilor antrenori, slaba lor pregătire.
-Câştigă Oltchimul Liga Campionilor? Trec Clujul şi Constanţa de grupele Ligii?
- Oltchim  poate câştiga LC, dar întrebarea care doare e...câte jucătoare române mai sunt titulare?! Clujul are jucătoare de excepţie luate individual. Dacă vor reuşi să  fie o echipă..., de ce nu?! Constanţa nu cred.  E greoaie şi fără nerv în exprimare pe semicercul advers.

Interviu cu voleibalista Nicoleta MANU, fosta componentă a Ştiinţei Bacău

$
0
0


“Simţeam nevoia unei schimbări…”
* Interviu cu voleibalista Nicoleta MANU, fosta componentă a Ştiinţei Bacău


2012 a fost un an al despărţirilor…Unele fireşti, altele nedorite, şi unele  şi altele lasă în urmă regrete. O urmă a timpului pe care, oricât te-ai strădui, n-o poţi şterge. Cele 13 sezoane voeibalistice petrecute de Nicoleta Manu sub tricoul Ştiinţei sunt o filă din jurnalul fericirii. Nicoleta a coborât din Piatra-Neamţul natal pentru a urca la Bacău  treptele performanţei depline. A câştigat cu Ştiinţa titlul naţional în 2005 (nu mai socotim şi celelalte clasări pe podium…). I s-a cântat imnul la Naţionalăde 106 ori (sept. 2012). A fost desemnată cel mai bun libero al întrecerii interne aproape în fiecare an, în ciuda câtorva intervenţii chirurgicale. A avut propuneri de transfer la fiecare sfârşit de campionat, inclusiv de la marea rivală Tomis Constanţa. A spus NU, hotărât, până în august 2012, când şansa, poate, chiar  înseşi nebănuitele căi ale vieţii de zi cu zi au trimis-o în Franţa, pentru a evolua la formaţia antrenată de Ion Dobre, Hainaut Valenciennes.  O formaţie care a terminat sezonul trecut pe poziţia a şasea, într-un campionat aflat într-o continuă ascensiune valorică. Cu siguranţă, pentru Nicoleta Manu, marea  performanţă nu s-a încheiat la cei 31 de ani.
Leonard POPA
-A fost 2012 anul marilor despărţiri, Nicoleta ? Mă gândesc că, atât tu, cât şi Vika Polischuk, două dintre cele mai longevive voleibaliste ale Ştiinţei, aţi părăsit Bacăul. A fost o despărţire "forţată" de ratarea titlului naţional sau una gândită din timp?
-Intr-adevăr, a fost anul despărţirilor…Dar în ceea ce mă priveşte, a fost decizia mea de a pleca. Simţeam nevoia de o schimbare, atât în plan profesional, cât şi personal....
-Din punctul tau de vedere, de ce am ratat titlul , în sezonul trecut, când tot campionatul am dat impresia că ne este la îndemână? Care să fi fost cauzele obiective?
-Bineînţeles că e dureros să pierzi titlul, mai ales după ce tot campionatul am stat numai pe primul loc, dar în finală pot spune că am întâlnit o echipă a Constanţei puţin mai fresh ca noi…Şi mai pot spune că diferenţa au făcut-o unele din straniere...


-Despărţirea de Bacău, după atâţia ani, nu a fost uşoară... Care au fost cele mai mari satisfacţii în toată această perioadă? Pe care crezi că le vei păstra în memorie?
-Nu a fost o decizie deloc uşoară de a părăsi Bacăul,  după 13 ani în tricoul acestei echipe. Pentru mine, a fost o mândrie să îmbrac tricoul Ştiinţei atâţia ani.Cele mai mari satisfacţii au fost câştigarea celor două Cupe ale României, a campionatului şi ,bineînţeles, accederea în Final Four.
-Regrete?
-Cel mai mare regret rămâne pierderea titlului sezonul trecut.


-Iţi continui cariera la naţională...Ce se întâmplă cu voleiul feminin românesc? Batem pasul pe loc...Nu mai reuşim o calificare într-o fază superioară a competiţiilor europene şi mondiale cam de multişor.
-La naţională,  daca voi mai fi convocată,  mă voi duce, dar ar fi cazul să-mi ia şi mie locul altă jucătoare mai tânără, că doar nu poţi să mergi la prima reprezentativă până la 40 ani ! ..Dacă ai uitat, să ştii că anul trecut am fost la un Campionat European..Şi poate ne vom califica şi anul acesta, cine ştie..., chiar dacă nu foarte multă lume ne dă şanse în barajul cu Cehia.


-Cum e mai bine pentru naţională, să ne plece voleibalistele talentate în campionatele externe, puternice- aşa cum s-a întâmplat şi cu tine- sau să rămână aici, să joace mai mult împreună?
-Nu ştiu dacă e mai bine sau nu să plece jucătoarele române în alte campionate, dar ce ştiu eu cu siguranţă  e că în afară avem campionate mai puternice (nu peste tot), iar jucătoarele, când vin la naţională ar trebui sa fie mult mai bine pregătite, aşa ar fi normal şi de dorit…
- De multe ori, "stranierele" noastre refuză convocările, şi asta nu de acum...Care ar fi motivele?
-Jucătoarele care refuză naţionala,  în general, au o anumită vârstă şi nu mai pot face faţă pe două fronturi, şi la echipa de club, şi la reprezentativă...


-Cum vezi disputa din campionatul intern anul acesta? Mai aprigă faţă de anul trecut? Unde plasezi "Ştiinţa" la sfârşitul sezonului?
-Eu cred ca va fi un campionat mai bun, datorita stranierelor de calitate, care au venit în România să joace, dar sunt convinsă că tot Bacăul-Constanţa-Dinamo-CSM se vor bate pentru titlu şi sper din tot sufletul că, la sfârşitul campionatului, Ştiinţa să fie campioană.


-Care sunt primele impresii la contactul cu voleiul francez?
-In Franţa, campionatul este destul de puternic, pot spune ca e mai bun ca în România, toate meciurile sunt grele, se pot produce surprize mai mereu...Depinde foarte mult de forma care o ai la ora meciului..Sunt jucătoare foarte bune aici şi nu există un decalaj valoric atât de vizibil între echipe, ca în ţară.


-Te-ai acomodat cu noua echipă, cu oraşul?
-M-am acomodat destul de uşor, pentru mine asta nu era o problemă...Fetele m-au primit bine, pe unele dintre ele le cunosteam deja, au jucat chiar şi în campionatul nostru. Oraşul e foarte frumos, dar nu  am timp să-l vizitez prea des, doar în week-end...


-Ce îţi lipseşte în Franţa? Ce ai fi luat cu tine acolo?
-Imi lipsesc, bineînţeles, familia ,prietenii şi căţeluşa mea LADY, pe ea aş fi luat-o cu mine aici, dar poate cu altă ocazie...


-Cum te vezi peste 3-4 ani?
-Peste 3-4 ani mă văd exact ca acum!  Jucând acest minunat sport...volei...






Interviu cu fosta mare gimnastă Teodora UNGUREANU

$
0
0


„Nu am avut niciodată sentimentul invidiei!”
*Interviu cu fosta mare gimnastă Teodora UNGUREANU

   Colegul Cornel Galben, de la secţia cultură-învăţământ a „Deşteptării” se va îmbogăţi, cu siguranţă. Zilele trecute mi-a vândut un pont de „milioane”. Cică Teodora Ungureanu, una dintre stelele gimnasticii româneşti din anii 70-80, s-ar fi întors, pentru câteva săptămâni, la Oneşti. N-am crezut, dar, a doua zi, am fost în municipiul de pe Trotuş. Şi, într-adevăr, într-una din sălile de gimnastică ale Liceului Sportiv, am avut fericita ocazie să o întâlnesc pe marea noastră campioană.
   Pentru mulţi, Teodora Ungureanu a însemnat umbra lăsată de perfecţiunea Nadiei. Pentru foarte mulţi, însă, Teodora a rămas marea nedreptăţită a Olimpiadei de la Montreal. Pentru aceştia, numele său nu a însemnat niciodată o trimitere la pagina întâi a publicaţiilor sportive. De altfel, nu-mi aduc aminte alt nume de sportiv, care să fi rămas într-atât de învecinat şlagărului…Câţi dintre noi nu-şi amintesc, atunci când postul naţional de radio-televiziune transmite „Sanie cu zurgălăi”, solul Teodorei Ungureanu la Olimpiada canadiană? Şi atunci, e firesc să te întrebi ce a inspirat întrebările şi răspunsurile de mai jos?! Sportul? Muzica? Ori, poate, neşansa pe care o au întotdeauna marii sportivi, vis-a-vis de alţi mari sportivi?    (august 1990).
Leonard POPA

-Vestea venirii dvs. acasă, m-a luat prin surprindere. Nu sunt pregătit pentru acest interviu…
-Nici eu…(râde)
-Atunci, să mizăm pe spontaneitatea noastră…Un dialog mai aproape de adevăr…
-Tot ce se poate…
-Când aţi dat ultimul interviu în ţară?
-În ţară? Nu-mi aduc aminte…În 78 sau 79…
-După ce eveniment?
-După „Mondialele” de la Strasbourg, ori după Universiada din Mexic…
-Ce s-a întâmplat după aceea?
-După aceea, în 80, am efectuat ultimul cantonament cu echipa naţională, înainte de Olimpiada de la Moscova, după care am pus punct carierei de gimnastă.
-De ce? Din cauza vârstei?
-Au fost mai multe probleme, dar aveam deja 20 de ani şi nu am vrut să mai continui.
-Nu au fost şi neînţelegeri?
-Nu. La 20 de ani am renunţat, pur şi simplu, pentru a face loc altor fete care veneau tare din spate: Cristina Grigoraş, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Melita Ruhn…
-Ce a urmat?
-Am lucrat ca antrenoare la clubul Dinamo. După doi ani, am demisionat şi am plecat, prin contract, pentru un număr acrobatic la Circul Bucureşti.
-Cum aşa?! Ce posibilitate de exprimare aveaţi la un Circ, fie el şi unul  naţional?
-La circ, executam un număr acrobatic care se numea „bara rusă”. După mai mulţi ani în Olanda şi Finlanda, am ajuns, în sfârşit, la circul francez. Acolo mă aflam în 1987, când am fost numită antrenoare la Grenoble, la echipa de gimnastică a clubului.
-Şi aveţi o echipă?
-Da. La un an după ce am ajuns la echipă, am luat-o de pe locul 10, în divizia secundă, şi am adus-o pe locul 2.De atunci, suntem pe acelaşi loc, în plus, două fete de-ale noastre, sunt, deja, în echipa naţională a Franţei.
-Când aţi învăţat franceza atât de bine?
-Franceza am început să o învăţ în primul an de circ, în Franţa. După vreo şase luni, am reuşit să ne perfecţionăm. Fetiţa noastră, fiind mică, a învăţat mai repede, când nu înţelegeam un cuvânt, o întrebam imediat pe ea…
-Nu este o diferenţă prea mare între gimnastică şi circ?
-Nu. Chiar dacă am fost la circ, contactul cu lumea gimnasticii nu l-am pierdut. Şi în 85, când au fost Europenele în Finlanda, am luat legătura cu lotul. Aşa s-a întâmplat şi în Franţa, când am aflat că se organizează un concurs de gimnastică cu participare românească. Dacă am intrat în lumea circului, am făcut-o pentru că acesta era un mijloc de a călători. Nu este uşor ca, după zece ani de performanţă şi fel de fel de turnee, să vină o zi în care să ţi se spună răspicat: „gata, nu mai pleci nicăieri, te-ai plimbat destul!”
-Nu mai primeaţi vize?
-Nu. Când se organiza un concurs în străinătate, alţii erau privilegiaţii…Tocmai aceia care nu fac mare lucru în sport ajung să fie primii la rând când e vorba de excursii şi turnee!
-Nu aţi avut probleme cu autorităţile române?
-Ba da.
-Ce fel de probleme?
-Pentru că nu m-au lăsat să plec timp de şase luni, mi-am dat demisia de la Dinamo şi m-am angajat, aşa cum v-am spus, la Circul de Stat. Dar nici după aceea, nu mi s-a acordat vize de plecare, pentru că mereu dădeam peste cineva care-mi spunea în faţă: „Cum să pleci? Ce va spune Occidentul când va afla că Teodora Ungureanu, medaliată olimpică, s-a angajat la circ?”
-Până la urmă, însă…
-Până la urmă, am obţinut viza. Cel care m-a ajutat şi m-a înţeles a fost Nicu Ceauşescu. Toată lumea îl înjură acum, dar dacă nu era el, nu mai plecam niciodată în străinătate, decât, poate, astăzi. In fine, prin intervenţia lui, în 24 de ore am primit paşaportul, şi eu şi soţul meu, Sorin Cepoi (fostul gimnast-n.n.) şi fetiţa…
-Aţi renunţat la cetăţenia română?
-Nu. Tocmai că, în ianuarie, când fotbaliştii români au venit la Marsilia şi echipa mea a făcut o demonstraţie acolo, am stat de vorbă cu un ziarist de la „Gazeta sporturilor”, care nu ştiu ce a înţeles din câte i-am spus, pentru că în ziar a apărut cum că noi am dori să renunţăm la cetăţenia română, ceea ce este neadevărat. Suntem cetăţeni români stabiliţi în străinătate. Mai avem, însă, un an şi vom solicita şi cetăţenia franceză, întrucât vom putea călători într-o ţară occidentală fără viză.
-Haideţi să revenim la anii frumoşi ai gimnasticii româneşti. Ce a însemnat pentru dvs. perioada aceea, în afară de concursuri şi medalii?
-Lucrul după care tânjeam cel mai mult, pe-atunci, erau momentele de după concursuri, când ne întorceam acasă, să ne bucurăm de puţină linişte. Pentru că gimnastica înseamnă un volum imens de muncă, câte 6-7 ore de antrenament zilnic. Nu era uşor să te pregăteşti, în fiecare zi, timp de şase luni, pentru un concurs, în timp ce alţi copii, la vârsta noastră, se jucau şi se distrau…
-Cărui antrenor îi datoraţi tot ceea ce aţi realizat în sport? Lui Bela Karoly?
-Generaţia mea, da. In momentul acela, dânsul era antrenorul lotului naţional. Însă, primii paşi în gimnastică mi-au fost îndrumaţi de Andrei Cherecheş, la Reşiţa. De obicei, memoria sportului reţine doar numele antrenorilor de la lotul naţional, ceea ce nu este corect…
-Ştiu că aţi fost prietenă bună cu Nadia. Astăzi, aţi rămas la fel de bune prietene?
-Nu pot să spun lucrul acesta, pentru că de vreo zece ani, nu ne-am mai scris şi nu ne-am mai văzut. Deci, nu mai poate fi nimic ca înainte…Fiecare şi-a urmat cursul firesc al vieţii…
-Când aţi aflat că a plecat din România cum a plecat, ce aţi gândit?
-Pe moment m-am bucurat pentru ea, dar când am aflat cum a plecat, am rămas surprinsă. Eu n-aş fi făcut acest lucru. A riscat prea mult.
-După Montreal, s-a spus că aţi fost nedreptăţită, că meritaţi aurul la sol…Nu aţi avut nici un moment sentimentul invidiei?
-Nu. Au fost mulţi care au afirmat că aş fi fost mai bună la unele aparate şi că aş fi meritat medalia de aur la sol sau la bârnă. Cu Nadia eram tot timpul, şi în sala de gimnastică şi în afara ei. Pentru nimic în lume nu aş fi putut să o invidiez. N-am cunoscut acest sentiment niciodată!
-Cum vedeţi gimnastica românească astăzi? Mai este străbătută de acelaşi entuziasm?
-Cred că da. Talente sunt, deşi gimnastica a devenit foarte grea în momentul de faţă. De aceea, talentele trebuie depistate rapid. Înainte, elementele erau mult mai uşoare şi, prin muncă şi forţă, se putea face ceea ce am făcut noi. Staţi să vedeţi unde se va ajunge după anul 2000…Astăzi, fără talent, nu se mai ajunge în frunte. Oricum, văzută din Franţa, gimnastica românească pare în progres.
-Cum se explică prezenţa dvs. la Oneşti?
-Am venit la Oneşti pentru un stagiu de trei săptămâni, cu echipa de gimnastică pe care o antrenez la Grenoble. Este, de fapt, un schimb de experienţă cu Liceul de Gimnastică din Oneşti şi cu dl.Mihai Săndulescu, directorul instituţiei.
-Şi fetele sunt mulţumite?
-Da. Sunt foarte mulţumite, pentru că aici au avut ocazia să vadă la lucru lotul olimpic al României şi au înţeles că numai prin muncă se poate obţine performanţa. In Franţa nu prea se munceşte la antrenamente.
-Cum vine asta?!
-Aşa bine. În Franţa, fetele vin la sală de plăcere şi pentru că îşi plătesc antrenamentele, se mai găseşte câte una care să-ţi întoarcă spatele şi să-ţi spună: „Fac ce vreau cu banii mei!”
-Cum aţi regăsit Oneştiul? Cum v-au primit oamenii de aici?
-Oraşul s-a transformat mult, s-au construit multe lucruri noi. Peste tot am simţit ospitalitatea localnicilor. Chiar şi ieri, când eram la piscină, au venit mai mulţi care, chipurile, m-ar fi cunoscut încă din copilărie. Mi-a venit să şi râd, unul dintre ei s-a aruncat în apă, îmbrăcat cum era, ca să-mi spună: „Bine ai venit!”…
-Despre evenimentele din decembrie 89, ce părere aveţi? Cum le-aţi perceput din Franţa?
-Când am aflat ce s-a întâmplat ne-am bucurat. Ne-am întristat, însă, când am auzit de numărul victimelor din Bucureşti. Despre ce a urmat, după revoluţie, ce să vă mai spun? Cred că mulţi oameni nu ştiu, încă, ce vor de la democraţie…Acum este libertate, m-am convins, dar oamenii nu au răbdare. Ei vor să schimbe totul de la o zi la alta, şi asta nu e posibil. Ca să te bucuri de democraţie e nevoie de muncă, multă muncă…
-Dvs., în Franţa, lucraţi mult?
-De muncit, muncim enorm.Numai în felul acesta putem trăi din ce câştigăm ca antrenori de gimnastică…

Interviu cu Petrică GAVRILESCU (fostul portar al formaţiei de fotbal ARLUS Bacău)

$
0
0


„ARLUS a însemnat un început, dar mai presus de toate, pasiunea, curajul şi încrederea!”  
*Interviu cu Petrică GAVRILESCU(fostul portar al formaţiei ARLUS Bacău)

 Mă număr printre cei care l-au cunoscut îndeaproape pe nea Petrică Gavrilescu (aşa îi spuneau toţi, nea Petrică), decanul de vârstă al fotbalului băcăuan. Portar în echipa ARLUS-ului, apoi, cu diverse îndeletniciri în cadrul clubului, nea Petrică a traversat tot fotbalul local de la un capăt la altul, slujindu-l cum numai el a ştiut să o facă…Când a plecat să ne salute de pe lumea cealaltă, în iulie 2008,  Petrică Gavrilescu avea 86 de ani şi o minte lucidă, ca în prima zi când a ajuns la Bacău, detaşat din Bucureştiul natal…A luat cu dânsul 50 de ani de fotbal, o istorie întreagă, lăsându-ne câteva răspunsuri şi mai multe întrebări. Am recompus un interviu mai vechi, rămas- din nefericire- nepublicat la vremea respectivă. O fac acum, când amintirea celui care a fost Petrică Gavrilescu e mai puternică decât oricând. Fotbalul băcăuan are nevoie de reperele trecutului, pentru a se legitima astăzi, când e doar o umbră…(ianuarie 1995).
Leonard POPA

