Quantcast
Channel: "STADION"
Viewing all 232 articles
Browse latest View live

Interviu cu fostul mare fotbalist roman Ion PARCALAB

$
0
0

Săgeata din Carpaţi”, darul de nuntă al lui Ceauşescu pentru Franţa
*Interviu cu fostul mare fotbalist român Ion PÂRCĂLAB


...A ajuns la putere o dată cu Nicolae Ceauşescu, în 1965, când a fost desemnat cel mai bun fotbalist român, primind GLOBUL DE ARGINT, pe Republicii, fiind ovaţionat de 30 000 de spectatori, capacitatea maximă a stadionului. A fost cel mai iubit fotbalist român din prima parte a anilor 60. A trebuit să se nască o generaţie întreagă de fotbalişti talentaţi  (generaţia Guadalajara), pentru ca alţii să-i ia locul în inimile suporterilor. Poate că Nicolae Ceauşescu n-a uitat niciodată asta şi în 1970, după Turneul Final al Mondialului din Mexic, i-a dat voie să plece în Franţa, să joace la o echipă din cel mai "comunist" oraş francez, Nimes. Acolo, alături de un alt conaţional (Florică Voinea), a făcut furori, formaţia clasându-se pe locul al doilea intr-un campionat dominat de marea echipă Olimpique Marseille...Şi acum siteurile formaţiei franceze sunt pline de numele şi fotografiile lui. Ion Pârcălab (n.5 noiembrie 1941, Bucureşti) rămâne, nu numai primul fotbalist român care a jucat în campionatul francez, nu doar simbolul naţionalei din obsedantuldeceniu 6, ci una dintre marile legende ale fotbalului românesc care n-au dreptul la uitare…
                                                   
Leonard POPA

-Aţi început cariera de jucător la UTA? La începutul anilor 60, acolo vă reperează arhiva…
-Nu, domnule, am fost juniorul lui Dinamo, acolo am învăţat ABC-ul fotbalului. La Arad, la Flamura Roşie UTA, cum se numea pe atunci, am fost împrumutat 3 ani, să mă “călesc”. În 1961 m-am întors, deja, la Dinamo.
-În 1959-60, Bacăul juca în Divizia A, sub conducerea antrenorului Titi Teaşcă. La Dinamo Bacău, erau câţiva fotbalişti de mare valoare Publik, Ţârcovnicu, Ujvary, Gram…A fost un tur extraordinar, în care băcăuanii n-au pierdut în deplasare, decât în penultima etapă, la Constanţa, terminând pe 3…Amintesc cronicile că atunci am învins şi campioana, Petrolul, cu 3-1 la Ploieşti, când Publik a marcat toate cele 3 goluri! Tot în turul acela senzaţional, ne-am aşezat la un moment dat  pe primul loc, după ce am câştigat şi la Bucureşti, cu Dinamo (2-0)…La Bacău, toată lumea se gândea la…titlu, dar a venit UTA şi ne-a adus cu picioarele pe pământ. Am pierdut cu 2-1, aţi fost în teren, înfrângerea şi destrămarea visului nostru de preamărire vi se datorează în mare măsură…Aşa este?
-O, da, cum să nu-mi amintesc jocul acela? A fost ca o scânteie pentru întreaga mea carieră. S-a jucat toamna, prin noiembrie, pe o ploaie câinească. La UTA, antrenor era  Cibi Braun. Vedeta noastră, recunoscută peste tot în ţară, era Petschowski, căpitanul formaţiei şi al naţionalei, ajuns la 38 de ani. Eu aveam doar 17, nu-mi dădea nimeni nicio atenţie. De altfel, după primele 5 minute, băcăuanii conduceau, deja, cu 1-0, printr-un gol înscris de Ţârcovnicu. Mă gândeam că luăm patru, dar dintr-o dată, spre surprinderea mea, toate baloanele preluate de Petschowski au început să mă caute pe mine. Nu realizam ce se întâmplă, când marele jucător mi-a strigat să fiu atent că joacă numai pe dreapta, partea mea. L-am ascultat şi am făcut ceea ce ştiam mai bine. Am demarat brusc cu viteza a patra, lăsând în urmă  toţi adversarii. Uneori, îi depăşeam folosindu-mă de tuşă, aruncam mingea în faţă şi îi ocoleam alergând pe zgură. Până la pauză, am marcat două goluri, cu care am câştigat partida, răsturnând calculele băcăuanilor. Îmi amintesc că la voi apăra Faur.