-Domnule Petrică Gavrilescu, restituiţi prezentului prima filă a fotbalului băcăuan…Mulţi n-o mai cunosc şi, poate, n-au ştiut-o niciodată. Care au fost începuturile?
-După război, în anul 1946, în Bacău, câţiva pasionaţi de fotbal, în frunte cu procurorul Remizovschi, avocatul Robinshon şi directorul Secţiei Comerciale Regionale Bacău, Grigoriu, au dispus înfiinţarea unei echipe de fotbal, subvenţionată de Prefectură şi Sfatul Popular Regional. Echipa aceea a primit numele de ARLUS, care era o abreviere de la o denumire mult mai largă: Asociaţia Relaţiilor Lărgite cu Uniunea Sovietică. Dădea bine un asemenea nume, care nu mai necesita o sută de aprobări ale cenzurii timpului, condusă de consilierii sovietici detaşaţi în toate cabinetele româneşti. Toate actele de afiliere la FR Fotbal  au fost întocmite rapid, dar nu existau  suficienţi jucători în oraş, mai ales că Federaţia hotărâse ca, începând cu Ediţia 1946-1947, să fiinţeze şi a treia divizie de fotbal („C”), unde s-au înscris 132 de echipe împărţite pe zone geografice, în serii de 10 şi 11 echipe. Până la urmă,  delegatul formaţiei la Federaţie, Gică Weisemberg, când s-a dus la Bucureşti, i-a întâlnit pe Ghica Cristea (viitorul  mare antrenor băcăuan-n.n.) şi Părălescu Petrică, doi jucători cunoscuţi, de la Unirea Tricolor. Ce le-a spus sau promis nu ştiu, cert este că i-a convins să vină la Bacău, alături de alţi colegi de echipă, printre care Iliescu, Ianda, Oprişescu, Frunzescu, Nelu şi Miticuţă Lemnrău, Ioniţă Marin şi Traian Iordache, cel care avea să devină şi primul antrenor al echipei. Lor, ne-am adăugat şi noi, câţiva fotbalişti băcăuani, eu, Melnic, Onucu Rus, Slaimovici, Bică, Memolis, Marinică Niculescu- venit de la Gura Ocniţei-  şi Serman. Aşa s-a  legat prima echipă a ARLUS-ului.
-Aţi intrat direct în Divizia C…Vă mai amintiţi componenţa seriei?
-Cum să nu? Danubiana Roman, CFR Iaşi, CFR Paşcani, Chimia Suceava, Dinamo Vaslui, Hatman Luca Arbore Rădăuţi, Foresta Fălticeni, Avântul Botoşani şi Letea Bacău. În total, 10 formaţii. La sfârşitul campionatului, pe primul loc, s-a clasat Danubiana Roman, iar pe doi, formaţia din Iaşi, care ne-a învins în meciul decisiv  cu 1-0. Noi am ieşit pe trei, dar pentru că, în sezonul următor, Divizia B a fost reorganizată, am promovat şi noi!
-Aşadar, am devenit divizionari B…
-Da…Un motiv în plus pentru a ne întări lotul. De fapt, cam de atunci am început şi eu să mai prind poarta lui ARLUS-ului, întrucât titular era Oprişescu. În acea ediţie, nu am avut alt obiectiv decât să ne menţinem în eşalonul secund. Şi ce luptă s-a dat în retur! Din cele 16 echipe ale eşalonului, jumătate retrogradau! Noi eram în luptă directă pentru supravieţuire cu CFR Iaşi, Textila Buhuşi şi Danubiana Roman…Meciul decisiv l-am avut, însă, acasă, cu Concordia Ploieşti, o echipă puternică, una dintre favoritele la promovare. De fapt, avea să termine campionatul pe locul 2, la egalitate de puncte cu liderul, Metalochimic Bucureşti. Dacă învingeau la Bacău, ploieştenii mergeau în Divizia A, iar noi retrogradam. Pe stadion, în tribune, se adunaseră vreo 5000 de spectatori…Imi amintesc că, până la pauză, cei de la Concordia şutaseră de vreo trei ori în bară. Dar, cum se întâmplă deseori în fotbal, deşi am fost dominaţi copios, după pauză, am înscris două goluri, prin Ioniţă şi Iordache, obţinând cea mai frumoasă victorie din campionatul respectiv. Aşa am rămas în eşalonul secund…
-In ediţia următoare, în 1948-1949, am fost foarte aproape de promovare în prima divizie!
-Da, se consolidase o echipă  cu obiective îndrăzneţe: eu, în poartă, apoi Justin, Cichi, Părălescu, Iliescu, N.Lemnrău, Marinică, Rugiubei, Creţea, Miticuţă Lemnrău, Savin, Melnic…Noi am fost stopaţi tocmai pe teren propriu, la Bacău, pe o ploaie torenţială când ne-au învins cei de la Şoimii CFR Sibiu, cu 1-0. Au fost singurele puncte pierdute pe teren propriu, dar trebuie să spun că la ei jucau şi câţiva jucători de la „U” Cluj, care erau studenţi la Sibiu…Golul l-am luat cu 10 minute înainte de final, din lovitură liberă, când noroiul, până la glezne, mi-a sărit în braţe şi mingea s-a rostogolit în poartă! Cred că aceasta a fost prima mare înfrângere a fotbalului băcăuan…
-Erau asigurate toate condiţiile pentru realizarea unui obiectiv pretenţios?
-În perioada aceea, între 1947-1956, conducerile administrative care au finanţat echipa de fotbal (ARLUS, Partizanul, Proletarul) au făcut tot posibilul ca echipa care reprezenta Bacăul să aibă asigurate condiţii corespunzătoare. Deplasările se făceau cu camioane descoperite sau cu trenul, cazarea, în majoritatea cazurilor, se făcea în cămine de ucenici din oraşele respective, unde tot lotul  dormea într-un singur dormitor. La vremea aceea, erau foarte puţine hoteluri şi acelea erau ocupate, mai mult de jumătate cu soldaţii sovietici. Acasă, la Bacău, fotbaliştii beneficiau de o masă (prânzul), la cantina Sfatului Popular. La Stadionul din Parcul Libertăţii, unde disputam partidele, până în 1948, apa rece se aducea din oraş cu butoiul şi dată cu porţie, după fiecare antrenament şi joc. Antrenamentele se făceau de 3 ori pe săptămână, dar absolut toţi jucătorii făceau zilnic 3 ore individual, pentru îmbunătăţirea şi perfecţionarea procedeelor tehnice de bază, fiecare insistând acolo unde se simţea deficitar.La fiecare antrenament, înainte de a lucra cu mingea, 30-40 de minute, lucram conştiincios la probele clasice de atletism, sărituri peste garduri, sărituri în lungime şi în înălţime, aruncarea greutăţii şi probe de viteză pe 30 de metri, contracronometru…Mingile de fotbal erau mult diferite faţă de cele de astăzi. Erau confecţionate din piele foarte groasă, cu bentiţe şi şiret. Ghetele erau lucrate din piele groasă de bizon, cu crampoane dreptunghiulare, montate în zig-zag pe talpă. Fiecare gheată cântărea câte 1,5 kg! Nu se plângea, însă, nimeni…
-Sistemul de joc? Avea cineva idee şi de aşa ceva?
-Cum să nu?! Nu se juca la întâmplare nici atunci. Erau aplicate două sisteme de joc. Primul, acela cu 5 înaintaşi, care aveau sarcini numai de atac, acţionând de la centru spre poarta adversă, iar al doilea în sistemul W.M., pe care şi acum îl consider ca fiind cel mai indicat pentru fotbalul spectacol. În sistemul actual, cu numai 2 vârfuri şi, câteodată, numai unul, jocul a pierdut mult din frumuseţe.
-Să revenim la ARLUS…În sezonul 1949-1950, echipa a retrogradat. Dintr-o pretendentă la promovare, a ajuns pe ultimul loc la sfârşitul campionatului…
-Aşa s-a întâmplat, nu am reuşit să ne revenim din şocul ratării promovării în Divizia A. Perioada de graţie a ARLUSULUI se consumase în campionatul anterior. Urma declinul, echipa schimbându-şi de câteva ori numele după 1950. De altfel, băcăuanii începuseră să se concentreze asupra altei echipe, abia înfiinţate, Dinamo Bacău (data constituirii: 4 septembrie 1949- n.n.), în cadrul unui club polisportiv, uitând cu totul de ARLUS, denumit- între timp- Partizanul…
-În toţi aceşti ani, ce antrenori s-au perindat pe la echipă?
-Primul a fost Traian Iordache, apoi Bălănescu, Ştefan Dobay, Justin-portarul…
-Dobay?! Celebrul fotbalist interbelic?!
-Da, a fost un retur de campionat, după ce am retrogradat. Mulţi am fost surprinşi să-l întâlnim într-o zi la antrenament. Nu ştiu cum de ajunsese la Bacău. Îmbătrânise, dar îşi păstrase tăria şutului. Când îmi trăgea la poartă, trebuia să-mi pun mănuşile. Cred că aşa a şutat şi la 50 de ani. Am auzit că a murit, după 1989, uitat de toată lumea…
-Deci, pentru a concluziona…Nea Petrică, ce a însemnat ARLUS pentru fotbalul băcăuan?
-ARLUS a însemnat un început, dar mai presus de toate, pasiunea, curajul şi încrederea în forţele proprii. Eram  nişte învingători, chiar şi atunci când pierdeam…


Iryna SHUTSKA (fosta handbalistă a formaţiei CSM Bacău 2010)

$
0
0


“Campionatul Romaniei este unul dintre cele mai puternice din lume!”
*...susţine handbalista Iryna SHUTSKA (HC Dunarea Braila))

   Una dintre cele mai experimentate handbaliste ale primei divizii din România este Iryna SHUTSKA, internaţionala ucraineană poposită pe malurile Dunării, la Brăila, după o descindere de un campionat la Bacău…Persoană extrem de inteligentă şi un interlocutor deosebit de plăcut, Iryna a găsit răgazul să ne răspundă la câteva întrebări “retrospective”, înaintea confruntărilor continentale cu care o aşteaptă finalul anului, când va fi prezentă cu  naţionala Ucrainei (“sora” României, dacă îi revedem componentele, vom remarca imediat că multe dintre acestea sunt sau au trecut prin liga noastră naţională!) la Europenele din Serbia. Ecourile prezenţei sale la Bacău au rămas, însă, vii, întrucât seriozitatea şi devotamentul cu care Iryna a înţeles, întotdeauna, să pledeze în favoarea sportului, sunt un exemplu pentru fiecare dintre sportivii mai tineri…
Leonard POPA

-Iryna, când şi cum te-ai apropiat de handbal?
-Am început să practic handbalul la 13 ani. Primul contact cu acest sport a fost în timpul orelor de educaţie fizică, la şcoală. La un moment dat, am început să-l îndrăgesc şi i-am spus profesorului că doresc să exersez mai mult. Mare mi-a fost bucuria când am aflat că, în câteva zile, va veni la şcoala noastră un antrenor care va selecţiona fete pentru o echipă. Pur şi simplu, nu mai puteam dormi noaptea, mă gândeam numai la momentul respectiv! Îmi doream enorm să joc, într-un tricou cu număr pe spate, aşa cum vedeam la televizor. După câteva zile, am început antrenamentele…După două luni, am primit primul premiu din viaţa mea de handbalistă! Cea mai bună jucătoare a unui turneu…Asta se întâmpla în 1996.
-Ai avut vreun exemplu în familie? Părinţii au fost sportivi? De obicei, ei ne aprind marile pasiuni…
-Nu, părinţii mei nu au fost handbalişti, dar mama mea a jucat volei. Părinţii  se temeau să nu mă lovesc şi îmi spuneau tot timpul că acest sport nu e pentru fete. Mergeam în secret să mă antrenez. Odată, când am avut o competiţie în oraşul natal, la Kirovograd, prima mea antrenoare, Nina Izvumenko, i-a invitat să mă vadă cum joc. Mie îmi era teamă că n-o să le placă şi îmi vor interzice pentru totdeauna să mai merg la handbal. Dar n-a fost aşa…De-atunci, părinţii mei au fost nelipsiţi de la meciurile mele sau au stat în faţa televizorului, cu sufletul la gură, să mă urmărească jucând. Acasă, ei au făcut chiar  un mic muzeu, cu realizările mele handbalistice, unde au adunat toate premiile mele şi articolele despre mine apărute în ziare…Cred că acum sunt mândri de…fata lor!
-De ce pivotşi nu pe un alt post? Calităţile fizice te recomandau şi pentru altă poziţie…
-Mi-am început cariera ca inter stânga, iar 5 ani mai târziu, mi s-a schimbat rolul în echipă. Nina Izvumenko mereu ne spunea că o jucătoare bună trebuie să fie capabilă să joace pe orice post…Nu a fost decizia mea de a juca pivot. Nu am abandonat şi am perseverat în direcţia indicată de antrenor.
-A urmat, în scurt timp, debutul carierei profesioniste…
-In 1999, am ajuns la Zaporoje, devenind jucătoare profesionistă, întrucât am început să fiu plătită pentru ceea ce făceam. Deci, pot spune că, din acest punct de vedere,  prima mea echipă a fost Motor, selecţionata a doua. În 2002, am trecut la prima formaţie a clubului…
-Care a fost primul succes major din perioada respectivă?
-Probabil, când am fost convocată prima dată în naţionala Ucrainei. Aveam doar 20 de ani şi am participat la Mondialele din Croaţia. Acolo, noi am ocupat locul 4, fiind foarte aproape de o clasare pe podium. A urmat, imediat, Olimpiada de la Atena, în 2004.
-Care au fost cele mai bune momente cu naţionala? În perioada respectivă, Ucraina era o forţă în lume…
-Cred că 2003, anul în care am reuşit să ne calificăm la Olimpiadă, a fost un moment de referinţă. Dar, desigur, toate victoriile cu naţionala rămân în amintirea oricărui sportiv. Îmi amintesc cu plăcere, de pildă, jocurile de calificare la Mondiale, când am întâlnit într-o dublă manşă, Danemarca, iar noi am câştigat ambele întâlniri! Atunci, a fost pentru prima dată când danezele nu s-au calificat la un turneu final şi, automat, au pierdut şi calificarea la Olimpiada din China. Eu am marcat în partida decisivă 5 goluri şi am fost desemnată cea mai bună jucătoare a meciului. Nici noi nu credeam că putem învinge o campioană olimpică!
-Cum ai ajuns în campionatul românesc?
-Campionatul României este unul dintre cele mai puternice din lume! Aici, multe formaţii sunt de acelaşi nivel ridicat, dar departajarea o fac, de multe ori,  “plusul” acela de noroc, care există în fiecare partidă, sau arbitrii…Handbalul românesc e puţin diferit faţă de cel din Ucraina, aşa că am decis să încerc să joc într-o altă ţară, la un alt nivel.
-Spune-ne ceva despre scurta perioadă petrecută la Bacău. De ce am retrogradat având în lot 3 jucătoare de naţională, tu, Natalia (Parhomenko-n.n.) şi Radina (Krumova), plus alte 2-3 fete extrem de talentate, Cristina (Sântămărean), Gaby (Szabo)…?
-La Bacău, mi-a plăcut totul, şi staful tehnic, şi echipa, şi oraşul! Am încercat să dau ce aveam mai bun  pentru victorii. Nu a fost suficient. Am ocupat ultimul loc. Părerea mea este că am avut totul la dispoziţie, dar nu am gestionat bine o situaţie complicată. De pildă, am folosit-o prea puţin în jocuri pe Krumova. Puteau fi gândite mai multe variante tactice pentru ea. Cred, de asemenea, că stranierele trebuiau utilizate mai mult. Echipa a avut un potenţial mare, dar nu l-am folosit la maximum. Formaţia a fost creată foarte repede, din temelii. Echipa aceea a Bacăului avea nevoie de 2-3 ani pentru a obţine rezultate bune. Mai bine se păstrau 7-10 fete din fosta echipă  şi se completa lotul cu 4-5 jucătoare noi. Aşa se întâmplă în orice altă activitate…Poţi să te compari cu cei mai buni, dacă formaţia e gândită într-un timp atât de scurt?!
-Cum de ai ales Brăila, în actualul sezon? Pentru mine, a fost o surpriză plăcută. Ce părere ai despre prezenţa voastră în Cupa EHF, sunt şanse să mergeţi mai departe? Kuban Krasnodar, echipa altei “băcăuance”, Natalia Parhomenko, vine la Brăila pentru meciul retur (Dunărea Brăila avea să câştige meciul la 5 goluri diferenţă, insuficiente însă pentru promovare- n.n.)…
-Prima dată, am văzut echipa din Brăila, când am întâlnit-o la Bacău, în campionat. Mi-a plăcut această formaţie. Apoi, la sfârşitul sezonului, am primit oferta clubului de a juca acolo, iar eu am acceptat. Cred că Dunărea e mai puternică decât Kuban Krasnodar, adversara noastră din Cupa EHF. Dar noi am pierdut în tur, la ele, cu 6 goluri diferenţă…Nu a fost doar vina noastră, arbitrajul ne-a fost total potrivnic. Avem o şansă de a ne depăşi adversarele, la Brăila, în retur,  dar va fi foarte greu. Dacă am fi pierdut la Krasnodar doar la 2 goluri diferenţă, nu era nicio problemă, obţineam calificarea, acasă. Aşa, însă…
-Cum îţi imaginezi viitorul tău sportiv?
-Ştii foarte bine că o carieră sportivă, în cazul fetelor, se încheie cam în jurul vârstei de 35 de ani…Desigur, în diferite  feluri. Cel mai important lucru este sănătatea. Să nu apară accidentări grave. Mi-e greu să spun ce cred că îmi va rezerva viitorul. Încă mai am de jucat. În viitor, însă, mă văd şi antrenoare…
-Ce crezi despre aceste două ţări, Ucraina şi România? Aşa de aproape şi, totuşi, aşa de departe…Care sunt diferenţele majore, în sport şi nu numai?
-În sport, nu există nicio diferenţă. Poate, doar mentalitatea e alta. In Ucraina, sportul e ca în viaţă, luptăm să ne atingem ţelul, nu contează cum. Uităm de dureri şi accidentări. Imi amintesc că, la 20 de ani, petreceam 6-7 ore în sala de gimnastică şi îl rugam pe antrenor să lucreze cu mine individual. Urmăream jocurile altora şi încercam să preiau ce era mai bun de la ei. Foarte important este să nu te plafonezi la un anumit nivel şi să cauţi mereu să progresezi. Diferenţe între Romănia şi Ucraina? Gătitul! Apoi, diferenţele de limbă. În România, calitatea aerului mi se pare mai curată. În privinţa preţurilor, sunt unele mai mici, altele mai mari, nu există deosebiri spectaculoase.
-Familia? Nu ţi-e dor de familie?
-Am un fiu de 3 ani, pe care îl iubesc enorm. Îmi doresc ca în viitor să devină şi el  sportiv. Mi-e greu să fiu departe de familie, în tot acest timp, dar uneori trebuie să faci sacrificii. Soţul meu lucrează în Ucraina, însă, când familia se reuneşte, tot timpul liber ni-l petrecem împreună. Şi încă un lucru pe care nu ţi l-am spus. Fiul meu învaţă, de asemenea, limba română! Eu cred ca e important pentru educatia unui copil…


Interviu cu prof. Dan VIERU (fostul mare portar al Ştiinţei Bacău)

$
0
0


“Eu am fost vertical toată viaţa, n-am plecat niciodată capul şi asta n-a convenit multora!”
*Interviu cu prof. Dan VIERU (fostul mare  portar alŞtiinţei Bacău)


...Avea ceva din imaginea lăsată de cel mai mare portar al handbalului românesc, Cornel Penu: mustaţa, paradele senzaţionale, zâmbetul cu care îşi paraliza adversarii scăpaţi singuri pe semicerc...Dănuţ Vieru, un talent uriaş, a dominat la un moment dat topul goal-keeperilor noştri, dar era greu să-i convingi pe selecţioneri că la Bacău (sau Săvineşti) vor găsi cel mai bun portar din ţară! Ce partide memorabile continuau să se deruleze, însă, pe malurile Bistriţei!  Plecaseră de la echipă Deacu, Vasilache, Neşovici,  Covaciu…Steaua, Dinamo, Minaur, Timişoara tremurau, însă, în continuare. Bacăul juca mai mereu în opt…Poarta avea un stăpân care-i punea pe fugă pe toţi cei veniţi in pelerinaj aici: Dănuţ Vieru! Cu el, între buturi, a fost posibilă treapta aceea de podium în Cupa României, în 1991, când handbalul masculin românesc se încăpăţâna să rămână, încă,  în elita mondială (bronz la Mondialul din Cehoslovacia, 1990).
Leonard POPA

-Ai fost unul dintre cei mai îndrăgiţi portari ai Ştiinţei Bacău, dar nu ai rămas aici...De ce?
-Era o perioadă dificilă pentru handbal, cu Sechelariu primar, care nu vedea nimic în afara fotbalului. Cornel Păduraru, care era preşedinte la Ştiinţa, mi-a propus să devin vicepreşedinte şi să antrenez echipa de handbal ajunsă într-un anonimat total. Ar fi trebuit să alerg cu căciula în mână prin oraş după bani şi, cum ştiam că nu-i voi obţine, pentru că până şi ultima leţcaie se ducea la fotbal, am refuzat. Trecerea de la viaţa de sportiv la aceea de a avea un job era foarte delicată, dovadă fiind  ce s-a întâmplat cu foştii mei colegi din acea vreme. Majoritatea au încercat mai mult prin străinătate...Eu, având părinţii la Tecuci şi existând un post la catedra de handbal de  la Clubul Sportiv Şcolar,  am decis să mă înscriu la concurs. Am  luat titularizarea şi am revenit acasă. Cam asta a fost tot. Mă mai urmăreşte şi astăzi, însă, ceea ce mi-a spus nea Cornel Penu la un turneu de sală: "N-am vazut aşa ceva în viaţa mea! Eu, dacă aveam un sfert din talentul tău, eram imens. Din păcate, în cazul meu, a fost doar multă muncă". Intre noi fie vorba...a fost imens şi fără… talentul meu!
-N-ai jucat, însă, doar la Bacău…
-Am jucat la CSM Borzeşti, din 1980 până în 1982, când am venit la Bacău, unde am jucat până în 1996, când echipa a retrogradat. Atunci, cu scandalul acela, când au vrut să mă dea afară şi a venit Marcel Păunică, în locul lui Alexandru Eftene...După aceea, m-a vrut Otto la Fibrex, unde am stat până în 2001, când m-am retras... La 40 de ani, jucam cu Săvineştiul în cupele europene... Sunt multe de spus, pot scrie o carte…
-La Oneşti? Sincer, nu-mi amintesc să te fi văzut în poartă la Oneşti, îi ţin  minte doar pe Toth şi Ionescu…
- La Oneşti, în 80, erau portari Ionescu şi Dan Guiman, Toth s-a lăsat în anul acela.
Din cauza lui Bădiţa, care era antrenor, am jucat puţin în primul an. După aceea, a venit Zarzu şi l-am lăsat pe Ionescu pe bancă. Tot ce era mai bun la Oneşti era imediat luat la Bacău, aşa că am venit şi eu la Ştiinţa.
- Mi-l amintesc şi pe Zarzu, era un antrenor simpatic...Ionescu apăra în şort, Toth scotea mingile cu ce apuca, şi cu capul!…Mai erai la Bacău, când am retrogradat în 1996?
- A fost scandal mare în anul când s-a retrogradat… A pornit de la meciul cu PSG din cupele europene, de la Paris... I-am dat atunci un interviu lui Lucian Berdilă... A apărut în Deşteptarea. In anul acela, am pierdut acasă meciul cu Aradul, când pe mine nu m-au lăsat să joc, devenisem incomod şi vroiau să mă dea afară...Nu pierdeam niciodată meciul acela, dacă eram eu în poartă! Din cauza acelei înfrângeri s-a retrogradat! A urmat un scandal imens, ca la revoluţie, când l-au dat jos pe Grigore  Olteanu, preşedintele de atunci al clubului băcăuan.
- Ştiu scandalul cu Olteanu. O prostie imensă care ne-a costat, peste puţin timp, regresul handbalului feminin....Cine a fost ales, atunci, în locul lui?
-In locul lui Olteanu, l-au pus pe Dorin Melinte. Noi, sportivii, nu am vrut şi l-am susţinut în continuare pe Grigore Olteanu, dar el a renunţat...Era un om fin şi nu suporta astfel de incidente. Era coaliţia formată din Melinte, Petre şi Pintea. Daca Olteanu nu ceda, rămânea  preşedintele clubului  mulţi ani. Era susţinut de noi toţi şi nouă n-aveau ce să ne facă.
-După aceea, n-a venit Vasile Baltă? Dânsul era îndrăgit de sportivii clubului.
-Da, a fost puţin şi nea Vasile Baltă. Era un om deosebit, dar ca Olteanu nu era nimeni...
- La Bacău, se uită repede performanţa...Nu-ţi recunoaşte nimeni meritele decât pe moment, conjunctural. E bine să te vadă lumea la sală… Ce însemna Bacăul handbalistic în anii 80?  Ţineam noi  mereu piept marilor cluburi, Steaua, Dinamo..., dar rămâneam în afara podiumului. Ii încurcam însă. Era frumos şi asta. Se putea realiza mai mult?  Ce partide memorabile îţi mai aminteşti din perioada aceea?
- A fost o mare bucurie pentru noi să fim handbalişti la Ştiinţa. Aveam o echipă de fete superbă şi noi încercam să ţinem aproape de ele...Sala era arhiplină, ne cunoştea tot oraşul, eram stimaţi şi apreciaţi de toată lumea. Eram handbalişti adevăraţi şi foarte buni prieteni. Imi aduc aminte cu mare plăcere de un egal reuşit la Bucuresti cu Dinamo când, în ultimele secunde, am apărat un contraatac în faţa lui Cornel Durău, care-mi era şi prieten. De asemenea, de o victorie în faţa Stelei, la Bacău, când la ultima fază a meciului, am apărat o aruncare de la 7 metri, executată de Dragoş Dobrescu… Apoi, de un meci pierdut acasă cu Dinamo, la un gol diferenţă,  când fostul pivot al naţionalei, Ion Mocanu, a reuşit să-mi dea un singur gol pe contraatac, din multele situaţii pe care le-a avut, şi începuse să se bucure ca un copil.  La sfârşit, marele  Ghiţă Licu, campion mondial în două rânduri,  m-a luat în braţe sufocându-mă cu felicitări. Dar la fel de bine îmi amintesc şi de un meci cu Steaua, la Bucureşti, când Stângă, care se bătea pentru titlul de golgeter,  a venit să execute 7 metri. I l-am prins pe primul, pe al doilea şi pe al treilea! La al patrulea, l-a trimis pe Berbece...Renunţase să mă mai aibă în faţă!

- Colegii de echipă? Care ţi-au rămas mai aproape suflet?
-Am fost cu toţii foarte buni prieteni şi ţin legătura cu majoritatea, cu Vasîlca, fostul meu coleg de cameră din deplasări, cu Gârlescu, care a făcut junioratul cu mine, la Tecuci, cu finul meu Condruz, care acum e  în Canada etc. N-aş vrea să-i enumăr pe toţi, în schimb, n-aş mai vrea să particip la momente tragice, cum au fost dispariţiile foştilor mei colegi şi prieteni, Grigore Berbecaru şi Adrian Bondar…
-Costel Petre, Zamfir, Vasilache?
-Vorbesc cu Costel Petre la telefon din când în când. Nu prea mai vine pe la sală, s-a mutat la casă, la Mărgineni. Costel Petre s-a supărat tare, când cu generaţia pe care a avut-o, cu Ghiţă, Tărâţă, fraţii Farcaş, Grigoraş...I-au fost luaţi şi transferaţi la diverse echipe, iar el s-a ales cu praful de pe tobă. De Zamfir, ştiu că era prin Italia, nu l-am mai văzut de mult, iar Lucică Vasilache e la Timişoara, la LPS. Cu el mă văd mai des şi vorbim la telefon. Doar e tecucean de-al meu!
-Regrete din vremea respectivă? A existat vreo dorinţă neîmplinită?
-Regrete pot spune ca au fost mai puţine decât bucuriile. Poate faptul că am văzut destui portari cu prezenţe la echipele naţionale, deşi nu prea aveau ce căuta pe acolo... Eu, dacă nu am jucat la Steaua, Dinamo sau Baia Mare, nu am avut parte  nici măcar de o singură convocare...
-Cum era handbalul românesc atunci? Se juca mai mereu cu sala plină...Ce a mai rămas din el?
-
Era frumos, erau echipe adevărate, cu jucători adevăraţi...Chiar şi echipele din coada clasamentului aveau jucători de mare clasă. La Relonul, jucau fraţii Samson, Zaharia, Rusu şi Zamfir.  La Cluj, Dan Petru, Tătaru şi Jurcă… La Arad, Deacu,Voitilă, Jenea şi Koleth, la Timisoara- Folker, Buligan şi Feher,  la Târgu-Mureş, spre finalul carierei, chiar Iosif Boroş! Ca să nu mai spun de Steaua, Dinamo sau Baia-Mare...La turneele de sală, participau toate cele 12 echipe şi, când le vedeai jucătorii, parcă pica sala pe tine! Cât despre ce-a mai rămas, acum,  din handbalul de odinioară, n-aş vrea să mai  comentez prea mult, ştii şi tu foarte bine!
-Care sunt cauzele-în opinia ta-a ieşirii handbalului românesc din grupul de elită mondial? Care a fost perioada care ne-a afectat cel mai tare? Când s-a greşit cel mai mult?
-
Când toate ţările au evoluat şi noi nu, când fiecare sat din Occident are 2-3 săli de sport şi noi nu, când calculatoarele şi tehnica au apărut la noi când alţii se plictisiseră de ele, când de-abia mai avem o oră de educaţie fizică pe săptămână, iar alţii au câte două pe zi, când profesorii de educaţie fizică, umiliţi şi blazaţi, nu-şi mai fac treaba, când lipsesc cu desăvârşire modelele, când părinţii nu-şi mai văd capul de grija zilei de mâine, când alimentaţia este aşa cum este, şi câte şi mai câte, unde ai vrea să fim?!?
-Ce îţi oferă Tecuciul?!
-
Nimic deosebit, sunt acasă printre prieteni, încerc să-mi fac treaba şi să-i învăţ handbal pe copiii care vorşi pot să înveţe.  Am activat 2 ani la Sighişoara la Centrul Olimpic, dar nu cred că era locul meu pe acolo, la câte "fitile" se băgau pe la federaţie de "binevoitori". Eu am fost vertical toată viaţa, n-am plecat niciodată capul şi asta n-a convenit multora! Aşa că am revenit acasă. Aici, din ultima generaţie, au apărut fraţii Bujor, Mihai şi Gabi, precum şi Bodin Cătălin care a fost 4 ani la Centrul Olimpic, un copil deosebit, care din păcate a trebuit să renunţe la sport, din cauza unor probleme grave la coloana vertebrală, apărute nici eu nu ştiu de unde, la Sighişoara...Sunt mândru că i-am crescut de mici şi spune-i comentatorului de la Digică sunt născuţi la Tecuci, nu la Târgu-Neamţ, cum a zis el...
-Cum se vede Liga Naţională de acolo?
-
Mă uit cu plăcere la handbal, pentru că asta mi-a plăcut şi am făcut toată viaţa, cu toate că nivelul valoric lasă mult de dorit. Mă mai supăr pe ce văd, dar îmi trece...
-Un portar de valoare este un talent înnăscut sau se modelează?
- Sunt amândouă variante adevărate. Unii au avut doar talent, alţii doar au muncit. Când ai talent, mai şi munceşti pe deasupra şi mai găseşti pe cineva care are cu adevărat ce să-ţi spună, succesul e garantat. Sunt mulţi care se pierd, pentru că sunt învăţaţi de unii care ar trebui să stea deoparte... Fiecare părticică din spaţiul de poartă şi fiecare unghi ascund un secret pe care nu-l ştie multă lume! Dar, după cum ştii şi tu, în ziua de azi, toată lumea se pricepe la orice... Bani să iasă!






22 de ani de handbal cu fostul portar al Ştiinţei Bacău, Gabriela ADAFINEI (TATARAKIS)

$
0
0


Străjer sub Akropole
*22 de ani de handbal cu fostul portar al Ştiinţei Bacău, Gabriela ADAFINEI (TATARAKIS)


…A început handbalul, ca mai toate fetele din Bacău, cu profesorul Manoliu, la CSS…Se ducea la sală, însă, pe ascuns. Făcea parte din generaţia aceea căreia i se inoculase ideea că, pentru carte, trebuie să laşi mingea deoparte…Până la urmă, mama-fostă elevă în liceu a profesorului Vasile Baltă (care, nu peste mult timp, avea să ajungă preşedintele clubului Ştiinţa)- n-a avut ce să-i facă. Îi plăcea prea mult jocul cu mingea… Abia când a căpătat o răceală puternică, a înţeles că trebuie să facă o schimbare, dacă mai vrea handbal. Asta a înţeles şi antrenorul, care din „inter” a trimis-o în poartă, să alerge mai puţin, şi acolo a rămas, până astăzi! La finalul junioratului, o echipă cu ochi buni (Constructorul Baia-Mare) care ştia tot ce mişcă pe harta handbalistică a ţării a „furat”-o de la Bacău…Aşa a ajuns Gabriela Adafineiîn poarta celor din Baia Mare, iar echipa de acolo, abia promovată, să se menţină în prima divizie. Cu puştoaica Bacăului! După un an însă, dorul de casă a adus-o mai aproape de meleagurile natale, la Iaşi…Era în 1991 şi TEROM se pregătea de o schimbare a generaţiilor, pe care le-a tot schimbat, până s-a desfiinţat cu totul, la sfârşitul anului trecut…În 1992, Ştiinţa Bacău câştigă ultimul său titlu naţional şi, fireşte, gândurile Gabrielei se mută cu totul la echipa de acasă, unde marile valori ale echipei începeau să plece afară. Lidia Drăgănescu, Emilia Luca…se transformă în amintiri (astăzi, în mare parte, uitate). În jurul Gabrielei Antoneanu (Manea)şi Adrianei Hriţcu  (Popa) se creează, însă, o formaţie de perspectivă, cu nou  transferatele (sau promovatele de la junioare) Izabela Paraschiv, NarcisaLecuşanu, Roxana Berilă, Simona Stanciu…Printre ele şi Gabriela Adafinei, cu care poarta băcăuană se zăvorăşte câţiva ani. La sfârşitul lui 1994, studentele încă se mai aflau în plutonul fruntaş, terminând competiţia internă pe locul 4, cu aportul deosebit al Gabrielei între buturi. Dar anul respectiv nu aduce numai bucurii, ci şi regretul despărţirii de argintul său viu, Gabriela Antoneanu, care se transferă la Rapid. În ciuda ambiţiilor antrenorilor de atunci, Costel Petreaşi Paul Deboveanu, corabia începe să ia apă. În poartă, însă, rezistăm, întrucât Gabriela Adafinei îşi face treaba, iar în atac mizăm pe „clasa” Narcisei Lecuşanu, hotărâtă să-şi facă un nume, deşi intenţiile sale de părăsire a clubului sunt tot mai evidente.  La sfârşitul lui 1995, echipa termină campionatul pe locul 9 şi era evident că obiectivele realizabile  trebuiau urmărite de-acum  cu lupa. Până la urmă, inevitabilul se produce, Ştiinţa părăseşte primul eşalon şi pe fondul unor greşeli făcute în birourile clubului de către conducerea de atunci. Urmează o perioadă tulbure, cu partide de nivel secund, în care Bacăul începe să uite gustul marilor victorii handbalistice. Ici-colo, câte o promovare. O revenire mai mult conjuncturală, fără garanţia viitorului. Gabriela Adafinei îşi finalizează studiile universitare, devine pentru un timp profesoară la Liceul Letea, dar continuă să apere poarta Ştiinţei, sperând că zilele acelea de glorie vor reveni cândva…La sfârşitul anilor 90, răbdarea îşi atinge, însă, limita şi alege („cu ajutorul profesorului Ion Arsene, antrenorul de astăzi al Ştiinţei”) să se transfere în campionatul Greciei. O viaţă nouă şi o carieră luată de la capăt. La început, întrucât actele refuzau sa se întocmească, iar vizele de Grecia se obţineau greu, joacă sub un alt nume. Până într-o zi, când echipa sa adoptivă întâlneşte în campionat formaţia altei românce, sora unei portăriţe celebre, o adevărată legendă a handbalului nostru. Nu ştiu ce i-a căşunat aceleia că a venit la sală, nici mai mult nici mai puţin, cu poliţia, strigând peste tot că o româncă joacă pe fals…Noroc cu intervenţia conducerii de club care a făcut tot posibilul să-i prelungească „sejurul” elen…A urmat o perioadă extrem de  dificilă pentru Gabriela…Nu cunoştea limba, iar pentru a se întreţine a trebuit să se angajeze într-un restaurant, la spălat vase (diploma de studii nu era încă recunoscută, România nefiind membră a Uniunii Europene). La handbal, însă, nu a renunţat, îl iubea la fel de mult ca pe vremea când se zbenguia în copilărie  în cartierul Milcovului. A jucat la toate nivelurile, în judeţ, în Divizia B şi, de doi ani, la una dintre cele mai cunoscute echipe din Grecia, Feta EpirusAnagennisi Artas, în primul eşalon.  Pasiunea şi ambiţia nu au părăsit-o niciodată. Nici acum, la aproape 40 de ani (n. 6 februarie 1972), când este  considerată drept cel mai bun portar din campionatul elen. Ultima ispravă s-a consumat în actualul sezon când, participând în Cupa Challenge, echipa greacă a întâlnit în turul al doilea o formaţie din Portugalia, mult mai bine cotată, Colegio de Gaia. Fiind considerate fără şanse, grecoaicele au acceptat să joace ambele manşe în deplasare. În primul meci, scorul a fost egal, 28-28 (joc considerat în deplasare). În al doilea, egalitatea s-a repetat, 23-23, dar în ultimul minut lusitanele aveau un avantaj de două goluri! Gabriela a scos însă senzaţional două contraatacuri, permiţându-le colegelor să egaleze şi să se califice, în turul următor, unde vor întâlni formaţia turcă Uskudar BSK, la care activează, pe lângă Yeliz Ozel, fosta componentă a Oltchimului, româncele Patricia Vizitiuşi Talida Tolnai!
…Dar câte nu ar mai fi de povestit! După 22 de ani de handbal, Gabriela Adafinei (Tatarakis) rămâne aceeaşi fată sensibilă, refuzând publicitatea.Vine şi pleacă de la Bacău pe nesimţite. Cei care au cunoscut-o, ca jucătoare a Ştiinţei, i-au păstrat, însă, urmele în suflet…
Leonard POPA

Interviu Gabriella-Ibolya SZUCS

$
0
0


“…Cu atât mai mare e bucuria dacă două ţări contează pe tine!”

…Există oameni care se nasc pentru a nesocoti meridianele. Oriunde s-ar afla în lume, adună atâta simpatie din jur, încât- în cazul lor- graniţele nu-şi mai au rostul. Un asemenea exemplu este  Gabriella SZUCS, “steaua” Zalăului handbalistic, fata care face- alături de alte câteva nume importante- să strălucească Superliga noastră feminină, un campionat  poziţionat indiscutabil mai bine decât locul obţinut de Naţională, la ultimul turneu final european. Născută la Oradea (31 august 1984), într-o familie care a practicat  sportul de performanţă (tatăl- printre cei mai cunoscuţi fotbalişti ai lui FC Bihor, în anii 80, când făcea echipă cu celebrii fraţi Kun, mama-handbalistă, dar şi o soră mai mică, Nikolett, handbalistă şi ea, în campionatul Ungariei), Gaby deţine cetăţenia maghiară, dar nu cred să existe vreo selecţionată care să nu-şi dorească să o aibă în rândurile sale. Prezenţa ei în oricare echipă a lumii atrage privirile ca un magnet, şi ale  specialiştilor, şi ale spectatorilor…Aş spune că, din acest punct de vedere, absenţa sa de la recentul Campionat European din Serbia a fost o pierdere resimţită de toată suflarea handbalistică. Aflată la vârsta maturităţii sportive, Gabriella Szucs, un veritabil pod de dragoste şi prietenie care trece de pe un mal pe celalalt al Tisei, nu şi-a spus încă ultimul cuvânt în performanţa sportivă. De aceea, interviul realizat înainte de întrecerea din Serbia va avea, în mod sigur, şi o continuare…
Leonard POPA      
-Gaby, îţi mai aminteşti primii paşi în handbal? Ce anume te-a îndemnat spre acest sport?
-Când eram mică, am început să fac gimnastică ritmică. Eram, însă, plină de energie, îmi plăceau şi alte sporturi, baschetul, handbalul…Până la urmă, am rămas la handbal. Aveam, deja, 11 ani, dar făceam câte două antrenamente pe zi, acasă, la Debrecin, sub îndrumarea profesorilor Komáromi Éva, Szilágyi Attila şi  Boros Ferenc…Nu am regretat nicio clipă alegerea de atunci.
-Care a fost prima echipă profesionistă la care ai jucat?
-Am avut un debut precoce…La 14 ani, jucam în Liga întâi, la  DVSC Debrecen. Aceasta a fost prima echipă profesionistă la care am evoluat.
-Care au fost cele mai plăcute momente din carieră?
-Momente memorabile?!  La 14 ani şi jumătate, am participat la un meci în Cupa EHF, şi, la un moment dat,  am ''furat'' mingea de la una dintre cele mai bune jucătoare ale Europei, Bianca Urbanke, după care am marcat pe contraatac...Iţi dai seama că toată sala a fost în delir!  Sau în Turcia, la Campionatul European de junioare, unde am primit titlul de cea mai bună jucătoare...Au fost multe asemenea momente, nu pot uita nici jurământul depus la Olimpiadă, unde am participat cu naţionala Ungariei, în două rânduri, eveniment  care este visul oricărui sportiv.
-Cum te simţi în campionatul României? Eşti de ceva timp aici, scurta perioadă petrecută acasă, la Debrecen, n-o mai pun la socoteală…
-Să-ţi zic ceva, eu sunt mândră că m-am născut la Oradea! Când am jucat acolo, cu Zalăul, meciul din finala Cupei EHF, cu Lada Togliati, anul trecut, spectatorii m-au primit uimitor! E un sentiment aparte să joci în oraşul în care părinţii ţi-au fost cândva sportivi. Parcă toţi suporterii te ştiu de-o viaţă. Despre timpul petrecut la Vâlcea, la Oltchim, ce să-ţi spun…A fost o perioadă super. Ce m-a durut e că nu am fost pe teren cât meritam şi cât vroiam, dar asta deja este trecut. La Zalău, formăm o adevărată familie şi asta se vede în rezultatele noastre. Toate jucătoarele iau în serios handbalul şi ne bucurăm pentru realizările fiecăreia dintre noi. Victoria e colectivă, nu individuală. De asemenea, sunt bucuroasă că lucrez cu antrenorul Tadici. E un specialist în adevăratul sens al cuvântului.
-Cunoşti şi Bacăul…L-ai vizitat de câteva ori, ultima dată, anul trecut, în campionat. Ne-aţi învins şi aici, în oraşul în care soţia domnului Tadici (Lili Văcaru-n.n.) a cunoscut marea performanţă handbalistică, primul titlu naţional al Ştiinţei, iar noi ne-am afundat…
-Îmi place Bacăul, am fost acolo şi cu Oltchimul, e un oraş frumos, cu oameni simpatici. Îmi pare rău că aţi retrogradat. La valoarea lotului pe care l-aţi avut, trebuia să rămâneţi în Superligă, nu ştiu ce s-a întâmplat.
-S-a tot speculat în presă că vei juca la Naţionala antrenată de Tadici…Informaţiile sunt contradictorii. Cert este că şi Ungaria, şi România ar avea nevoie de o handbalistă de tipul tău, care să facă ambele faze, atacul şi apărarea. Sunt tot mai rare asemenea jucătoare, handbalul a devenit un joc extrem de solicitant. Cam peste tot, se joacă la fel, cu două linii. La ce să se aştepte fanii tăi?
-Deocamdată, nu pot să le spun decât atâta: pentru un sportiv este o mare onoare să facă parte din echipa Naţională. Cu atât mai mare e bucuria dacă două ţări contează pe tine. Sunt recunoscătoare suporterilor care mă susţin şi mă încurajează, care sunt alături de mine şi la bine şi la rău. Iar dacă omul primeşte asta în ambele ţări... este un cadou imens de la viaţă!
-Eşti studentă la Facultatea de Drept, la Debrecen. Cum te vezi peste ani? Vei mai continua cu handbalul?
-Mai am puţin şi voi finaliza studiile universitare. E puţin cam greu să fac faţă solicitărilor, dar mă străduiesc. Încă nu a venit vremea să mă întreb ce voi face mai târziu. Sunt jucătoarea Zalăului şi îmi doresc un parcurs cât mai lung în cupele europene. In februarie, jucăm în 16-imi, cu portughezele de la Juve Lis, de care trebuie să trecem!


interviu Lidia BUTNARASU (fosta mare handbalista a Stiintei Bacau)

$
0
0


“Nu vreau să-mi aduc aminte cum au reuşit interesele să distrugă o  aşa echipă mare!”