-Aţi pomenit de Petschowski, altă legendă a fotbalului nostru…Nici despre el nu se mai aud multe. Pe vremea aceea, poveştile circulau mai uşor. Cică notorietatea fotbalistului ardelean ajunsese atât de mare, mai ales în Franţa, unde ajungeau escrocii din Ungaria şi România care se dădeau drept celebrul fotbalist. Francezii, creduli, scoteau pe loc din buzunar mii de dolari, numai să-i determine pe respectivii să joace în formaţia lor. Până să apuce să înţeleagă şmecheria, ăia dispăreau cu banii!
-“Ceala” a fost un fotbalist emblematic pentru toată perioada respectivă. A jucat în  naţionala Ungariei sub numele de Perenyi, câştigând titlul cu CO Oradea, apoi, după Război, pentru naţionala României. În 1952, a devenit primul nostru fotbalist recompensat cu titlul de Maestru al Sportului şi, totodată, primul fotbalist român convocat la o selecţionată mondială, alături de alte stele fotbalistice ale lumii. Dej îl aprecia enorm şi i-a conferit Ordinul Muncii. În 1961, când eu am revenit la Dinamo, el s-a lăsat de fotbal. Era respectat şi ascultat de toţi. Ar fi putut ajunge un bun antrenor, dar  din păcate, în 1968, a decedat. Nu avea decât 47 de ani…
-N-aţi mai stat mult la Arad, la sfârşitul anului următor, în 1961, v-aţi întors la Dinamo şi aţi început marea carieră fotbalistică. A urmat convocarea la naţională, participarea la Olimpiada de la Tokyo, în 1964…Eraţi în echipa aceea cu Datcu-Greavu, Nunweiller, Hălmăgeanu, Jenei, Dan Coe, Sorin Avram, Constantin, Ion Ionescu, Koszka, Creiniceanu, Pavlovici, Petru Emil…, condusă de Silviu Ploeşteanu, antrenorul de legendă al Braşovului. Fotbalul românesc prinsese consistenţă. Peste ceea ce demonstrează astăzi! A fost o Olimpiadă reuşită, dar care a trezit numeroase regrete. Ne reamintim?
-Da, am avut o generaţie fotbalistică foarte bună, care a fost baza celei pe care s-a construit în anii 80-90. Liderul era considerat Constantin, golgeterul campionatului trei ani la rând, în perioada 1961-64. Ca să ajungem în Japonia, a trebuit mai întâi să depăşim în primul tur Danemarca. Am câştigat în deplasare cu 3-2, dar am pierdut returul de la Bucureşti cu acelaşi scor, după ce fusesem conduşi cu 3-0, astfel că a trebuit să jucăm un baraj de departajare pe teren neutru, la Torino, în Italia. Acolo am învins în prelungiri, prin golul lui Mircea Sasu, în min.117, 2-1, aşa că am disputat o dublă manşă decisivă cu Bulgaria. Constantin a jucat excepţional atunci, iar noi ne-am impus cu 2-1 la Bucureşti şi 1-0 la Sofia. Aşa am ajuns la Olimpiadă.