*Interviu cu Lidia BUTNĂRAŞU-LIVADARU, fosta mare handbalistă a Ştiinţei Bacău


   Lidia Butnăraşu (n.24 octombrie 1967) a păşit în lumea marei performanţe sportive, răsărind ca un crin dintre ciulinii Giosenilor, poate, şi pentru a-i contrazice pe cei care susţineau că legendara echipă a Ştiinţei Bacău din anii ‘80 s-a bazat pe jucătoare importate prin abilitatea lui Grigore Olteanu (preşedintele de atunci al clubului) ori  şarmul şi priceperea antrenorului Eugen Bartha. Lidia a fost cel mai important inter creat, nu doar şlefuit, la Bacău! Ea nu a venit singură de la Gioseni, ci urmată, de-a lungul timpului, de alte două nume de rezonanţă ale formaţiei studenţeşti, sora sa, Lucica, şi buna ei prietenă Eugenia Jitaru. Toate trei au avut parte de girul şi ochiul de geniu al regretatului profesor Marcel Păunică, cel care le-a avut eleve, într-o şcoală care nu avea nici măcar un teren de sport! In perioada de graţie a Ştiinţei, Lidia Butnăraşu a fost una dintre principalele guri de foc ale Bacăului, secondând-o cu brio pe Mariana Oacă-Târcă, în partidele din cupele europene ale anilor 80, ori punându-şi semnătura pe trofeul adjudecat de băcăuance  în Cupa Cupelor 1989, după o dublă manşă de vis cu formaţia sovietică Kuban Krasnodar (22-19 şi 22-22). Astăzi, Lidia BUTNĂRAŞU-LIVADARU este o persoană respectată în San Sebastian (Spania), oraşul său de reşedinţă, imaginea ei glorioasă rămânând, însă, acasă, la Bacău, ca un port-drapel al Ştiinţei de odinioară.
Leonard POPA

-Doamnă Lidia Butnăraşu, aţi nimerit direct în linia întâi…La mijlocul anilor `80, Ştiinţa Bacău era-deja- o mare echipă. Se adunaseră vreo 5 titluri naţionale, dar preşedintele Grigore Olteanu şi antrenorul Eugen Bartha îşi doreau mereu mai mult. Ţinând cont că, la vremea respectivă, ţările nordice şi Vestul nu contau decât pe Republica Democrată Germană, putem spune că, în partea asta a Europei, şi aici la Bacău (!), se vedea cel mai bun handbal feminin din lume! Veneau sârboaicele, cu Svetlana Kitic, sovieticele cu Turcina-astăzi, un respectabil preşedinte de club, la Kiev…Dar eu vă întreb, aşa cum o fac cu toată lumea, cum au fost începuturile? Cine v-a adus la handbal?
-Eram elevă, la Gioseni, şcoala nu avea teren de sport, dar avea un profesor tânăr, entuziast, care urma să ajungă un nume important pentru handbalul masculin băcăuan. E vorba de regretatul Marcel Păunică. Nu jucase handbal de mare performanţă, mai mult fotbal, la o echipă de prin judeţ, dar la şcoală îşi făcea treaba conştiincios. Practic, el m-a descoperit…
-Aţi urmat parcursul obişnuit în vremea aceea, fiind legitimată la CSŞ...Cine vă era antrenor? Manoliu? Dacă nu era el, sigur, era Cucu…Cu băieţii, se ocupau Sergiu Popovici, Dumnezeu să-l ierte, şi Gheorghe…Nu se mai pomeneşte  nimic, astăzi, de nici unul…
-Când am fost legitimată la CSŞ Bacău,  în 1982, la recomandarea lui Marcel Păunică, antrenor era prof. Eugen Cucu. Într-adevăr, la CSŞ Bacău, lucrurile erau tratate foarte serios. Asta s-a văzut mai târziu, când eficienţa muncii de acolo avea să se regăsească în rezultatele echipelor de senioare. Să nu uităm că, la vremea respectivă, la Bacău, exista şi un campionat judeţean puternic, unde ajungeau mai toate fetele crescute la CSŞ…
-A urmat trecerea la echipa de senioare, la Ştiinţa...Care era atmosfera la echipă? Mai plecaseră dintre marile valori, Moriko Torok-cea mai valoroasă handbalistă română din toate timpurile, Eva Gal, Doina Copocz…, dar veneau mereu altele şi altele, iar  titlul nu era în pericol. Rămânea la Bacău, surpriza era când mai pierdeam câte un meci prin deplasare… De obicei, îl pierdeam ca să le luăm adversarelor  jucătoarele cele mai bune în sezonul următor!
- In 1985, am terminat junioratul devenind  campioană naţională cu echipa de junioare I. Trecerea la echipa mare a fost destul de dicilă, mai ales că în formaţia Ştiinţei  erau adunate cam toate valorile handbalului românesc, Ioana Vasâlca, Laurica Lunca, Filofteia Danilof, Mariana Oacă, Eva Darvaş, Georgeta Cervenciuc…Antrenorul Eugen Bartha dădea, însă, şi o şansă tinerelor. Îmi amintesc că, în anul acela, echipa juca în Cupa Campionilor (actuala Ligă a Campionilor-n.n.), fiind eliminată în sferturile de finală,  numai datorită unui singur gol, primit în ultimul minut de joc, la Belgrad, cu Radnicki, echipa Svetlanei Kitic, considerată atunci cea mai valoroasă handbalistă a lumii (22-19 la Bacău  şi 22-26 în deplasare-n.n.). Atmosfera era, însă, bună. În anul următor, deşi Eugen Bartha s-a întors acasă, la Tg.Mureş, Ştiinţa a câştigat Cupa şi campionatul. Ba mai mult, sub comanda noilor antrenori, Alexandru Mengoni şi Costel Petrea, am ajuns în finala Cupei Campionilor, după ce am eliminat pe Polisens Stockholm (34-18 şi 21-18), Iskra Partizanske (29-22 şi 17-23)şi Buducnost Titograd (30-23 şi 31-30). În ultimul meci, am întâlnit marea  echipă a Uniunii Sovietice, Spartak Kiev, poate, cea mai bună formaţie de club a tuturor timpurilor, şi, fireşte, am pierdut, după un meci foarte strâns, la Bacău (22-23şi 23-29). Cu sovieticele, aveam să ne întâlnim, din nou, în semifinalele aceleiaşi  competiţii, anul următor, când am fost eliminate, tot după două jocuri echilibrate (17-20 şi 24-28). Apoi, pentru al treilea an consecutiv, în ediţia 1987-1988, cu antrenorul Alex.Eftene pe bancă, ne-am întâlnit încă o dată şi, din nou, am ratat promovarea (24-26 şi 23-27). Insă, la Cerkasîi, unde am jucat meciul din deplasare, noi am condus în permanenţă, chiar şi la 4 goluri diferenţă, până prin minutul 50 al partidei, când arbitrii au reuşit să întoarcă definitiv scorul în favoarea echipei antrenate de Igor Turcin. Îmi amintesc că, în meciul respectiv, am marcat 4 goluri, fiind a doua golgeteră a Ştiinţei, după Mariana Oacă-Târcă…
-În sezonul următor, 1988-1989, n-am mai luat campionatul…Invincibilitatea Ştiinţei căpătase o breşă. Am câştigat, însă, ceva mult mai preţios, Cupa Cupelor! Aţi fost în teren…
-Da, sunt amintiri de neuitat. Antrenori deveniseră Mihai Pintea şi Costel Petrea. Am ajuns în finală,  eliminând pe rând, formaţiile din Turcia, Republica Democrată Germană, Ungaria şi Bulgaria, cam tot Estul european. În finală, am jucat-inevitabil- cu o formaţie din fosta Uniune Sovietică, Kuban Krasnodar. Am câştigat la Bacău cu 22-19şi am făcut 22-22 acolo. Ne-am întors acasă cu trofeul, iar în oraş a fost sărbătoare!
-Mai ţineţi minte echipa de atunci? Cine mai era în lot?
-Cum să nu?! Ioana Vasîlca, Eugenia Jitaru, Marlena Petrea, Eva Darvaş, Adriana Popa, Filofteia Danilof, Georgeta Cervenciuc, Gabriela Antoneanu (Manea), Elena Ciubotaru, Emilia Luca, Laurica Lupuşor-Lunca, Angela Brânduşoiu, Marinela Petrea…
-Cu cine mai ţineţi legătura astăzi?
-Cu fostele mele colege m-am reîntâlnit pe Facebook, cu Mori (Maria Torok-Duca), Edit (Torok-Matei), cu Eva (Darvaş-Covrig)... Cel mai mult ţin legătura, însă, cu prietena mea, fostul portar la Ştiinţei Bacău, Angela Şuştac Brânduşoiu…
-Aţi avut la echipa Bacăului mai mulţi tehnicieni care, în vremea aceea, se creşteau unii pe alţii, ca într-o familie cu mai mulţi copii…Cum era Eugen Bartha, ca antrenor?  Altul mai important, care să fi realizat atâtea pentru handbalul băcăuan şi într-un interval atâta de lung, nu am mai avut. Treaba făcută de el la Bacău o compar mereu cu aceea făcută de  Titi Teaşcă şi Costică Rădulescu, creatorii lui Dinamo, echipa de legendă a fotbalului local. Nici despre el nu se mai spune mare lucru, deşi, la un moment dat, Sala Sporturilor îi purta numele…Nu ştiu a cui a fost ideea să se renunţe la denumirea aceasta, dar a fost o idee proastă, a unuia care, sigur, nu i-a  cunoscut  activitatea..Ca şi cu stadionul. Multă vreme a purtat fel de fel de nume, nesemnificative pentru sport, dar nu s-a gândit nimeni să-l denumească Emerich Dembrovschi, geniul nostru fotbalistic, ca să nu i-l  mai schimbe nimeni, niciodată…
- Eugen Bartha, ca antrenor şi persoană, a fost foarte important pentru mine. Dumnealui a venit acasă la părinţii mei şi i-a convins să mă lase să fac handbal de mare performanţă. Aşa a  procedat în cazul multor  jucătoare, avea o putere de convingere uluitoare.
-Dar Grigore Olteanu? Cum de reuşea să aducă la Ştiinţa atâtea jucătoare de valoare? La Revoluţie, deşi la Bacău nu s-a aruncat nici măcar cu o piatră, unii din interiorul clubului l-au dat jos, spunând că e comunist. Aşa era moda atunci. Vroiai să scapi de unul, strigai pe stradă după el “Bă, comunistule!”…Cât de OK a fost treaba asta, s-a văzut la vreo doi ani după aceea, când echipa a dispărut în anonimat.
-Domnul Grigore Olteanu a însemnat foarte mult pentru Bacău, mai ales pentru handbal. Era unicat…
-Ce a urmat după plecarea de la Bacău? Se ştie că aţi urmat fluxul deschis de alte foste jucătoare ale Ştiinţei către noul pol al handbalului feminin românesc, Chimistul (devenit, ulterior, Oltchim-n.n.)…Dar după aceea? La un moment dat, reapăruseţi în lotul Bacăului, apoi pe la Piatra…
- In 1992 am plecat la Rm. Vâlcea, unde am jucat până în 1994. Rezultatele sunt cunoscute: cupe europene, campionat şi cupă. Imi doream să fiu mămică şi în 1995 ianuarie, s-a născut Lucian Alexandru. În luna august, am plecat în Germania la Borussia, Dortmund, unde am jucat până în 1998. Satisfacţii sportive? Cupa Germaniei în 1997, jocuri în cupele europene, iar  in campionat, mereu în primele pozitii. In 1998, m-am întors în România şi am jucat la Piatra Neamţ. In 1999 am plecat în Italia, la Siracusa, cu care am ieşit campioană a  Italiei în 2000. Ca orice sportiv, îmi doream să particip la Jocurile Olimpice, mai ales că eram la sfârşit de carieră sportivă. Dumnezeu m-a ajutat şi am reuşit să particip cu naţionala  la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000). In 2001 am jucat, din nou, la Piatra Neamţ, unde era antrenor profesorul Alexandru Mengoni, de care mă legau începuturile carierei. M-am accidentat la genunchi, am fost operată, dar am ales să devin a doua oară mămică, de data aceasta a unei fetiţe pe nume Iasmina Sorina. In 2002 am plecat în Spania, cu soţul meu, Sorin Livadaru, şi copiii, ţară unde locuim şi în ziua de azi.
-Ce mai reprezintă handbalul pentru dvs.? Copiii ce fac? V-au urmat exemplul sportiv?
-Am iubit şi iubesc handbalul, nu pot sta deoparte. Antrenez la diferite şcoli din San Sebastian. Copiii mei au făcut mai multe sporturi, dar nu aşa de intens ca mine. Fac sport la un nivel mai mic, însă şi asta este foarte important pentru sănătatea lor.
-Aveţi o soră, Lucia...Şi dânsa a jucat la Ştiinţa. Ce face în prezent?
-Lucia este în Italia . Dansa a fost formata la Bacau, dar a jucat mai mult la Valcea...
-In încheiere, o întrebare care ascunde suficientă revoltă şi amărăciune…Cum de a fost posibil, dnă.Lidia Butnăraşu, să dispară o echipă atât de mare precum Ştiinţa deceniilor 7 şi 8? Cine a fost de vină? Sistemul creat în 89 sau nimicnicia unora din  birourile clubului?
- Nici nu vreau să-mi mai amintesc, dle Popa. Nu vreau să-mi aduc aminte cum au reuşit interesele să distrugă o  aşa echipă mare! Unii dintre vinovaţi trăiesc, alţii s-au dus, Dumnezeu să-i ierte şi pe ei…Sunt multe de vorbit. Poate, când ne vom vedea la Bacău… Ok?



Interviu cu fostul mare antrenor de handbal băcăuan Alexandru MENGONI

$
0
0

„…Nu sunt eu omul care să se afişeze pe la uşile cluburilor, să creadă alţii că vreau să le iau locul!”

*Interviu cu fostul mare antrenor băcăuan de handbal Alexandru MENGONI

…Era mai talentat decât Gaţu, cu care juca pe acelaşi post, dar a luat trenul de la Bucureşti şi a adus handbalul în 11 pe malurile Bistriţei…A făcut parte din una dintre cele mai bune echipe ale provinciei handbalistice a anilor 60, Dinamo Bacău…A fost antrenorul pe care Eugen Bartha l-a lăsat în locul său  să ducă gloria Ştiinţei mai departe…A creat 7-le care avea să câştige Cupa Cupelorîn 1989, cel mai important trofeu sportiv al Bacăului, la jocurile colective…Autorităţile de atunci au încercat să prezinte o altă realitate, n-au reuşit nici ele până la capăt…Are har, ambiţie, amintiri  şi experienţă cât toţi antrenorii oraşului la un loc…Dacă i s-ar da o echipă pe mână, în doi-trei ani, s-ar bate la titlu…Din păcate, de tot atâţia ani, n-a mai călcat în nicio sală de sport din România, nu l-a mai căutat nimeni…Ignoranţa celor care nu-şi cunosc  şi nu-şi respectă trecutul l-a înfrânt…Sper că nu l-a şi învins.. Numele lui: Alexandru MENGONI!
Leonard POPA

-1962…Până în acel an, handbalul băcăuan înregistrase un singur succes notabil. În 1950, o echipă feminină de handbal în 11, foarte puţin cunoscută astăzi, Locomotiva Bacău, a ocupat locul 4 în ierarhia naţională.  Dumneavoastră aţi luat trenul şi aţi venit cu totul aici.  Puţini ştiu acest episod. Detaliaţi-l vă rog…
-În anul acela, Lascăr Pană făcuse o echipă de handbal la Bacău. Încă se mai juca în 11, dar România era campioană mondială, şi la băieţi şi la fete. In perioada 1956-1964, handbalul românesc a dominat lumea. A trecut foarte uşor de la handbalul în 11, la cel în 7. Nu putea nimeni să i se împotrivească. Eu eram sergent-major şi jucam la Dinamo. Făceam, însă, parte şi din lotul naţional de tineret. Pe postul de conducător de joc, mulţi mă vedeau mai talentat decât Gaţu. Eram mereu adversari cu echipa lui şi îi învingeam fără probleme. Când am plecat la Bacău, Mozer, celebrul handbalist, coleg  la Dinamo, n-a vrut să mă lase. Am ajuns, însă, aici.
-Despre Mozer s-a spus că ar fi fost cel mai talentat handbalist român, mai talentat decât Gruia. Cum era ca om?  Generaţia mea l-a prins foarte puţin. Mi-l amintesc de la Campionatul Mondial din 1967, când stătea stânjenit pe banca de rezerve…Deşi am  luat bronzul atunci, nu s-a bucurat nimeni. Mersesem în Suedia în postura de campioni mondiali, titlu obţinut în 1964. Competiţia se disputa din 3 în 3 ani…
-Mozer, pe lângă faptul că era un handbalist extraordinar, era şi un mare hâtru. Făcea o grămadă de glume. Prin 1960, am inaugurat un teren în aer liber la Călăraşi şi am jucat lotul de tineret, din care făceam şi eu parte, cu lotul naţional de seniori. Ei aveau porţii duble la masă, noi mai puţin, dar pe teren, eu le-am dat o grămadă de goluri. Noaptea, în dormitor, după ce am adormit extenuat, Mozer mi-a pus gheaţă în pernă…M-am trezit strănutând, dar acela a fost ca un botez…Hans Mozer juca inter şi a fost campion mondial cu echipa în 1961 şi 1964. La ediţia din 1964, desfăşurată în Cehoslovacia, a fost golgeterul turneului cu 32 de goluri.  Practic, lui i se datorează acel titlu mondial.
-Aţi venit, aşadar, la Bacău…Ce echipă avea Dinamo atunci, vă mai amintiţi?
-Era o echipă care, în ciuda schimbărilor repetate, cu handbalişti care veneau şi plecau peste noapte, rămânea mereu în primele locuri, după Steaua, Dinamo Bucureşti şi Timişoara. La Bacău, erau mulţi tineri, Anca, Negovan, Isaur, Betendorf…Majoritatea provenea  de prin Banat, unde erau mulţi etnici germani. Aceştia au introdus handbalul România. Când am câştigat primele titluri mondiale la fete şi la băieţi, Federaţia germană şi-a trimis oamenii la Bucureşti, să vadă care e secretul performanţei. Când au văzut că avem o singură sală omologată, Floreasca, s-au ruşinat. Ei cu infrastructura sportivă, noi cu talentul nativ. Nu ne puteau face faţă. Ne năşteam cu handbalul în sânge…
-Da, cred că aveţi perfectă dreptate, dacă e să citim loturile naţionale de atunci, la fete şi la băieţi, ai impresia că sunt selecţionate germane: Tellman, Redel, Kunst, Hnat, Irene Ghunter, Maria Scheip, Mora Windt, Magda Haberpursch…La Bacău, se consolida, însă, handbalul masculin. Fetele încă nu începuseră marea performanţă. În 1967, se întâmplă însă ceva important în oraş. Formaţia de fotbal Dinamo Bacău reintră în circuitul primei divizii, graţie unui lot de excepţie, dominat de Emerich Dembrovschi, handbaliştii de la Dinamo Bacău ocupă locul 3, în clasamentul primei divizii, cu Papp, golgeterul competiţiei- marcator a nu mai puţin de 100 de goluri-, iar fetele de la Textila Buhuşi promovează în Divizia A.  A fost 1967 anul de graţie al sportului băcăuan?
-Se poate spune şi aşa…La Bacău, toate sporturile  luaseră un avânt puternic. Începeam să contăm tot mai mult în competiţiile naţionale. In 1966-1967, Steaua era pe val. Incă mai jucau Otto Tellman (a murit la începutul anului în curs, în Germania, ţara sa natală, unde se retrăsese după pensionare-n.n.), Bulgaru, apăruse Gruia…Pe stadionul din Parc, unde ne disputam partidele de acasă, a fost un meci de senzaţie. In min. 16, bucureştenii conduceau cu 3-1. Scorul nu trebuie să surprindă. Pe vremea aceea, se penaliza  foarte greu jocul pasiv. Dacă aveai abilitatea să plimbi mingea, puteai sta şi 10 minute în atac. Ei bine, din momentul acela, Steaua n-a mai înscris nici  măcar o dată. Am câştigat meciul cu 6-3! De ciudă şi ruşine, steliştii în frunte cu antrenorul Kunst-Ghermănescu au tăiat-o la gară imediat după meci, prin spatele stadionului, să nu dea ochii cu spectatorii, care veniseră  la meci să-i vadă la lucru şi pe campionii mondiali din 1964…In anul următor, Steaua avea să cucerească Cupa Campionilor, după ce a învins pe teren neutru, în Germania, reprezentanta Cehoslovaciei, Dukla Praga (13-11, la Frankfurt pe Main…Formaţia bucureşteană era antrenată de Octavian Niţescu, cel care, în scurt timp, avea să sufere un infarct fatal, în timpul unui antrenament cu echipa pe Stadionul Tineretului, unul dintre primele decese întâmplate pe un stadion din România-n.red).  Şi cu Dinamo ne-am vândut scump pielea, la Bucureşti. Am jucat pe Velodrom şi, la 6-6, Horobăţ a înscris golul 7 pentru noi, în ultimul minut. Toţi dinamoviştii au sărit pe arbitru să anuleze golul, a fost un scandal enorm. Până la urmă, s-a modificat foaia de arbitraj, la vestiar, după meci, şi rezultatul a apărut 6-6. A fost partida  portarului nostru Puiu Ioil, care a apărat senzaţional, şi al lui Horobăţ, autorul a 5 goluri din 7!
-Ce mai ştiţi de cei doi? Pe primul l-am cunoscut şi eu, era băcăuan, locuia în spatele Pieţii Centrale…Soacra lui deţinuse Cinematograful Flamura Roşie, în centrul oraşului.
-Nu am mai ţinut legătura, am auzit că, la un moment dat, a plecat în Israel.  Horobaţ a murit în mizerie, la Iaşi, uitat de toată lumea, deşi a fost un talent uriaş. Şi acum îmi amintesc ziua în care a venit la Bacău, să se legitimeze la noi. Când a intrat la Abator, unde luam masa împreună cu fotbaliştii, purta bască pe cap şi ne-a întrebat direct: „Mă, caresunteţi handbalişti? Vreau să joc la voi!”…Spre surprinderea noastră, care începuserăm să râdem, Lascăr Pană i-a spus imediat „Hai, vino!”.Îl ştia de pe la Iaşi, unde jucase la un liceu de construcţii. Ce jucător! Avea palmele ca o lopată. Arunca la poartă, de-i sărea braţul din încheietură. Pe atunci, nu erau medicii şi tratamentele de azi. Acum, la cea mai mică accidentare, te şi duci la operaţie în străinătate. Uite-o pe Cristina Neagu de la Oltchim…Pe Horobaţ îl învăţase unul cum să-şi pună umărul la loc şi, după meci, în vestiar, se „opera” singur, fără să crâcnească. L-am văzut de nenumărate ori făcându-şi operaţia asta…
-Aţi fost coleg de echipă şi cu alţii, astăzi, antrenori cunoscuţi…Cu Milovan, de exemplu, şi pe dânsul l-am avut invitat în paginile „Sportului Băcăuan”…
-Milovan era un inter de excepţie. Avea însă o mare pasiune, porumbeii. Dacă îl scăpam în târg, uita de meci. Stătea ore întregi şi îi admira acolo. Şi el era bănăţean, s-a retras acasă, după un timp, devenind un antrenor cunoscut.
-Cum erau antrenamentele cu Lascăr Pană? Era o persoană inflexibilă, cum se spunea?
-Lascăr Pană impunea nişte antrenamente empirice. Ne obliga să alergăm câte 20 de kilometri, de la teren până la Letea şi înapoi. Căuta să-l imite în toate pe Oprea Vlase. Odată ne-am revoltat, am adus paturile de dormit, mulţi dintre noi fiind militari în termen sau în Miliţie stăteam în unităţile Ministerului de Interne- şi le-am aliniat pe teren, ca într-un dormitor. A ieşit scandal, ne-au băgat la arest şi ne-au interogat la Securitate. Lascăr Pană avea pe cineva la Ambasada Greciei şi era  susţinut politic. Întotdeauna i se dădea dreptate.
-În 1968, v-aţi retras…
-Da, terminasem Facultatea şi visul meu era să devin antrenor. In 1969 eram, deja, la CSS Bacău. Antrenam o echipă de junioare, din care cea mai talentată era Diana Lupescu, viitoarea mare actriţă. Juca extremă dreapta, un adevărat lider de echipă. Din păcate, în clasa a 12-a s-a îmbolnăvit şi a fost nevoită să renunţe la handbal. Ar fi ajuns, însă, o sportivă excelentă.
-Aţi tot continuat la CSS Bacău, până aţi ajuns secundul lui Eugen Bartha, la Ştiinţa...
-Prin 1975, directorul Baciu de la DJATM se mută de la Buhuşi la Bacău şi îşi doreşte să facă o echipă mare de fete aici. Îl aduce cu el şi  pe Eugen Bartha, antrenorul pe care îl luase de la Petroşani şi care ocupase cu Textila locul III, în prima divizie (1973-1974). Cu ceea ce se adusese de la Buhuşi şi cu ceea ce aveam eu la CSS Bacău, am creat   o echipă care, în ediţia 1978-1979, aadus titlul naţional la Bacău. Din prima formaţie-campioană a Ştiinţei, le amintesc pe portarul Ioana Beligan-Vasîlca, pe Viki Amarandei-golgetera campionatului, Riţa Florea, Cati Marian, Lili Văcaru-actuala doamnă Tadici, descoperită de mine la o şcoală de pe Câmpul Poştei. Imi amintesc că, în sezonul acela,  pe 2, a venit Constructorul Baia Mare, antrenată de Pilică Popescu, cel care avea să pună  bazele Oltchimului (pe atunci, Chimistul-n.n.), cu jucătoare transferate de la Bacău. În 1979-1980, repetăm isprava, dar în anul următor, Braşovul lui Remus Drăgănescu trece în faţa noastră, iar eu revin la CSS Bacău. In 1985, Bartha se mută la Tg.Mureş şi preiau Ştiinţa alături de Costel Petrea, doi ani, în care recucerim titlul. Urmează, apoi, o altă plecare şi încă o revenire, la începutul lui 1988. Nu stau decât trei luni, întrucât la o deplasare în străinătate, am un conflict cu vedeta echipei de atunci, Mariana Oacă-Tîrcă (actuala antrenoare a formaţiei braşovene-n.n.) şi, la întoarcerea la Bacău, sunt demis, considerându-se că e mai bine să fie sacrificat antrenorul. Imi ia locul Mihai Pintea, care va câştiga, cu aceeaşi echipă, fără să schimbe nimic, Cupa Cupelor…
-Reveniţi, totuşi, pe banca tehnică a studentelor în 1990, după Revoluţie…
-Da, când ne clasăm pe locul 2, apoi, în anul următor cucerim titlul, ultimul din palmaresul clubului, alături de Eugen Cucu (1991-1992, n.n.).
-Urmează celelalte echipe din cariera dvs…, IMU Bacău,Vâlcea, Săvineşti, Buzău,  dar la Ştiinţa nu v-aţi mai întors. În 96-97, aţi pus umărul la câştigarea titlului  şi Cupei cu Oltchim, în 2000-2001-locul al treilea în campionat cu Fibrex…Cele mai frumoase momente cred că au rămas totuşi partidele din Cupele Europene, jucate cu Ştiinţa în anii 80…
-Sunt jocuri care nu se uită. De pildă, duelurile cu sârboaicele de la Radnicki Beograd, la care evolua şi Svetlana Kitic, considerată cea mai bună jucătoare din lume la vremea respectivă….Îmi amintesc că, după meciul de la Bacău, la protocolul organizat la Restaurantul Decebal, s-a organizat şi un concurs de dans, un kazaciok, la care au participat Moriko Torok de la noi şi Svetlana Kitic de la ele…A câştigat  sârboaica, deşi nici Moriko a noastră nu s-a lăsat mai prejos. Apoi, finala de Cupa Campionilor din 1986, cu Spartak Kiev. Se întâmplase după accidentul nuclear de la Cernobîl (26 aprilie-n.n.). Când am jucat meciul retur de acolo, nu cunoşteam proporţiile dezastrului, întrucât în ţară nu se făcuse prea multă vâlvă. Probabil, autorităţilor le era teamă ca nu cumva să nu facem deplasarea. Se considera că o echipă aşa mare ca Ştiinţa nu trebuie să se teamă de o…explozie nucleară!
-Aţi pomenit de Moriko Torok…Vă pun o întrebare dificilă. Cine a fost, în opinia dvs., cea mai valoroasă handbalistă română din istorie? Ea –aşa cum au afirmat mulţi- sau Mariana Tîrcă? Amândouă au jucat la Bacău…
-Moriko era genul de jucătoare care, până nu înscria 15 goluri, nu se liniştea. Era în stare să sară la gâtul arbitrilor să prelungească meciul, numai  ca să-şi facă ea norma…Cred, totuşi, că Mariana Tîrcă a fost peste tot ce a evoluat vreodată în campionatul României…
-Care ar fi formaţia  de vis pe care aţi antrenat-o în toată această perioadă?
-Aceea cu Ioana Vasîlca, Filofteia Daniloff, Mariana Târcă, Lidia Drăgănescu, Lenuş Ciubotaru, Adriana Popa, Laura Lunca, Marilena Petrea, Eva Darvaş…Primeam greu gol şi aveam atacul  orientat  pe diagonală. Atacam mereu oblic, punându-ne adversarele în dificultate. Toate jucătoarele stăpâneau perfect tehnica de aruncare la poartă, toate se apărau exemplar.
-Avansaţi o soluţie pentru ca echipa de handbal feminin a oraşului să revină în prim-planul competiţional…Ce aţi întreprinde imediat, dacă aţi fi antrenorul echipei?
-Aş lua-o de la capăt. Aş căuta tot ce e mai bun şi de perspectivă pe o rază de 100-200 kmîn jurul Bacăului şi aş face o nouă echipă. Şi acum sunt convins că handbalul se pliază foarte bine pe ceea ce pot face fetele din Moldova. Ele nu evită lupta directă cu adversarul, sunt mai bărbătoase din fire.
-Nu v-a  căutat nimeni să vă propună aşa ceva?
-Nu şi nu sunt eu omul care să se afişeze pe la uşile cluburilor, să creadă alţii că vreau să le iau locul. Nu m-a căutat nimeni nici când s-au aniversat 40 de ani de la înfiinţarea clubului. Am citit în ziare că s-a organizat aşa ceva.
-Dar nu v-a mai văzut nimeni, nici măcar  la sală…
-Nu, pentru că de vreo 4 ani de zile, n-am mai călcat în nicio sală de sport din România. Experienţa de la Buzău, unde am fost ultima dată, a pus capac la toate. O jucătoare care a fost şi pe la Bacău, jumătate de an, suficient timp ca echipa să retrogradeze şi apoi să se desfiinţeze, a făcut tot posibilul să plec de la echipă. Nu-i convenea să se antreneze, iar formaţia să aibă nişte obiective clare. S-a tot plâns şefilor că antrenamentele sunt prea istovitoare, până ce aceştia i-au dat dreptate. N-a durat mult şi echipa a alunecat pe tobogan. Aşa se face antrenorat în România!
-

Interviu cu voleibalista Vali RUSU (Alba Blaj)

$
0
0

Vali RUSU, reginadin Mica Romă:
“Bacăul este o emblemă a voleiului feminin românesc!”

Vali RUSU, componenta formaţiei- revelaţie a actualei ediţii de campionat, Alba Blaj, ar putea fi un lider de echipă, indiferent unde ar evolua. Jucătoare cu personalitate, care nu cedează, cu una cu două, lupta la fileu,  Vali are o carieră sportivă ancorată şi în palmaresul Ştiinţei, pentru care a jucat o perioadă, nefiind uitată nici astăzi de suporterii băcăuani.
Leonard POPA


-Vali, unde ai descoperit mingea de volei? Care ţi-a fost traiectoria sportivă?
-Am început voleiul în orasul meu natal, Topliţa (judeţul Harghita-n.n.), la vârsta de 14 ani, cu profesorul Marius Macarie, cel care mi-a fost antrenor la junioare timp de 5 ani si care îmi este antrenor şi  în prezent, la Volei Alba Blaj.După ce am terminat junioratul, am jucat la Târgu-Mureş, a doua mea casă, după care au urmat Penicilina Iaşi, Ştiinţa Bacău şi SCMU Craiova,  iar acum Volei Alba Blaj…
-Aşadar, când a fost primul contact cu Bacăul?
-Se ştie foarte bine că Bacăul reprezintă o emblemă a voleiului românesc, iar în perioada când activam acolo,  la junioare, se desfăşura şi pregătirea lotului naţional, din care am făcut şi eu parte.
-Cum ai caracteriza perioada băcăuană?
-Pot să spun că am învăţat foarte multe la Bacăuşi, totodată, ţin să-i mulţumesc pe această cale  domnului Florin Grapă. Perioada petrecută la Bacău a fost una pozitivă pentru mine, deoarece am lucrat la un alt nivel.
-Acum, joci la Blaj, o nou-promovată surprinzătoare. Care e secretul ascensiunii echipei din Mica Romă?
-Cu siguranţă,  totul se datorează domnului primar Gheorghe Valentin Rotar, fără de care nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil. Aş vrea să mai precizez că o mare contribuţie în ascensiunea noastră o au suporterii, care vin în număr foarte mare, meci de meci, şi creează o atmosferă superbă-după părerea mea, unică în ţară,  în momentul de faţă.Cred că am demonstrat că se poate face performanţă şi intr-un oraş mic. Atâta timp cât există susţinere şi bunăvoinţă, sunt convinsă că Blajul va fi o prezenţă frumoasă în voleiul românesc.
-Cum ţi se pare actuala ediţie de campionat? Care ar fi plusurile şi minusurile sale?
-Acest campionat este unul destul de disputat, drept dovadă ca au fost unele surprize, şi cred că vor fi până la final. Plusuri si minusuri vor exista întotdeauna, dar important este că încet-încet ne apropiem şi noi mai mult de pofesionalism.
-Cum vezi configuraţia finală a campionatului?
-Greu de spus.Nu mă hazardez, deocamdată, în pronosticuri.
-Aţi întâlnit deja în câteva rânduri echipa din Bacău. Ce impresie ţi-au lăsat jocurile cu Ştiinţa?
-Cum am mai spus, Bacăul este una din echipele de top ale campionatului, cu jucătoare valoroase.  Bineînţeles că meciurile împotriva Ştiinţei sunt dificile,  deoarece întâlneşti o echipă bine aşezată în teren.
-E benefică prezenţa tot mai numeroasă a stranierelorîn campionatul nostru intern?
-Este foarte bine că unele cluburi reuşesc să transfere jucătoare străine, întrucât acestea cresc valoarea campionatului.
-Ce se întâmplă la nivel de Naţionala? Realizăm şi jocuri bune, dar clacăm pe ultima sută de metri...
-Cred că în viitor vom avea mai multe de spus cu echipa naţională, dacă se va continua pregătirea junioarelor în centre de excelenţă,  aşa cum s-a început aici, la Blaj,  şi la Târgu-Mureş.
-Cum te vezi peste 10 ani ?
-Nu obişnuiesc să-mi planific viaţa, dar asta nu înseamnă că nu am ţeluri. Sper să fiu sănătoasă şi poate că atunci când voi renunţa la cariera de jucătoare, mă voi apuca de antrenorat.

Interviu cu Eva DARVAŞ-COVRIG (fostă componentă a celebrei echipe Ştiinţa Bacău)

$
0
0

"Nu poţi să te dedici total unui sport,  dacă ştii că viitorul tău nu are nici o legătură cu acesta"  

*Interviu cu Eva DARVAŞ-COVRIG (fostă componentă a celebrei echipe Ştiinţa Bacău)

…Antrenorul Eugen Bartha  găsea aurul acolo unde unii n-ajungeau nici pe hartă. Aflase într-o zi că, în oraşul unde crosa şi pucul făceau legea, o fată se încăpăţâna cu ambiţie şi talent, cât toţi munţii Harghitei la un loc, să-şi croiască un alt drum spre performanţă. Până s-au prins alţii că în Miercurea-Ciuc handbalul  ţinea ascunsă una dintre cele mai bune jucătoare ale tinerei generaţii, Eva DARVAŞ era deja în tricoul Ştiinţei, la Bacău! Eva a fost pregătită ca un luptător de guerilă cubaneză să ia locul într-o bună zi titratelor ei coechipiere, care după ce îşi făceau datoria în marile bătălii din anii 80, obişnuiau să se retragă pe alte câmpuri de luptă. Eva Gal-Mozsi (astăziJensen), Elena Leonte (sub numele de Grolz a jucat în tricoul Germaniei la Olimpiada din 1992), Mariana Oacă-Tîrcă…plecau pe rând. Eva continua să  rămână  la Bacău, să le suplinească şi să le facă uitate, prin forţa braţului său şi a dăruirii cu care a luptat până în ultima sa zi băcăuană...  Bunăoară, SPORTUL BĂCĂUAN a descoperit-o pe Eva DARVAŞ-COVRIG, fostul inter stâng al Ştiinţei, la Alicante, în Spania, ţară devenită, parcă, un exil al fostelor noastre glorii handbalistice  din deceniul al optulea.
Leonard POPA