-Dar ne-am descurcat şi acolo…
-Am fost repartizaţi într-o grupă cu Germania Estică, Mexic şi Iran. În primul joc am întâlnit Mexicul, considerată favorită, dar  noi am câştigat cu 3-1, două goluri marcându-le eu. Cu nemţii am făcut un 1-1 favorabil ambelor echipe, iar pe iranieni i-am învins cu 1-0, reuşita aparţinându-i lui Pavlovici, care a prins un turneu excelent. Meciul cu cântec  s-a desfăşurat în sferturi cu Ungaria lui Ferenc Bene, cel  care la nici 20 de ani avea să devină fotbalistul cu cele mai multe goluri înscrise la o Olimpiadă, 12…Cu noi, însă, ungurii au avut mari probleme. La 1-0 pentru ei, cu 5 minute înainte de final, am obţinut un penalty. Creiniceanu a vrut să execute el, însă, nu l-a lăsat Constantin, întrucât numai el se ocupa de astfel de lovituri la naţională. Golgeterul nostru a aşezat mingea la punctul cu var relaxat, şi-a luat elan, dar a tras slab în dreapta, de unde portarul maghiar a scos cu vârful degetelor. Pe fondul căderii noastre psihice, ungurii ne-au mai marcat un gol în ultimul minut (2-0), dar ei aveau să câştige finala (2-1 cu Cehoslovacia-n.n.), iar noi am luat parte la turneul de consolare, pentru locurile 5-8…Au urmat alte două jocuri, 4-2 cu Ghana şi 3-0 cu Yugoslavia, când eu am marcat un gol. Deci, în final, am ocupat locul 5, ceea ce însemna o poziţionare în primele 10 echipe ale lumii! Nu era puţin lucru. Până în zilele noastre, nu am coborât niciodată mai jos de locul 20 în lume.
-Puţine se mai ştiu astăzi despre această performanţă. Poate, a fost umbrită şi de eşecul cu naţionala în preliminariile Mondialului din 1966…
-N-a fost o participare dezastruoasă în preliminariile respective. Am învins totul acasă (2-0 cu Portugalia lui Eusebio, 1-0 cu Cehoslovacia şi 3-0 cu Turcia-n.n.), dar n-am adus nici un punct din deplasare, pierzând neaşteptat în Turcia, acolo unde ceilalţi se impuseseră (1-2 în Portugalia, 1-3 cu Cehoslovacia, 1-2 la Ankara-n.n.). Toate partidele s-au disputat într-un singur an, 1965.
-1965? Anul în care aţi ajuns la putere, o dată cu Ceauşescu! În 1965, aţi fost desemnat cel mai bun fotbalist român în ancheta Federaţiei şi a “Sportului Popular”…
-Da, în anul acela am primit Globul de Argint, trofeul care recompensa pe cel mai bun fotbalist român al anului. Trofeul îl am şi acum acasă, mi s-a acordat pe Republicii, în faţa unei asistenţe record de 30 000 de spectatori!
-Au urmat preliminariile Europene din 1968. În perioada aceea, v-aţi ales cu un supranume: “Săgeata Carpaţilor”!
-Am jucat în grupă cu Italia, Elveţia şi Cipru…Rezultatele se cunosc, dar mai ales cel negativ, înfrângerea de la Zurich, 1-7 cu Elveţia. Noi, însă, am făcut două partide bune cu Italia, deşi pierdute. După meciul de la Bucureşti, 0-1, Helenio Herrera, care mă ştia şi de la partida cu Interul din Cupa Campionilor (2-1 la Bucureşti-n.n.) antrenorul “azzurilor”, m-a numit “Săgeata Carpaţilor” şi aşa mi-au spus toţi de atunci, până am ajuns în campionatul francez…
-Staţi puţin, mai avem până acolo. Nu aţi fost în graţiile lui Angelo Niculescu, la Turneul Final al Mondialului din 1970. In mod normal, trebuia să vă număraţi  printre componenţii acelei formaţii. Ce s-a întâmplat?