-Cum a fost începutul? De unde atracţia către handbal, într-un oras în care erau la putere hocheiul şi patinajul? Am locuit 4 ani în Miercurea-Ciuc, dar n-am văzut decât meciuri de handbal masculin în Divizia Judeţeană. Fete n-am văzut jucând…
-Încă de mică, îmi plăceau  toate sporturile şi participam la diferite activităţi sportive  şcolare. Am practicat bob-sanie, patinaj şi am jucat hochei cu băieţii de vârsta mea,  pentru că tatăl meu era arbitru de hochei. Aveam, însă, un vecin pe nume FULOP LASZLO care era antrenor de handbal şi care, în fiecare zi când se întâlnea cu tatăl meu, îl bătea la cap să vin să dau probe la handbal. Aşa  că  într-o bună zi am fost să văd şi să particip la un antrenament. Aveam 14 ani şi uite că am rămas la handbal, lăsând toate celelalte  sporturi deoparte. In 1981, eram în selecţionata  Harghitei şi luam parte la jocurile inter-provinciale. Inainte erau mulţi observatori care căutau tinere talente în zone unde handbalul nu era un sport de masă, cum este Miercurea-Ciuc. De aici, am avut oferte pentru a juca în echipa de junioare a Rulmentului Braşov, unde era antrenor Remus  Dragănescu,  sau la Cluj, unde antrena Dan Cîrjoescu. In 1982, am plecat la Cluj,  absolvind treapta a doua de liceu şi jucând totodată la C.S.S. Cluj Napoca.  In 1984, la sfârşitul campionatului, apare domnul  Tadici de la Zalău, cu o ofertă  pentru echipa de acolo…
-L-ai refuzat  pe Tadici şi ai venit la Bacău
-După terminarea fazei naţionale de junioare, care se jucase la Ploieşti, ajungând în finală şi câştigând titlul national, m-am pomenit acasă, la Miercurea-Ciuc, cu Eugen  Bartha, antrenorul Bacăului,  dar şi cu Remus Drăgănescu, de la Braşov. Amândoi au încercat să-mi convingă părinţii să mă transfer la echipa lor. Gândind că Zalăul  era prea  departe de casă, în final, am ales Bacăul,  pentru că avea o universitate, oraşul era frumos iar  caracterul antrenorului era diferit faţă de al celorlalţi.
-Era o orientare a sportivelor din Covasna şi Harghita spre Bacău!  Nu spre Tg.Mureş- unde era o echipă bună, nu spre Odorhei- unde existase o echipă cu tradiţie, nu la Cluj...capitala Ardealului! Fetele-şi ce fete !- veneau la Bacău. Cui sau cărui fapt i se datorează asta?
-Datorită lui Eugen Bartha! Dânsul a fost acela care a ştiut să ne convingă să facem  handbal profesionist şi să ne  creăm un viitor, venind la Bacăuşi jucând într-o echipă universitară.
-In 1984-1985, erai la Bacău, în echipă cu Vasîlca, Târcă, Gal (Moszi), Lunca...Am câştigat titlul atunci, fără probleme. Am ratat, însă, Cupa, în faţa Iaşului (locul 6 în campionat!). Cum decurgeau antrenamentele cu Eugen Bartha, ce-ţi mai aminteşti despre el?
-A fost ceva extraordinar!  Eram doar în primul an la Bacăuşi  câştigam campionatul,  învăţând practic  handbal,  de la un antrenor exigent. Cu el  nu mergea să persişti în greşeală, te ajuta să avansezi,  te corecta şi îţi explica ceea ce nu-ţi reuşea, se interesa de viaţa ta în afara terenului de joc.  Ce mai,  cred că a fost singurul antrenor al Bacăului căruia nu i se putea reproşa nimic! El a fost acela care a pus baza handbalului feminin.
-A urmat o perioadă foarte bună pentru tine, fiind convocată de mai multe ori la loturile naţionale de tineret...In 1984, te-am văzut la Trofeul Carpaţi desfăşurat la Bacău. Eraiîn echipa aceea cu Steluţa Rupa, Liliana Ţopea, Denisa Romete...A fost o generaţie bună care promitea mult, dar care n-a confirmat până la capăt..Cum comentezi perioada respectivă?
-Problema la lot era că fiecare antrenor avea favoritele lui şi doar pe lângă acestea mai  existam şi restul…Se treceau cu vederea multe lucruri, în cazul jucatoarelor care proveneau de la cluburile unde selecţionerii erau antrenori. Cine a stat la lot ştie despre ce vorbesc. Nu era o colaborare între prima echipă şi tineret. Când ceva nu funcţiona sus, nu-şi arunca nimeni privirea spre generaţia următoare. Eu cred că, treptat, se puteau introduce jucătore tinere la lotul de senioare,  menţinându-se  nivelul  mondial.
-In 1985, participi cu Naţionala, la Seul, la Campionatul Mondial de tineret. Din echipă, mai făceau parte Esztera Laszlo, Gabi Horga, Lidia Butnăraşu, Corina Nisipeanu… Antrenori, Drăgănescu şi Bădulescu...In final, locul 7, dar am bătut Norvegia şi Iugoslavia...Tu ai jucat în 4 meciuri şi ai marcat 7 goluri...Puteam mai mult? Incepea să se facă diferenţa între handbalul nostru feminin şi celelalte puteri handbalistice, la nivel de tineret şi junioare?                                                         
-Da, se putea face ceva mai mult! Cel puţin locul doi sau trei, întrucât primul era asigurat mai mereu  URSS-ului. Păcat că la naţională nu era o continuitate de tehnicieni. A fost o generaţie bună de jucătoare, acelea născute în perioada 66-67-68-69. A lipsit, totuşi, cineva care să le şlefuiască talentul incontestabil. Diferenţa dintre noi şi celelalte competitoare? Noi  eram o adunatură de handbaliste care încercau să demonstreze ceea ce ştiam şi învăţam de la cluburi, nu aveam um model handbalistic, care să ne fi călăuzit prímele reguli de viaţă sportivă. Era o luptă de supravietuire pentru toate, eram inocente din toate punctele de vedere! Dar nu eram răutăcioase, nu ştiam şi nu pretindeam  multe lucruri! Noi ne uitam şi ne comparam cu celelalte echipe din lume  care erau prezente în competiţie şi singurul lucru pe care-l  puteam face  era să ne gândim la deosebirile faţă de alţii, nu să le şi comentăm! Atunci credeam că totul se va schimba în viitor. Dar standardul de la lotul nostru era total  diferit faţă de ce vedeam la alţii. Condiţiile de antrenament si de alimentatie erau modeste, nu aveam nici măcar leocoplast sau spirt pentru accidentările uşoare. Trusa de prim ajutor era invizibilă!  Singurul lucru ce ne prisosea era REFLEX (o alifie specifică-n.n.). Se cerea mult şi se ofereau puţine în schimb. Totul se baza pe ce ştiai tu de la clubul tău de origine. Şi, cum erau multe stiluri de joc, cine crezi că jucau? Acele fete care erau din echipa de unde erau antrenorii lotului. Tot timpul se ierarhizau jucătoarele în funcţie de golurile marcate,  nu după munca în echipă, nici după  eficienţa în aparare sau atac. Eu jucam cam tot timpul în apărare, nu prea apucam să marchez…
-În 1985-1986,  câştigăm şi Cupa şi campionatul, dar cu alţi antrenori, cu Mengoni şi Petrea…Bartha a plecat, urmat de Eva Gal, la Tg.Mureş, unde avea să pună bazele unei noi echipe puternice, Mureşul...Cum a fost despărţirea de Bartha? De ce a plecat de la Bacău? Voi, jucătoarele, cum aţi resimţit această despărţire?
-Meritul câştigării Cupei şi campionatului  înca era al lui Bartha. Noii antrenori  au preluat o echipă care, deja, avea bazele puse si un stil propriu de joc. Personal, aveam tot timpul contact direct cu antrenorul Bartha, întrucât  în 1987 dorise să mă transfere la Mures. Plecarea  lui  de la Bacău a fost legată de sănătatea sa precară, de gropile pe care le săpau ceilalţi din jurul său,  pentru a-i ocupa postul de antrenor.
-În 1986-1987, câştigăm campionatul, dar pierdem Cupa, cu noua echipă a lui Bartha, Mureşul...A fost răzbunarea maestrului? Sau începe declinul în handbalul băcăuan? In 1987-1988, pierdem şi Cupa şi campionatul, ambele fiind câştigate de MureşulTg.Mureş!
-Nu a fost nicio răzbunare a maestrului! Pur şi simplu, s-a format o echipă nouă, după un stil de joc eficient, impus de un antrenor cu sănătoase principii proprii, care a vrut să  repete experienţa băcăuană la Tg. Mureş. Neputinţa Bacăului de a menţine acelaşi stil, după plecarea lui Eugen Bartha, când  au venit şi au plecat mulţi antrenori, fiecare cu câte o idee nouă, cu favoritele sale titulare de drept, a condus la coborârea şi, în final, la doborârea ştachetei de performanţă.
-In 1988-1989, terminam campionatul pe 3, dar câştigam Cupa Cupelor, în finală cu formaţia sovietică  Kuban Krasnodar. Ce îţi mai aminteşti din cele două meciuri cu rusoaicele?
-In aceşti ani, au fost multe momente de fericire şi dezamăgire în viaţa mea… Câştigarea Cupei Cupelor, când nu am apucat să joc finala acasă, din cauza unor persoane care, la vremea respectivă, ma invidiau prosteşte, din mai multe motive, a fost unul dintre momentele neplăcute! In acel an,  s-au întâmplat multe lucruri, prea multe! Unele se pot comenta, altele nu, deoarece  se poate face mult rău la diferite persoane, care se cred maeştri ai handbalului, dar care, ca oameni, nu au nicio valoare.  Să revenim, însă,  la întrebare… S-a făcut un pas mare, pentru a ajunge în finală, după dubla manşă  cu formaţia din R.D.Germană, Rostockpe Don. Atunci s-a văzut clar că avem forţa necesară jucării unei finale de cupă europeană si, de ce nu?, posibilitatea de a o câştiga.  Norocul ne-a ajutat ca, până în finală, să nu ne întâlnim cu echipa sovietică, văzută drept marea favorită. In dubla manşă cu Krasnodar,  am jucat primul meci în deplasare şi returul la Bacău. Din păcate, aşa cum am spus, meciul decisiv l-am văzut din afara terenului de joc. Cuiva de club nu-i venea bine  pe chelie  să stau, cel puţin ca rezervă, pe bancă. Deveneam mama primului meu băiat  în septembrie, un copil minunat care acum joacă şi el handbal, deci nu am putut trăi acea victorie unică din viaţa oricărui sportiv pe terenul de joc, ci doar ca spectatoare!  Ce să-ţi spun? Am trăit finala  pe jumătate, dar m-am bucurat pentru fete, căci meritam, după atâta muncă,  să putem aduce prima bucurie în handbalul feminin băcăuan. Nu ştiu câţi ani trebuie să mai treacă, pentru ca Bacăul să mai realizeze o asemenea performanţă!
-Ce s-a întâmplat după plecarea de la Bacău? Unde ai mai jucat?                                                    -In primii ani de după revoluţie, a început destrămarea echipei de handbal. Refuzul conducerii de  club de a avea grijă de jucătoare,  rapacitatea unor persoane din conducere de a se  îmbogăţi rapid,  cu mărci şi dolari, făcând negoţ pe spatele clubului, au fost cauzele principale ale declinului. Eu mi-am plătit cu banii mei dezlegarea de la club! In 1991, participam la un turneu în Germaniaşi Spania,  invitaţi fiind de echipa Laurei Lunca. La întrecere, lua parte şi o echipă, Elda Prestigio,  care activa în liga a doua,  cu obiectiv de a urca  în prima divizie spaniolă. Ei bine, prin Laura, m-am transferat la această formaţie, unde am jucat 3 ani.  În primul an, am ajutat echipa să urce în prima categorie, iar  în ultimul,  să  joace în Cupa Spaniei (Copa del Rey),  ajungând pentru prima dată în sferturi de finală. În perioada 1994-1995, am jucat în Alicante (Union Alacantina), iar în  1995-1996, doar   jumătate de campionat, deoarece am născut aici al doilea băiat, în1996. În sezonul următor, am revenit la aceeaşi echipă, care şi-a schimbat doar numele, Mar Alacant. De aici, m-am retras din activitate în 2002, dar  în 2003,  având titlul de antrenoare de handbal,   încep să antrenez echipa de cadete şi junioare a clubului. În acest răstimp, conlucrez  cu antrenorul Gheorghe Sbora (actualmente, în Cipru-n.n.) care antrena prima echipă. În Elda, m-am ocupat de o echipă de băieţi juniori, (2006-2007) şi copii la nivel şcolar.     
-Astăzi, mai ai vreo legătură cu handbalul?
-
Da, urmărind evoluţia copiilor mei în handbal şi încercând să aplic din cunoştinţele mele handbalistice  amândurora. Ei au handbalul în sânge, le place…Doar au crescut în jurul unui teren de joc, uitându-se la handbal! Îl practică, însă,  din plăcere,  fără grija pe care am avut-o eu, de a trăi din handbal…
-Revin la putere ţările din fosta Iugoslavie? Mai pot pierde ţările nordice supremaţia? Uite ce s-a întâmplat la ultimul Campionat European…
-Cred că în aceste ţări a fost un schimb de generaţie,  dar încetul  cu încetul, vor reveni în prima linie, datorită cunoştinţelor foştilor handbalişti şi handbaliste, ce au început să  predea ştafeta prin cunoştinţele lor viitoarei generaţii. Nici fostele ţări iugoslave, nici acelea nordice nu şi-au spus ultimul cuvânt. Ceea ce în România nu se întâmplă încă!
-In ţară, când ai  fost ultima dată?
-Cred ca în 2002. E ca la noi, vacanţa de vară e scurtă şi, mai  tot timpul, nu avem aceleaşi zile de vacanţă toată familia împreună.
-Ştii că Bacăul e acum în a doua divizie şi nu prea se mai întrevede un viitor strălucit? Dacă mâine ţi s-ar încredinţa echipa şi ţi s-ar fixa ca obiectiv revenirea în prim-planul handbalistic, cu ce ai începe? Care ar fi primele măsuri pe care le-ai lua?
-Câteodată, urmăresc ştirile de pe  internet  şi văd ce se  întâmplă la Bacău, a doua mea casă. Astea sunt vorbe mari  de a antrena echipa. Cred că ai acolo multe persoane la rând care urmăresc să ajungă antrenori la fete, dar…Inceputul e de jos, să se pornească de la bază, să fie educate fetele de mititele că efortul depus  azi este pentru ca mâine să trăiască bine. Nu poţi să te dedici total unui sport,  dacă ştii că viitorul tău nu are nici o legătură cu acesta.  Cu ce aş începe? Buna întrebare!  Este nevoie de o selecţie la nivel şcolar, dar să aibă cine să se ocupe de asta  şi obligatoriu să-i placă handbalul.  In ziua de azi,  asta nu mai există. Aşa că, la treabă cu lumea căreia  îi place handbalul şi are de gând să i  se sacrifice!  Cred că prima dată aş pune preşedinte pe cineva   cu bani, cum ar fi  DEDEMAN. Nu ştiu cine este ca persoană, dar atâta timp cât are bani să sponsorizeze naţionala de fete, ar trebui să aibă bani şi pentru echipa Bacăului, oraşul unde atâta lume l-a ajutat direct sau indirect să fie cine este. Cred că proprietarul  Societăţii DEDEMAN era vânzător la depozitul de mobilă…Nu crezi că am dreptate?  Să nu aducem în discuţie băieţii de la Stiinţa… CU BANI SE FAC TOATE!  Uite, la Vâlcea, au bani să aducă jucătoare din Spania şi nu sunt ieftine, crede-mă. In Spania au adus jucătoare şi antrenori şi tot ce au avut nevoie, la începutul anilor 90…Cât timp  au avut bani,  toate au mers bine, iar  când s-a terminat cu banii, gata,  le vând afară.  Parcă seamănă cu ce s-a întâmplat la  Ştiinţa Bacău



interviu cu handbalista Loredana MATEESCU (Gdynia/ POLONIA)

$
0
0

            Necunoscute, foarte puţin urmărite- chiar şi de cei care au obligaţia să o facă-  fetele noastre din  diaspora handbalistică îşi iau misiunea în serios, contribuind, nu o dată, decisiv la afirmarea formaţiilor de club în care activează. Impânzite în majoritatea campionatelor- mari sau mici- europene, handbalistele române intră pe teren cu aceeaşi determinare cu care o făceau şi acasă, cucerind inimile fanilor şi dreptul la atenţia celor fără idei preconcepute. România din afara graniţelor nu e mai puţin talentată sau dornică de prim-plan. In periplul nostru european, din Cipru şi Grecia, până în Spania, Portugalia şi Feroe, ne-am oprit în… Polonia, la Gdynia, acolo unde am întâlnit-o pe Loredana MATEESCU (n.23.02.1984/ Curtea de Arges/ middle back), una dintre vedetele echipei locale, campioană naţională şi participantă în Cupa Cupelor…
Leonard POPA

-Care ar fi parcursul competiţional al Loredanei Mateescu în campionatul intern?
-Anii de juniorat i-am petrecut jucând la CSŞ Pitesti. Primul antrenor a fost domnul Cătălin Gheţie. Perioada de seniorat am început-o la Constanţa, avându-l antrenor pe Dumitru Muşi (actualul antrenor de la HCM Roman-n.n.), căruia îi multumesc şi acum pentru tot ceea ce m-a învăţat şi trebuie să recunosc că datorită dânsului sunt jucătoarea de astăzi. Tomis Constanţa a fost ca a doua casă a mea. Am evoluat 5 ani la această echipă, după care am plecat un sezon în Turcia şi am revenit încă doi ani tot la Constanţa. De acolo m-am transferat, la începutul sezonului trecut în Polonia…
-Cum de ai ajuns în Polonia, în timp ce majoritatea handbalistelor de la noi  preferă campionatele occidentale?
-Echipa la care evoluam, Tomis Constanţa, avea probleme financiare de un an şi jumătate. Mi-a fost foarte greu să plec, dar Vistal Laczpol Gdyniaa insistat mai mult de jumătate de an să vin în Polonia. Am apreciat insistenţa lor şi mi-am propus să încerc, chiar dacă nu era o echipă din campionatele occidentale. De asemenea, m-a încântat faptul că se lupta pentru titlu în campionat, pentru Cupa Poloniei, participând şi în  cupele  europene.
-E un campionat pliat pe valenţele tale sportive sau te gândeşti la altceva, în perspectivă?
-Dorinţa mea este să joc la echipe de top,  să iau parte la întrecerile din Champions League, ceea ce până în momentul de faţă am jucat doar în calificări. In perspectivă, îmi doresc ceva mai mult, deşi momentan sunt mulţumită de performanţele avute cu formaţia poloneză.
-Ai sentimentul că Federaţia urmăreşte evoluţiile handbalistelor noastre care activează în afara ţării? Te-a căutat cineva vreodată de la forul de specialitate?
-Probabil, Federaţia urmăreşte evoluţiile anumitor jucătoare. Sunt foarte multe handbaliste care joacă în alte ţări şi, chiar dacă în trecut au fost selecţionate în naţională, în momentul de faţă nu se mai gândeşte nimeni la ele. Cred că pentru selecţionerul naţionalei este mai usor şi mai sigur să urmărească evoluţia jucătoarelor din campionat. In 2006, am fost şi eu selecţionată la prima reprezentativă, în  lotul lărgit, pentru  Trofeul Carpaţi, dar la sfârşit de sezon, am semnat un contract de un sezon cu echipa din Turcia, Üsküdar Belediyesi,  şi de atunci nu am mai fost chemată la naţională.
-Ce are în plus handbalul polonez faţă de cel românesc? Ce îi lipseste?
-Campionatul românesc, după părerea mea, este mult mai puternic decât cel polonez. In campionatul românesc, echipele sunt mai echilibrate valoric şi ca atare, meciurile sunt de altă valoare. In campionatul polonez, doar primele 5 formaţii se bat pentru locurile fruntaşe.
-De curând, aţi câştigat într-o manieră de senzaţie primul joc din Cupa Cupelor, cu spaniolelele de la Bera Bera, 32-20...Cum caracterizezi partida, din punctul tău de vedere?
-Da.Din fericire, am castigat lejer primul meci cu Bera Bera. Sincer, nu ne aşteptam să fie atât de uşor. Mai jucaseram cu ele la turneul de calificare pentru Champions League, unde Viborg a fost cea care ne-a eliminat. Ne aşteptam la o replică mai bună din partea lor, ţinând cont că ne ştiau stilul de joc. A fost un meci frumos, dar-surprinzător- adversarele au cedat în repriza a doua,  când  datorită greşelilor tehnice pe care le-au făcut,  noi am putut să desfăşurăm  uşor contraatacul. Am câştigat acest meci, dar mai avem de jucat returul în  Spania şi sunt sigură că acolo va fi un meci foarte diferit de cel din Polonia.
-Cât de departe crezi că puteţi ajunge în această competiţie, în care au mai rămas Volgograd, Hypobank Viena...?
-Obiectivul nostru pentr cupele europene este să ajungem cât mai sus. Ne aşteptăm ca următoarea etapă să nu fie aşa de facilă ca  până acum, dar ne dorim foarte mult să ajungem să jucăm una dintre finale. Am vazut rezultatele şi,  într-adevăr,  echipele care au mai rămas în competiţie  sunt, din punct de vedere financiar, mai puternice decât noi. Sperăm să le facem faţă prin evoluţia  din teren.
-Cum percepi de acolo înfrângerea Oltchimului în prima etapă a Ligii Campionilor, acasă, cu Ferencvaros?
-Din păcate, nu am putut să văd live meciul Oltchimului, la aceeaşi oră am avut meciul cu Bera Bera, dar mi-a părut rău pentru  înfrângerea suferită. Personal, eram foarte sigură că Oltchim va câştiga acest meci,  deşi intuiam că va fi un meci foarte strâns, aşa cum a şi fost. Am citit ce au declarat fetele şi înţeleg că nu le-a fost uşor să joace când au văzut că tactica pregatită nu le-a ieşit în meci, aşa cum le-a ieşit la antrenament. Le doresc mult succes în continuare,  sunt sigură că mai au multe de spus în meciurile viitoare.
-Cu cine dintre handbalistele române mai ţii legătura?
-Am foarte multe prietene handbaliste, cu care mai păstrez legătura,  cum ar fi Mihaela Pîrîianu, Ramona Ştefan ( Ploieşti), Aneta Barcan (Bucureşti) ,Cristina Strungaru Rusali (Constanţa), Oana Cîrstea (Braşov), Petrescu Diana, Gabriela Szabo, Ştefania Lazăr (Deva), Geta Vîrtic, Alexandra Cazacu, Diona Avram (fosta jucătoare a Constanţei)…şi ar mai fi câteva nume, îmi cer scuze dacă am omis pe cineva  Majoritatea sunt foste colege de echipă, alături de care am evoluat la Constanţa…



.

Adnotari la Stiinta Bacau-Medicina Tg.Mures 2-3...

$
0
0

Punct final sau puncte de suspensie?
   La Constanţa, n-au mai ajuns nici turcoaica Pelin Celik, nici argentinianca Natalia Brusso…Câteva fete prezente în tur s-au plictisit de campionatul românesc şi au plecat şi ele fără urmă. La Tomis au rămas, însă, pe lângă cele  şapte jucătoare valide pentru etapa de campionat, ambiţiile şi, uneori, acestea fac cât o jucătoare de top. Partida cu Ştiinţa Bacăului a fost aşteptată cu interes şi încredere că rocada în clasament e posibilă, întrucât invincibilitatea elevelor lui Florin Grapă a dat câteva semne de oboseală. Meciul începe după un scenariu previzibil. Majstorovic, Holness şi Neaga izbutesc puncte direct din serviciu, iar când nu o fac, le ajută preluările defectuoase ale Denisei Rogojinaru şi Luciei Gaido. În aceste condiţii, ratăm  organizarea atacului. Mingile aruncate pe extreme cad ca o ploaie nestăpânită de toamnă. Kremena Kamenova se aruncă după ele ca un salvamar în ape tulburi, dar mai mult nu poate nici ea. In jurul piciorului si-a înfăşurat un bandaj cât clădirea Spitalului Judeţean, semn că rănile care nu se văd se vindecă mai greu… După 25 de minute, constănţencele conduc, deja, cu 1-0 (25-18). În setul al doilea, greşelile de preluare se mută în tabăra gazdelor, iar Mihaela Herlea, intrată în locului argentiniencei Sosa, ştie să profite. Ştiinţa  parcurge distanţa până la 25 cu pasul ştrengarului (5:0, 7:1, 14:6, 18-16, 25-19), pentru că Roxana Iozef trage la fileu ca în poligon şi tabela se echilibrează: 1-1. În al treilea parţial, iese la rampă mezina de pe teren, Cristina Cazacu. La 18 ani împliniţi în iulie trecut, joacă precum o mireasă la nuntă. Serveşte, atacă, face tot ce ştie mai bine…Fetele noastre  se opresc la 21, lăsând impresia că şi-au îndeplinit obiectivul (au smuls constănţencelor primul set pierdut de acestea pe teren propriu) şi gândesc, deja, play-offul, când totul se va relua, practic, de la zero. Setul al patrulea nu sparge monotonia avantajului constănţean, decât spre sfârşit, când studentele au o tresărire de orgoliu şi, de la 14-21, revin la 21-23, salvând două mingi de meci! Deznodământul fusese însă pregătit (23-25), cei de la masa presei având probleme doar cu folosirea punctului de final în cronica partidei. Dacă, totuşi, s-ar fi potrivit mai bine punctele de suspensie? Ne vom lămuri la vară…Nici măcar înfrângerea de pe teren propriu, cu Medicina Tg.Mureş, n-a fost edificatoare. A venit şi a trecut  prea repede. Nici nu am apucat să ne întrebăm de ce am pierdut sau de ce am fi câştigat…
Leonard POPA         

Interviu cu handbalista Dana BADEA (Itxaco Estella Navarra/ Spania)

$
0
0

“În Spania mi s-a oferit şansa să demonstrez ceea ce pot, lucru care nu s-a întâmplat în România”
*Interviu cu handbalista Dana BADEA (Itxaco Estella Navarra/ Spania)

   Dana BADEA este handbalista  care confirmă maxima latinească “Nimeni nu-i profet în ţara sa”. După ce s-a zbătut o vreme să se facă remarcată în handbalul românesc, “extrema stângă” din Piteşti a cunoscut adevărata performanţă sportivă în campionatul spaniol, acolo unde a ajuns de foarte tânără. A luat-o de jos, din Primera Nacional, jucând ba la Alcobendas, ba la Tennerife. Seriozitatea şi ambiţia au impus-o, în cele din urmă, atenţiei generale. In momentul de faţă, Dana evoluează la cea mai titrată formaţie din afara competiţiei româneşti, la care (mai) joacă handbalistele noastre: Itxaco Estella Navarra, câştigătoarea Cupei EHF în 2010, echipă pe la care au mai trecut, cândva, Silvia Navarro, Alexandrina Barbosa, Macarena Aguilar, Emilya Turey, dar şi Oana Şoit…Interviul  de mai jos am reuşit să i-l luăm Danei, după o dificilă partidă de campionat  (32-32 acasă, cu Kukullaga), chiar înainte de dubla manşă cu HC Zalău în Cupa EHF, pe care piteşteanca noastră o aşteaptă cu încrederea celui ce ştie că mai are încă multe de arătat pe terenul de joc…
Leonard POPA
                    
-De ce în Spania şi nu la o echipă românească din prima ligă, Dana?
-Am jucat la HCM Roman timp de 2 ani, a fost o perioadă frumoasă…La finele acestor doi ani, din cauza unor probleme personale, am decis să părăsesc ţara, destinaţia mea fiind Spania, unde am dat proba la echipa BM Alcobendas din liga a-II-a. Fiind acceptată, am semnat un contract cu ei.
-Când şi unde ai început handbalul? Cu care antrenor?
-Am început sa joc handbal la vârsta de 12 ani, la LPS Pitesti, avându-i ca antrenori pe Luminiţa Iordache şi Ion Ilie.  După o scurtă perioadă de timp, echipa a foste preluată de antrenorii Sandu Crăciun şi Gheţie Cătălin, care ne-au dus până  la terminarea junioratului.
-Când ai avut primul contact cu handbalul spaniol?
-La 22 de ani, când am decis sa plec din ţară.
-În anii 90, Spania investea enorm în handbalul feminin. I-am “exportat” tot ce aveam mai valoros în ţară. Acum, văd că multe handbaliste iberice au părăsit peninsula, căutându-şi alte campionate...Si în România a ajuns un portar de top, Silvia Navarro…Care este situaţia actuală a echipelor spaniole de handbal feminin?
-Multe echipe din prima ligă spaniolă au probleme financiare, de unde şi motivul pentru care multe jucătoare au plecat, iar nivelul competiţional a scăzut.
-La Itxaco, una dintre echipele feminine cunoscute ale Spaniei, când şi cum ai ajuns?
-Anul trecut am fost contactată de actualul antrenor al echipei, Chema Vives.  Clubul mi-a făcut o ofertă pe care eu am acceptat-o.
-Te-ai făcut repede remarcată la Itxaco...Am văzut datele partidelor disputate în Cupa EHF...Te numeri printre principalele marcatoare....Cum îţi apreciezi evoluţiile în această competiţie?
- Pentru mine este mai important că am reuşit să accedem în faza superioară a competiţiei şi sunt bucuroasă că evoluţiile mele au ajutat echipa. Îmi doresc să progresez şi să  joc bine în fiecare meci.
-Cum ai caracteriza campionatul spaniol, în raport cu cel românesc?
- Indiscutabil, în momentul de faţă, campionatul României este mai puternic decât cel de aici, care a scăzut valoric, din cauza problemelor financiare, cum am spus…
-Sunt multe foste jucătoare băcăuane care, în anii 90, au făcut carieră frumoasă în echipele spaniole...Laura Lunca, Lenus Ciubotaru, Eva Darvaş, Lidia Butnăraşu, Gina Cervenciuc, chiar şi Gabi Antoneanu-Manea...Câteva s-au stabilit definitiv acolo...Astăzi, mai sunt românce în campionatul iberic?
-In anii trecuţi erau mai multe jucătoare române, în comparaţie cu anul acesta. La echipa unde evoluez în prezent,  mai am o colegă din România, Andreea Alina Marin, iar actuala antenoare secundă este o fostă jucătoare a echipei, Petronela Fedorneac-Melinte.
-Urmează partidele cu Zalăul din Cupa EHF...Cum apreciezi şansele celor două echipe, obiectiv vorbind?
-Suntem conştiente de apărarea agresivă pe care o practică elevele domnului Tadici. Am văzut că extremele nu impresionează,  dar în schimb Gabi Szucs cred că ne va pune probleme.. Noi sperăm să prindem două zile bune şi, chiar dacă vom juca ambele meciuri la Zalău,  poate realizăm  o surpriză. Într-un fel, e mai bine pentru noi să se creadă acolo  că au mecí uşor şi să fim subestimate.
-Când te vom revedea în campionatul românesc?
- Momentan, mă simt foarte bine în Spania şi sunt  foarte mulţumită la acest club. Nu ştiu ce îmi rezervă viitorul, oricând este posibilă o revenire în România.
-Cum decurge o zi din viaţa handbalistei Dana Badea?
-Ca orice sportiv, majoritatea timpului îl petrec pe terenul de sport, sunt zile în care avem şi 2 antrenamente, iar atunci pun mare preţ pe odihnă. In zilele când avem un singur antrenament, am mai mult timp pentru mine şi ies la plimbare cu prietenii…
-Ce îţi provoacă dorul de ţară? Ce anume te-ar ţine în continuare departe de cei din România?
-Îmi este dor de familie, de timpul petrecut cu cei de acasă, de prieteni. In Spania, însă, mi s-a oferit şansa să demonstrez ceea ce pot, lucru care nu s-a întâmplat în România. Asta mi-a creat o oarecare reticenţă faţă de mentalitatea de acasă, care este total diferită de cea de aici.

Interviu cu fostul fotbalist internaţional Lică MOVILĂ (Sport Club Bacău, Dinamo Bucureşti…)

$
0
0

“Acum este exact situaţia din 1990, când nu mai avea nimeni  pe nimeni…”

*Interviu cu fostul fotbalist internaţional Lică MOVILĂ (Sport Club Bacău, Dinamo Bucureşti…)

…E prin 1977, toamna. Pe „23 August”, meci anost, noroiul sare mai artistic decât mingea. Tribunele cască. La un moment dat, unul cu trompeta, celebrul Pantelimon, strigă: „Băgaţi-l, bă, pe Movilă!”. Vreo zece mii de oameni tresar. Cine-i Movilă?! Antrenorul n-are ce face şi-l introduce în teren.Un tânăr bine făcut, despre care ştiu că a debutat la începutul campionatului, într-o partidă cu Argeşul, la Piteşti (2-5). Nu-i trebuie decât vreo 5 minute şi începe să croşeteze la mijlocul terenului. Are gabaritul unui haiduc din Insula Brăilei, dar e ca un vârf de lance. Adversarii îi fac loc, de parcă ar fi vorba de starostele Bacăului. Lică Movilă are personalitate, trage toată echipa după el ca o locomotivă, pasează, toacă adversarii mărunt, până îi enervează definitiv. Tribunele se scoală la viaţă. Când ajunge la 30 de metri, nu mai stă pe gânduri. Plesneşte mingea s-o spargă. Portarul îi ia frica. Bâlbâie toate mingile şutate de el. Ţipă la centrali mereu: „Ieşiţi, ieşiţi!”. Aşa a început Lică Movilă (n.21 octombrie 1961) ascensiunea fotbalistică la Sport Clubul Bacăului, după anii de juniorat la echipa Liceului de Fotbal, clasa antrenorului Mihai Petrovici…Bacăul şi-a dorit mult un astfel de jucător. Până la urmă, n-a avut ce face. Licăle-a plăcut prea mult celor de la Dinamo, unde avea să cunoască marea aventură, alături de celebra echipă care va elimina Hamburgul şi va juca semifinala Cupei Campionilor, cu Liverpool, în 1984.
Leonard POPA

-Când a fost primul şut în minge, Lică?  Unde a început povestea?
-Cred că atunci când am văzut primul meci la televizor…Atunci am înţeles pentru totdeauna că mingea se loveşte cu piciorul. Glumesc, desigur. În Brăila natală, jucam fotbal toată ziua. Locuiam în acelaşi cartier cu Tilihoi, viitorul jucător al Craiovei. Eram o grămadă de băieţi, făceam echipele imediat.
-Nu te-ai săturat tu doar cu ceea ce îţi ofereau maidanele Brăilei…În 1975, ai venit la Liceul de Fotbal din Bacău.
-Era singurul Liceu de Fotbal din ţară la vremea aceea. Era mai greu să aflăm de existenţa lui, că apoi toţi băieţii vroiam să venim la Bacău. Suna tentant, nu (?), liceu defotbal…Am nimerit într-o clasă cu alţi viitori fotbalişti, Ghioane, Viscreanu, Fâşic…Antrenor mi-a fost Mihai Petrovici, iar director Varodin.
-În 1975, după ce am revenit în Divizia A, la Sport Club a fost un schimb masiv de generaţie. Mulţi jucători din garda veche s-au retras de la echipă. Duţan, Băluţă, Margasoiu…Era vremea când politica de club s-a orientat către promovarea pepinierelor locale. Nu mai veneau steliştii şi dinamoviştii în retragere, ci absolvenţii de la Liceu şi cei formaţi la centrul de juniori al clubului. Aşa a fost posibilă apariţia în echipă a lui Puiu Antohi, Chitaru, Vamanu, Agachi, Costel Solomon, Tiberiu Ilie…Tu ai sosit mai târziu…
-Da, am debutat în Divizia A în 1977, la un joc în deplasare cu Piteştiul. La prima echipă, erau Mangeac (Gh.Popa)- Andrieş, Cărpuci, Lunca, Elisei, C.Solomon, Penoff, Vamanu, Şoşu, Şoiman (Chitaru), Antohi (Botez). Mulţi dintre ei fuseseră formaţi la Liceu, de C.Anghelache. Nu toţi de la club erau, însă, deschişi către promovarea elementelor locale. Ar fi vrut, aşa cum erau antrenorii de la tineret, D.Chiriţă şi N.Radu, să se continue cu aducerea pentru rulaj a celor de la Steaua şi Dinamo, sau a foştilor internaţionali, pentru o retragere „frumoasă”…Aşa au apărut la Bacău, în anii aceia, Dudu Georgescu, portarii Silviu Iorgulescu şi Mircea Constantinescu. Unii confirmau, alţii nu...Oricum, nu pentru asta veneau. Dudu, de pildă, a stat mai mult pe banca de rezerve. Ne mai  debutau şi pe noi, cei de la liceu, dar uitau repede de soarta noastră, ne băgau o dată la 5-6 meciuri…Pe mine, m-a introdus în teren Angelo Niculescu, o dată cu Fâşic.
-Ei lasă, cineva tot vă urmărea, dacă nu de la Bacău, atunci din afară…La Dinamo, n-ai ajuns căzut din cer, în 1982. Şi ce echipă avea Dinamo: Moraru, Ion Marin, Dinu, Andone, Rednic, Orac, Ţălnar…! N-a fost greu să te impui în primul unsprezece?
-Dificultatea provenea din altă parte. La Bacău, evoluasem mijlocaş ofensiv. Trebuia să joc mingea  dincolo de 30 de metri de poarta noastră. La Dinamo, sub comanda lui Cernăianu, Nicuşor, Dinu şi, apoi, Lucescu, am jucat defensiv. N-aveam voie să trec dincolo de 30 de metri, aglomeram prea mult zona. Trebuia, în schimb, să pasez de două ori mai mult decât o făcusem la Bacău. Dacă nu ştiai să pasezi, n-aveai ce căuta la Dinamo! Ai spus că, la Bacău, eram urmăriţi şi de alţii, fie că jucam sau nu la echipa mare. Da, aşa este. Asta am aflat-o tot când am ajuns la Dinamo, de la băiatul cu care stăteam în cameră, Văetuş. El venise de la Hunedoara. După cum ştii, acolo, Mircea Lucescu formase Corvinul, formaţia care dăduse cei mai mulţi jucători naţionalei de tineret, încununată cu bronz, la Campionatul Mondial de Fotbal pentru Tineret din  Australia 1981, câştigând finala mică împotriva Angliei, prin golul înscris de Romulus Gabor, şi el, tot de la Corvinul. Ei bine, de la Văetuş am aflat că Lucescu mă urmărea încă de când eram elev la Bacău, prin profesorul meu de psihologie, Sorin Cristea, cel care îl informa tot ce se întâmpla la liceu. Dânsul ar fi vrut să mă ia la Hunedoara încă de când eram în clasa a zecea. In fine, cu Lucescu aveam să mă întâlnesc când a devenit antrenor la Dinamo.
-Până atunci, însă, a fost povestea aceea interesantă, când am învins Hamburgul, în Cupa Campionilor, ediţia 1983-1984, cu Nicuşor şi Dinu pe banca tehnică…Erai acolo, la Dinamo, ai fost printre cei care au  semnat cea mai frumoasă pagină din istoria clubului.Mulţi o cunosc, dar şi mai mulţi încep s-o uite. Hai să ne-o reamintim. Am pornit campania din Cupa Campionilor cum se numea atunci Liga de astăzi, în Finlanda, cu Lahti…
-Da, nu prea aveam ce discuta cu asemenea adversari, cu nordicii în general. Ni-i doream mereu la tragerile la sorţi.  Ne-am impus în ambele manşe, cu 1-0 şi 3-0. În turul II, am dat peste campionii Europei, Hamburger SV, echipa celebrilor Kaltz şi Magath antrenată  de Ernst Happel.La Bucuresti, nici n-au existat în faţa noastră, 3-0, scurt.. Returul a fost unul ” de foc”. Cu 30 de minute înainte de final, nemţii ne conduceau, deja, cu 3-0, dar prin minutul 80, Ţălnar înscrie şi ne aduce calificarea (după el mai înscrie şi Mulţescu, 2-3-n.n.). În “sferturi”, am dat piept cu altă echipă importantă a vremii: Dinamo Minsk, cu Aleinikov şi  Zigmanatovici. A fost 1-1 la Tbilisi(Rednic a egalat în min. 87- n.n.) si 1-0 la Bucuresti (gol: Augustin-n.n.). Aşa am ajuns să jucăm semifinala cu Liverpool, care- într-un fel- mi-a schimbat destinul. Pe “AnfieldPark”, am pierdut greu, cu 0-1. La englezi, jucau  Souness, Dalglish si Ian Rush (Lee înscrisese în min.26, dar, puţin mai devreme, Augustin trimisese balonul în bară-n.n.). Nu ştiu cum a ajuns Souness să se dea la mine. Eu îl aveam în grijă pe Craig, nu mişca nimic. În ultimul sfert de oră, am alergat cu Souness ăla după o minge. Englezul ştia să lovească. Cred că se antrena în lupte de stradă, în Irlanda de Nord. M-a pocnit direct în bărbie, din plină alergare. Am căzut ca trăznit şi câteva săptămâni m-am hrănit cu tubul. In retur, la Bucureşti, l-a fluierat tot stadionul, la fiecare atingere de balon. Dar, ce folos, ne-au bătut şi acasă cu 2-1, prin golurile lui Rush. N-aveam noi faţă, încă, de finală, dar am fost prima echipă românească prezentă într-o semifinală de  cupă continentală…
-Au fost ani frumoşi la Dinamo…3 titluri de campion naţional, 3 Cupe…Atunci ai debutat şi în prima reprezentativă. Erai pe listă pentru turneul final al Europeanului din 1984. Pumnul lui Souness te-a scos din circuit…
-Da, Lucescu mă convocase iniţial. Apoi, eu devenind indisponibil, l-a luat de la Dinamo pe Dragnea. Selecţionata era formată mai mult din stelişti şi craioveni. Oricum, naţionala a mers la turneul final fără 3 jucători pe care Lucescu şi i-ar fi dorit, Balaci, Geolgău şi eu. Abia în 1988, am putut debuta la prima reprezentativă, într-un amical disputat la Oslo, cu Norvegia (0-0-n.n.). Tot s-au adunat sub tricolor vreo 16 selecţii, nu le mai pun la socoteală pe cele de la olimpicişi lotul B…
-Când a fost scandalul din finala Cupei cu Steaua, în 1988, erai pe teren?
-Da, insa ntervenise ruptura cu Lucescu si nu m-a bagat decat la pauza. Uita-te pe You Tube, ca meciul e postat si acum, si vezi cate centrari am dat. In careul lor, era ca la Ploiesti, cand ne-au bombardat americanii...Veneau mingile din toate partile. I-am ametit, nu alta! Inainte de finala, insa, apăruse varianta  transferului la Moreni. Cei de la club ştiau. Eu aş  fi vrut atunci să mă întorc, de fapt, la Bacău. S-au opus cei de la Dinamo. S-au simţit ofensaţi că băcăuanii l-au dat pe Grigoraş la Steaua şi nu la ei. Am ales Moreniul, cu care am terminat pe 4, refuzând şi Dinamo Victoria…Am jucat, însă, în Cupa UEFA, cu Flacăra, împotriva lui  Porto.
-Dar asta n-a fost totul. A urmat, apoi, U Cluj, în sezonul următor…
-La Cluj ajunsese antrenor Dinu, care mă ştia foarte bine. Am mers la Cluj un an. Apoi, a venit Revoluţia şi mi-am spus că pot încerca şi eu ceva afară. N-am avut şansa celor care făcuseră parte din lotul României la turneul final al Mondialului din 1990. Ei au ajuns prin intermediul fraţilor Becali la echipe din Occident. Eu am avut o anumită reţinere să lucrez cu ei şi am mers pe mâna unui impresar moldovean, unul Rogojină, care ne-a dus pe mine, pe Vaişcovici şi pe Dudu Georgescu- acesta din urmă în calitate de antrenor-la Zimbrul Chişinău, în liga a doua sovietică. Închipuie-ţi că puciul de la Moscova ne-a prins acolo! Nu mai aveam voie să ieşim din oraş. Parcă eram  consemnaţi la domiciliu. A fost o experienţă interesantă. Parcurgeam şi câte 1500 de km, ca să jucăm partidele de campionat. Plecam pe zi de vară şi ajungeam în toiul iernii, în plină zăpadă! În campionatul acela, n-aveai voie să câştigi în deplasare. Dacă se întâmpla, totuşi, printr-o minune să conduci la sfârşitul meciului, se stingea nocturna în jumătatea de teren a  gazdelor şi se prelungea partida până ce echipa locală marca!
-A urmat anul in campionatul Israelului...Il mai punem la socoteala?
-Acolo, am ajuns după anul petrecut în Moldova, prin intermediul lui Puiu Rapaport care m-a dus la Beer Sheva, în Divizia B, şi a uitat imediat de mine. Nu luasem niciun ban şi după trei luni mă şi accidentasem. A trebuit să mai stau vreo două luni, pe-acolo, până ce mi-am recuperat banii. După asta mi-am zis că trebuie să revin acasă şi să mă las de fotbal. Era în 1992, iar eu aveam deja gradul de maior de Poliţie.
-In 2010, ţi-ai deschis o şcoală de fotbal la Răcari, în judeţul Dâmboviţa…Mai funcţioneză?
-Prea puţin. Nu mai este entuziasmul de la început al autorităţilor locale. Fără sprijinul lor nu poţi face mare lucru. Apoi, lăsam profesorii din orăşel fără elevi. Toţi vroiau să devină fotbalişti şi fugeau de la ore. Când le-am adus într-o zi tricouri de la Dinamo, a doua zi le purta toată comunitatea, cu schimbul! Cred că s-ar fi îmbrăcat cu ele şi la nuntă. Dacă îi conving pe copii să facă un duş după antrenament, să vină la teren cu prosop şi săpun, mă declare însă  mulţumit…
-Dar eşti şi observator al FR Fotbal…Vii mereu la jocurile Ceahlăului…
-Da, pentru că o parte din familie îmi locuieşte în continuare la Bacău. Aşa mai apuc şi eu să o văd.
-Steaua a eliminat pe  Ajax...
-Bravo lor! Nu cred, însă, că e un miracol. Steaua e o echipă la fel de tare ca tradiţia lui Ajax.
-Dinamo? Ce mai rămâne din el? Tot tradiţia?!
-Nu ştiu. Nu mai sunt implicat cu nimic la club, dar Dinamo n-are voie pe locul 8…Acum e exact situaţia din 90, când nu mai avea nimeni  pe nimeni. Cu excepţia Stelei… Sper să se găsească o soluţie şi Dinamo să se redreseze. Atârnă atâtea performanţe de umerii lui.
-Bacăul?
-Se mai practică fotbalul la Bacău?!