-Pentru turneul final, România s-a pregătit cu două echipe, ceea ce astăzi pare de neconceput. Lotul A era condus de Angelo Niculescu, iar Lotul B de Valentin Stănescu. Ambele echipe au fost trimise peste Ocean, pentru acomodare, urmând să facem joncţiunea ulterior.Eu eram la România B. Când ne-am întâlnit, Angelo i-a cerut lui Stănescu 3 jucători, pe Gornea, portarul de la UTA, pe Ghiţă, portarul Bacăului, şi pe Tătaru. La primul s-a renunţat, Ghiţă s-a accidentat la antrenament, aşa că a rămas doar Tătaru.
-Dar dvs.?
-Angelo Niculescu nu prea folosea extremele. În locul meu, a intrat Dembrovschi, ca extremă falsă. Rolul său a devenit, însă, imediat unul de coordonator, poziţie din care a făcut un turneu final excepţional. Cu adevărat, a fost cel mai bun fotbalist român din Mexic. Victoria cu Cehoslovacia (2-1) se datorează, în primul rand, inteligenţei sale tactice, ca să nu mai pomenim de infiltrările sale ofensive, de golul cu Brazilia…Eu aveam, deja, 29 de ani. Angelo era, totuşi, un antrenor care nu suporta să fie contrazis sub nicio formă. Nu-i dădea jucătorului niciun fel de libertate în teren. Dacă făceai altfel decât îţi spunea, deveneai duşmanul lui de moarte. Dacă m-ar fi oprit, m-ar fi ţinut pe bancă. Cea mai mare greşeală a lui rămâne, însă, nefolosirea lui Dobrin. Cu el în teren, englezii, campioni mondiali pe vremea aceea, nu ar fi avut nicio şansă. Ii înnoda, nu altceva! S-a tot spus că-i plăcea  să mai bea câte un şpriţ…A făcut-o şi după aceea, la Piteşti, asta nu l-a împiedicat să devină simbolul generaţiei sale. Toate marile echipe europene şi l-au dorit, începând cu Real Madrid. La stilul lui de joc, nici nu trebuia să alerge în teren. Trebuia doar să paseze, aşa cum a făcut-o tot timpul,  cu ochii în pământ.
-…Şi în Franţa cum aţi ajuns? Aţi fost unul dintre cei nouă jucători români lăsaţi de Ceauşescu să joace în străinătate în anii 70. Vă ştiam pe de rost, ca pe o poezie. Datcu, Jenei şi Constantin-în Turcia, Frăţilă şi Mihai Mocanu-în Cipru, Ion Ionescu-în Germania, la Aachen, Lupescu (tatăl lui Ionuţ Lupescu-n.n.)-în Austria, dvs. şi Florică Voinea în Franţa…
-În iunie 1970, Nicolae Ceauşescu a vizitat Franţa la invitaţia prietenului său, preşedintele  Georges Pompidou. Acesta a vrut să-i arate un oraş comunist sută la sută, Nîmes, unde comuniştii francezi câştigau întotdeauna  alegerile cu 98 la sută din voturi. La întâlnire, a participat, bineînţeles, şi primarul  oraşului, mare amator de fotbal, care i s-a plâns că echipa o duce greu, că va retrograda…Atunci a înţeles, probabil,  Ceauşescu  importanţa pe care trebuie să o aibă fotbalul în comunism. Dacă primarul unui oraş în care comuniştii câştigă alegerile cu 98 la sută se interesează de fotbal înseamnă că nu-i lucru de glumă! Ca să-şi dea importanţă, cică, Nicolae Ceauşescu  i-ar fi spus demnitarului francez  că nu-i nicio problemă, îi salvează el echipa, îi dă doi jucători de la Steaua şi Dinamo, cu care, nu numai că se va salva, dar va câştiga şi campionatul, şi cupa, şi tot ce-şi doreşte, pentru a-i bucura pe toţi oamenii muncii din Nîmes, astfel că la viitoarele alegeri aceştia  vor vota sută la sută cu comuniştii! Şi cum, la Bucureşti, urma să se dispute finala Cupei României, între Steaua şi Dinamo, francezii au venit să vadă meciul. La sfârşitul partidei (2-1 pentru Steaua-n.n.), au solicitat cei doi jucători, nr.7 de la Dinamo, adică pe mine, şi nr.9 de la Steaua- Florică Voinea. Ceauşescu şi-a menţinut promisiunea, iar noi am ajuns la Nîmes, pentru un contract de vreo 7000 de dolari pe sezon, din care cu  4000 mi-am luat un Ford Escort, la întoarcerea în ţară.
-A fost dificilă acomodarea în Franţa?
-Ştiam ce aveam de făcut pentru a fi pe placul francezilor. Voinea a debutat cu o etapă înaintea mea, eu la o săptămână după el, pentru că trebuia să mai dau jos câteva kilograme, într-un meci contra formaţiei din Metz. Într-o etapă de campionat, am jucat cu Sochaux acasă. La pauză, eram conduşi cu 3-0. În vestiar, a intrat extrem de supărat primarul, dar noi l-am liniştit imediat. Nu-i nimic, întoarcem rezultatul, asta se întâmplă des în România, i-am spus noi. Francezul a plecat şi mai nervos, convins fiind că ne batem joc de dânsul, dar în repriza secundă, Florică Voinea a înscris 4 goluri şi noi am câştigat meciul acela cu 4-3! De atunci, nu ne-a mai scos nimeni dintre titulari, am jucat mereu, în toţi cei  trei ani petrecuţi acolo. In primul an, ne-am salvat de la retrogradare, iar în al doilea am fost cât pe-aci să luăm titlul, pierzându-l în faţa celor de la Marseille, acasă, după un 1-3 greu digerabil. In fiecare sezon, jucam şi în competiţiile europene, în Cupa Oraşelor Târgurilor.
-Citez de pe siteul clubului câteva referinţe despre dvs.: “Ion Pârcălab- jucător  foarte rapid, s-a impus repede, devenind idolul celor de pe Stadionul Jean Bouin. 3 ani de deliciu, de driblinguri neiertătoare, de ridiculizare a adversarilor. A fost supranumit “Piccolo” de public.Intr-o seară de octombrie, în 1972, l-a spulberat pur şi simplu pe adversarul direct, fundaşul internaţional Rostagni, inflamând tribunele în cele 90 de minute ale jocului. De atunci, a devenit inamicul public nr.1 pentru adversari. Din păcate, o accidentare gravă- ruptură la tendonul lui Achille- l-a făcut să nu mai poată continua performanţa. In iunie 1974 s-a întors în România, după ce la 3 ianuarie i se organizase un jubileu de către conducerea clubului…”. Domnule Ion Pârcălab, de ce nu aţi rămas în Franţa definitiv?
-Nu ştiu. Acum, îmi pare rău că nu am făcut-o. Atunci gândeam altfel. Deşi eram la nici o sută de kilometri de Coasta de Azur, eu abia aşteptam să iau vacanţă, să se încheie campionatul, să ajung la Mamaia, pe litoralul nostru. Acolo mă opreau toţi oamenii pe stradă, mă recunoşteau şi întorceau privirile înspre mine toţi trecătorii…Am fost, însă, după 1989, de mai multe ori în Franţa, cu familia. La Nîmes am fost înconjurat cu aceeaşi simpatie. În 2012, au sărbătorit 40 de ani de la cucerirea titlului de vicecampioană naţională, iar eu şi Florică Voinea am fost invitaţi speciali. Din păcate, n-am putut să onorez  invitaţia, a fost numai Florică. După plecarea noastră de acolo, Nîmes nu a mai obţinut niciodată asemenea performanţe, acum e undeva prin divizia secundă.
-Domnule Pârcălab, să recapitulez: 38 partide jucate la Arad- 13 goluri, 194 meciuri pentru Dinamo Bucureşti-53 de goluri, de 83 de ori în tricoul lui Nîmes Olimpique-20 de goluri, 38 de selecţii la naţională-5 goluri…Se poate face vreo comparaţie cu  fotbaliştii de astăzi?