  

Interviu cu fosta mare voleibalistă băcăuană Daniela BUHLEA-QUEVA (Ştiinţa Bacău, Rapid Bucureşti…)

$
0
0

“Întotdeauna, am fost  o rebelă!”

*Interviu cu fosta mare voleibalistă băcăuană Daniela BUHLEA-QUEVA (ŞtiinţaBacău, Rapid Bucureşti…)



…Un antrenor cu personalitate strigă întruna la jucătoare. E meci de campionat în Sala Sporturilor şi Virgil Moşescu vrea să câştige în mai puţin de o oră (pe vremea aceea, partidele de volei ţineau şi cinci ceasuri, începeau la prânz şi se încheiau seara). Fetele par, mai curând, speriate. În teren, regretata Doina Zaharia-Mangeac, Marlena Grigoraş-Popa, Margareta Pescaru- numele grele ale echipei…De la un moment dat, însă, crainicul sălii, nu mai puţin celebrul Sile Neniţă, anunţă cu vocea sa baritonală, de „compozitor” al lui Constantin Nadoleanu, Luigi Ionescuşi …Dinamo Bacău (este creatorul primului Imn al fotbalului băcăuan!), un singur nume: Daniela BUHLEA! O fată frumoasă, cu părul de abanos, suplă, începe să adune punct cu punct, spre liniştea antrenorului. Şi crainicul părea să nu se mai  oprească în campionatele acelea de sfârşit al deceniului opt… „Punct realizat de Daniela Buhlea!”  răsuna ca un referen, în Sala Sporturilor… După o vreme, numele voleibalistei băcăuane a început să fie auzit în altă sală, într-un alt oraş, unde avea să devină campioană naţională în mai multe rânduri şi să fie desmnată cea mai bună jucătoare a întrecerii interne. La Bacău, rămăseseră, însă,  familia şi amintirile de începuturi sportive ale Danielei. Aşa, ca pentru o veşnică întoarcere de care nu mai poţi scăpa, orice ai face…
Leonard POPA


-Cum şi când să consemnăm prima apropiere de...volei?
- Recrutată la Şcoala nr. 3,  pentru mai multe discipline sportive- handbal, atletism, baschet- avantajul  înălţimii şi al calităţilor  fizice (!)-  am avut dintotdeauna o slăbiciune pentru volei. Am început, dealtfel, târziu, la 14 ani. Dificultatea cea mai mare: a-mi convinge părinţii să accepte!  Era perioada examenului de intrare la liceu şi fiind o bună elevă (premiul I  în fiecare an, olimpiadă la română, matematică şi chimie...) părinţii mei, ca de altfel şi profesorii, aveau convingerea că eram predestinată unor  studii profunde. Prea târziu…  Pasiunea pentru volei pusese, deja, stăpânire pe mine!
-Cine v-a fost primul antrenor?
-Virgil Moşescu - antrenorul meu preferat dintotdeauna,  în toţi cei 21 ani de carieră!!!
-Aţi intrat în marea familie a Ştiinţei, dominată la vremea respectivă de celebra echipă de handbal fete. Vă mai amintiţi sextetul băcăuan de bază din perioada aceea? Marlena Grigoraş, Doina Zaharia-Mangeac, Margareta Pescaru, Marcela Olteanu, Gabi Bordeianu, “sora dvs.”-Jeni Ichim, şi mai cine?
-Marlena Grigoras, Doina Mangeac, Marga Pescaru-Barbu, ridicătoarea de  dinaintea lui Jeni Ichim (“my sister”- pentru că între noi a existat întotdeauna un sentiment aparte), erau jucătoarele de bază ale  Ştiinţei în acea vreme. Marcela Olteanu a venit mai târziu, când am plecat la Rapid... Amintiri, amintiri... Mi-aş fi dorit mult s-o revăd pe Doina… Dumnezeu nu ne-a mai ajutat…Pe Marlena am revăzut-o din întâmplare acum câţiva ani, când lucra la un magazin din centrul Bacăului. De Nina, nu mai ştiu nimic din pacate... Nici de Marga. Gabi Bordeianu şi Dana Blănaru erau junioarele care au completat echipa în acelaşi timp cu mine…
-Antrenor era deci regretatul Virgil Moşescu...Ce vă mai amintiţi astăzi despre el? Era un antrenor dur? Când a fost demis, asta a fost una dintre motivaţii...
-Virgil Moşescu a reuşit să mă facă jucătoare de primă divizie în 4 luni!!! Aveam câteva luni de volei la Şcoala Sportivă (abia reuşeam 2 servicii din 5...) când m-a selecţionat. Au urmat apoi 4 luni de antrenament intensiv, 3 pe zi. A fost nevoie de multă, multă, foarte multă muncă, durere fizică şi morală, sacrificiu, voinţă. N-am reuşit nici astăzi să înţeleg ce încercam să-mi dovedesc mie însămi! Mi-am început, deci, cariera în prima divizie a României la 15 ani, reuşind astfel să devin o speranţăa voleiului românesc. Eram în naţionala de junioare la 16 ani,  iar la 19 ani făceam parte din echipa naţională a României. Ii datorez totul lui Virgil Moşescu!  Când a fost demis din funcţie eram deja plecată la Rapid. Era, într-adevăr,  un antrenor foarte dur. Am simţit multă duritate în cei 4 ani jucaţi la Ştiinţa Bacău. Dar nu uitam nici unul  că aveam acelaşi obiectiv amândoi. Ce pot să spun astăzi…Un antrenor de  calitate rară,  care nu a fost apreciat la justa sa valoare! Este opinia mea…
-Aveam o echipă valoroasă la Bacău. Ne clasam, însă, înainte de podium, locurile 5-6…Nu prea intram în turneul de 4…Îmi amintesc că pierdeam mereu ultimele meciuri. De ce nu îndrăzneam mai mult?
- Echipa Bacăului merita cu siguranţă rezultate mai bune. Ce-a lipsit? Poate, mai multă coeziune, mai multă comunicare jucătoare-antrenor, o ambianţă mai pozitivă ... Eram eu însămi o puştoaică capricioasă,  cu un caracter forte!
-De la Bacău, băcăuancă fiind, aţi plecat la Rapid...A fost o mutare inspirată, aţi ieşit campioană naţională cu echipa giuleşteană… Sau, dimpotrivă? Care au fost motivaţiile acelui transfer?
- Am plecat la Rapid Bucureşti, animată de nevoia de schimbare, curiozitate, de o alegere sentimentală... Cei 7 ani la Rapid au fost glorioşi: 7 titluri naţionale, 7 Cupe ale  României, participări în  Cupele Europene...Între toate acestea, 2 titluri de cea mai bună jucătoare a ţării…
-După Rapid, v-am pierdut urma...Ce-aţi făcut? Ce traseu aţi urmat?
- In 1994,  am plecat la Clubul Riom, campioana Franţei. Am jucat, aşadar, în Franţa (şi un an în Belgia) până când am născut-o pe Cara, prinţesa mea. Mi-am terminat cariera în plină glorie, cum s-ar spune. E preferabil, după părerea mea, fiind încă pe podium. In 2001, am fost chiar pe prima treaptă, Federaţia desemnându-mă cea mai bună atacantă a Franţei! Astăzi, soţul meu e preşedintele clubului de volei Wattignies, iar eu sunt managerul general şi, bineînţeles, antrenor. Cea mai mare satisfacţie profesională o reprezintă tinerii, a "descoperi" talente, a transmite "mon savoir faire" ... şi a-i conduce cât mai departe...
-Cum aţi caracteriza voleiul feminin românesc de astăzi, raportat la perioada anilor 80-90?  Se poate vorbi de un progres?
- Nu pot spune ca sunt foarte documentată,  în privinţa voleiului românesc. Imi pot permite să spun doar că progresul e foarte lent! După revoluţie, mentalitatea sportivului român s-a schimbat mult... Prea mult?
-Dacă aţi privi în urmă, la întreaga carieră competiţională, ce momente le-aţi considera hotărâtoare pentru destinul dvs. sportiv? Ce regrete v-au marcat cariera?
-Momente decisive din cariera mea? Aş spune mai ales decizia din 1994,  când am plecat în Franţa. In fiecare an, tot amânam! M-am lăsat în general ghidată de sentimente în hotărârile pe care le-am luat în viaţă. Ştiu, nu e cea mai bună soluţie... Dar am fost întotdeauna o rebelă! Regretele nu mai contează în acest context.
-Cât de departe e...Bacăul, astăzi, de dvs.? Familia ce vă face?
-Bacăul rămâne oraşul meu natal,  în care mă întorc în fiecare an pentru a-mi petrece vacanţele. Părinţii au părăsit oraşul pentru a se instala lângă Măgura. Fratele meu locuieşte încă în Bacău. Când mai ajunge acasă, întrucât  este comandant în Marină… Am fost şi rămân foarte apropiată de familia mea.

Lacrimile Adinei Cârligeanu…

$
0
0

HANDBAL (F)
Lacrimile Adinei Cârligeanu…

…O zi mohorâtă de duminică. Fetele de la Ştiinţa au învins în Sala Orizont (cu neaşteptat de mulţi spectatori) Rapidul (27-26), care anul trecut, când trăgea la promovare, cu Simona Gogârlă pe banca tehnică, ne depăşise în două rânduri. Dar bucureştencele au ratat „barajul”, iar Simona a preferat să se bată, acum, pentru supravieţuire în primul eşalon, cu Ploieştiul…În faţa Gării îl aştept pe Dan Gabriel Mareş, talentatul fotoreporter al gimnasticii şi atletismului  nostru, însă, înaintea lui ajung rapidistele grăbite să prindă trenul. Coboară precipitate din 2-3 taxiuri, laolaltă cu antrenoarele. Aleargă cu sacul de mingi în spate să-şi cumpere bilete. Cele mai multe dintre ele sunt născute între 1990 şi 1996. Pe unele le cunosc. Andreea Petre joacă şi extremă dreapta şi centru, e nr.15…Iubeşte handbalul şi vrea să facă performanţă, poate, la altă echipă, din toamnă, când termină şi junioratul…Are, deja, câteva oferte. Deocamdată, acum, cineva- de la club sau de la federaţie- le-a tot amăgit că rezultatele pot veni şi dacă faci deplasările în ziua meciului, dacă dispuţi câte două partide oficiale în aceeaşi săptămână, dacă nu ai pretenţii pecuniare…Politica asta e aplicabilă la cele mai multe cluburi din divizia secundă, care au ca obiectiv doar participarea la întrecere.  „Lasă că, o dată intrate pe teren, fetele uită repede de toate astea şi dau tot ce au mai bun pentru obţinerea performanţei…” N-apuc să le mai întreb decât pe ce loc sunt în clasament…Nu ştie niciuna. „Pe ce loc spune Federaţia!…” Caut să aflu, măcar, cu cine vor juca în etapa următoare. Şi ăsta e un mister! N-are nicio importanţă…La Bacău, handbalul feminin ar trebui să fie o prioritate sportivă. Dar Ştiinţa e intrată şi ea în malaxorul unei Federaţii care, arareori, gândeşte lucrurile în perspectivă. Doar atunci când sunt alegeri de conducere şi cineva se încumetă să-şi citească din hârtii planul managerial. Acum, fetele noastre au revenit pe locul 8…”Acolo unde le este locul…” Oare? Talente indiscutabile sunt în echipă (Cârligeanu, Vâlcu, Ţocu, Ciuraru, Anghelescu, Cilici…)…Antrenorii Arseneşi Oprea cunosc asta. Lacrimile Adinei Cârligeanu, ori de câte ori e certată pentru o greşeală, sunt un semn bun! Cu alte câteva „întăriri”, s-ar putea gândi o strategie de revenire în primul eşalon (rapidă, nu peste o sută de ani!). Acolo unde deplasările nu se fac în ziua meciului, cu trenul, iar rezultatele îndeobşte se cunosc, ca şi clasamentul. Uneori chiar de dinainte…
Leonard POPA

Interviu cu voleibalista Gabriella TSVETANOVA (Medicina Tg.Mureş)

$
0
0

“Cred că e un campionat mai puternic decât cel de anul trecut!”

*…susţine  voleibalista Gabriella TSVETANOVA  (Medicina Tg.Mureş)

     O voleibalistă cu nr.13 joacă pentru Medicina Tg.Mureşşi ne sâcâie în partida de la Bacău. Nu prea dă de înţeles că e conştientă de dorinţa noastră de a aduce titlul aici. Stă de vreo 10 minute la serviciu şi îşi aduce echipa în avantaj.E imposibil să n-o remarci. La fileu, nu iartă pe nimeni. Nici măcar pe colegele de echipă. Le cere mereu mingea. Undeva, într-un cartier din Sofia, mama sa, Silviya, se bucură ca un copil pentru fiecare punct pe care Gabriella TSVETANOVAîl aşază în dreptul mureşencelor…
Leonard POPA

-Gabriella, numărul tău de pe tricou este…13! E un număr norocos pentru tine?
-Numărul 13 este numărul meu fatal. La fosta echipă, am jucat cu numărul 9 sau 13. Când am ajuns la Tg.Mureş, mi s-a dat numărul 13, aşa că am fost fericită.
-Iţi aminteşti prima zi din viaţa sportivă, ca voleibalistă legitimată? Cum a fost?
-Imi amintesc ziua aceea petrecută în urmă cu 12 ani şi cred că mi-o voi aminti toată viaţa. Eram  extrem de emoţionată. Nu era uşor să fii acceptată într-un club precum ŢSKA Sofia. Am simţit ceva foarte special când m-au aşteptat si, apoi, m-au prezentat echipei şi antrenorilor. Aceştia erau două foste glorii voleibalistice din Bulgaria. Am început să mă antrenez în fiecare zi  şi foarte repede antrenoarele m-au pus să joc cu fete mai mari decât mine. După 4-5 luni, îmi făcusem deja loc în echipă.
-Ai avut un exemplu în familie? Părinţii au fost sportivi şi ei?
-Nimeni din familia mea nu a făcut sport de performanţă.Abia acum, fratele meu mai mic, care are 12 ani, a început să practice voleiul şi, cu adevărat, e foarte talentat.
-Când ai venit în România?
-Am sosit în România în urmă cu doi ani. A fost primul sezon jucat în afara ţării mele de origine. Sunt foarte fericită că am ajuns chiar aici, la Tg.Mureş. E al doilea meu an la Medicina  şi simt că toată lumea îmi acordă importanţă şi încredere. Asta mă face extrem de încrezătoare în viitor.
-Ce crezi despre campionatul României?
-Anul acesta campionatul este mai puternic decât cel de anul trecut. Asta e bine pentru noi, ca jucătoare, pentru progresul nostru sportive. Aici, sunt o mulţime de straniere şi, de fete tinere. Pentru acestea din urmă,  campionatul României cred că este o destinaţie excelentă.
-Este vreo diferenţă între tur şi retur? Voi păreţi o echipă tot mai solidă. Aţi învins la Bacău, aţi depăşit Constanţa, cu 3-0, în ultima etapă.  Ştiinţa, dimpotrivă, a înregistrat un recul. Ce s-a întâmplat?
-Dacă te referi la meciul de la Bacău, află că noi am venit la sală relaxate şi bine pregătite tactic. Cred că echipa mea a jucat mai bine şi am învins o echipă foarte bună.
-Care sunt aşteptările de la turneul play-off?
-In ceea ce ne priveşte, vom veni la sală întotdeauna încrezătoare şi cu plăcere. Cred că în acest sezon am  evoluat mult ca mentalitate. Ne ajutăm mult mai mult un ape alta în teren. Sper să lăsăm o impresie frumoasă suporterilor şi celor care ne văd jucând în această fază a competiţiei.
-Multe fete din Bulgaria, handbaliste şi voleibaliste, veniţi şi jucaţi în campionatele României. Sunteţi binevenite, întrucât spectatorii apreciază seriozitatea şi dăruirea voastră. Ţineţi legătura între voi?
-An de an, comunitatea sportivă din Bulgariaa devenit tot mai numeroasă aici. Sunt baschetbaliste bulgare care joacă la Mediaş, Sibiuşi Cluj, câteva voleibaliste…Cu Maria Karakasheva (…nr.13 de la CSM Bucureşti-n.n.) am jucat o mulţime de ani la ŢSKA Sofia. Viktoria Grigorova este colegă cu mine aici, la Tg.Mureş, Kremena Kamenova- care a jucat la Levski Siconcoîn Bulgaria-joacă la voi. Comunicăm de multe ori.
-Ce îţi lipseşte din Bulgariacel mai mult aici?
-Voi, românii, aveţi meritul de a ne face pe noi să ne simţim ca acasă şi aici. Desigur, îmi lipsesc familia, prietenii…Dar şi aici mi-am făcut o mulţime de prieteni. Comportamentul profesionist al celor de la club ne obligă să dăm tot ce avem  mai bun pentru obţinerea performanţei. Aşa, sunt sigură, îi bucurăm şi pe cei de acasă.
-Cum îţi vezi viitorul, după ce vei abandona activitatea de performanţă?
-Realmente nu mă gândesc atât de departe. Îmi doresc doar sănătate, mie , familiei şi tuturor. Pentru mine, e cel mai important lucru!



Viewing all 232 articles
Browse latest View live