-Tehnic, nu. Fotbaliştii de astăzi nu excelează la acest capitol. Şi în lume sunt rarităţi. Fotbalul a evoluat doar ca viteză de joc. Mingea circulă mult mai repede. Urmează nişte automatisme, a dispărut fantezia de odinioară. Fotbalul de astăzi nu e mai frumos, e mai eficient.
-Naţionala României? Ne calificăm la Mondiale?
-Selecţionata lui Piţurcă joacă slab. A luat punctul acela norocos la Budapesta. Cred, totuşi, că vom ajunge la baraj, putem câştiga la Bucureşti partidele cu Turcia şi Ungaria. Mai departe de baraj nu ştiu dacă putem trece. Ar fi, însă, ceva extraordinar să ajungem la un turneu final organizat de Brazilia.
-Dinamo?
-Cu vechii conducători nu te puteai gândi la nimic. Nici nu ştiu cum de au ajuns la Dinamo, cine i-a adus şi pentru ce. Acum, cu noul patron, dl.Negoiţă, s-ar putea concepe altfel viitorul.
-Gânduri către Bacău?
-Să promoveze cât mai repede. A fost echipa cu care Dinamo a avut cele mai bune relaţii. Ne-a şi ajutat de multe ori. Mulţi fotbalişti bucureşteni au ajuns să-şi continue cariera acolo. Şi eu, cine ştie, dacă nu plecam în Franţa, era posibil să ajung la Bacău. Dacă nu acolo, la Jiul…Cam acestea erau traseele, le cunoaşteţi foarte bine.



Interviu cu fosta mare handbalista Edit TOROK-MATEI

$
0
0

Graţie SPORTULUI BĂCĂUAN, cea mai titrată handbalistă română se întoarce la Bacău
“Rolul unui manager nu este numai să achite salariul…”

*Interviu cu fosta mare handbalistă Edit MATEI



…Există o sportivă română greu de egalat, în privinţa numărului de Cupe ale Campionilor câştigate (patru!) şi finale jucate (şase!) în această competiţie… Modestă şi discretă cu propriul palmares, fosta mare handbalistă Edit TOROK-MATEI trăieşte astăzi departe de ecourile arenei, la Rm.Vâlcea, oraşul tinereţii sale sportive…Iar dacă Viena avea să devină capitala maturităţiişi afirmăriidepline, locul unde a obţinut cu Hypo Niederosterreich supremele performanţe, Bacăul continuă să reprezinte pentru ea copilăriahandbalistică, perioada care îţi revine mereu în gânduri cu dragoste şi nostalgie…Suporterii mai vechi ai Ştiinţeişi-o amintesc pe Edit drept fata pregătită în umbra celebrei sale surori (Maria Torok-n.n.) să preia flacăra gloriei şi s-o ducă mai departe. Din păcate, viaţa a vrut altfel, iar marea speranţă a Bacăului şi-a găsit împlinirea în altă parte. Au rămas în urma ei tresărirea şi orgoliul celor care i-au auzit sau citit numele în marile competiţii din parcursul unei biografii de excepţie…Edit a fost AICI!
Leonard POPA



-Doamnă Edit Matei,cât a contat pentru dvs.  exemplul surorii mai mari (Maria TOROK, celebra jucătoare a Ştiinţei Bacău-n.red), în momentul în care v-aţi hotărât să faceţi handbal de performanţă?
-
Fiind mai mare, vă daţi seama că m-a influenţat foarte mult. In primul rând, încercam s-o copiez. S-a apucat ea de gimnastică,  m-am apucat şi eu, a făcut atletism, am făcut şi eu, s-a dus la handball, m-am dus şi eu! Cu alte cuvinte, ce încerca ea, încercam şi eu…
-In copilărie, la Sf. Gheorghe,  vă mai jucaţi şi cu mingea de handbal în casă sau doar cu păpuşile?
-
Am avut o copilărie cu multe neajunsuri, dar fericită.  Părinţii au fost oameni simpli, muncitori,  care poate nu au ştiut să-mi dea cele mai bune sfaturi legate de viaţă, în general, dar mi-au asigurat o educaţie solidă, cum se spune în popor, "cei şapte ani de acasă". Aceştia m-au ajutat să realizez ceea ce am reuşit. In copilărie,  ne jucam foarte des cu mingea,  deoarece iubeam să fac mişcare.  Am fost un copil foarte activ!
-Aţi început la Sf.Gheorghe, apoi, aţi urmat-o pe Moriko la Bacău, unde ea devenise vedeta oraşului...Vă rog să evocaţi perioada respectivă, ce vă mai amintiţi de atunci?
-
In 1982, la terminarea clasei a XII-a,  eram deja componentă a echipei naţionale a României. In acelaşi an,  termina şi Mori Facultatea de Educatie Fizică. Tatăl nostru ţinea neapărat să fim amândouă în acelaşi loc, să jucăm la aceeaşi echipă. Pe vremea aceea,  Ştiinţa Bacăuera o echipă de top în handbalul feminin, cu jucătoare foarte valoroase. Mori s-a hotărât să rămână la Bacău după terminarea facultăţii, între timp se măritase cu un fotbalist băcăuan,  Florin Verigeanu, dar pusese condiţia ca, atât eu,  cât şi soţul, să intrăm la facultate.
-După Bacău ce a urmat?
-
1982 este anul când s-a desfiinţat Institutul  de Ed.Fizică de la Bacău, rămânând doar la Bucureşti. A fost anul în care niciun sportiv nu a putut fi ajutat,  nici măcar fotbaliştii, iar eu dădusem la subingineri. Dacă intram la facultate, probabil,  rămâneam în Bacău. Neintrand  nici eu şi nici Florin,  Mori s-a înţeles cu cei de la Vâlcea şi aşa am ajuns toţi trei la Chimistul!
-Cui datoraţi începuturile, cine ar trebui să vi le revendice?
- M-a ajutat foarte  mult Cati Marian,  fosta jucătoare a Ştiinţei, care după terminarea facultăţii a venit la Sf.Gheorghe, ea fiind braşoveancă,  să fie mai aproape de familie. Am jucat împreună un an de zile,  dar am învăţat cât pentru zece!  …După aceea, bineînţeles, a urmat episodul Vâlcea,  alături de sora mea, cu care mă înţelegeam foarte bine în joc, şi care a fost cireaşa de pe tort!
-Momentul Hypobank...Cum ai ajuns acolo?
-
Hypo a fost o ambiţie de-a mea. Dupa revoluţie,  s-au deschis graniţele şi pentru sportivi. Eu vroiam să mă duc la o echipă unde să pot face performanţă şi aşa am ales HypoViena. Mai târziu s-a dovedit că am făcut alegerea perfectă.
-Care sunt cele mai frumoase momente? Amintiţi-vă  câteva partide care v-au rămas la suflet...
- Momente frumoase am avut foarte multe. Dar speciale au rămas acele  când am câştigat Cupa IHF  cu Chimistul,  în 1984 şi 1988!
-La Naţională nu eraţi convocată, deşi vă număraţi printre cele mai bune jucătoare din Europa...Ce se întâmpla, de fapt? Cine nu vă vroia acolo şi de ce?
-
Naţionala este o poveste dureroasă pentru mine, nu am simţit niciodată respectul şi dorinţa şefilor de la Federaţie de a mă avea în echipa naţională,  aşa că am decis eusă fac
un pas înapoi.
-Sunteţi deţinătoarea a patru Cupe a Campionilor, singura româncă din istorie…
- La Hypo Viena am jucat cinci ani la rând finala Cupei Campionilor, câştigând-o de patru ori consecutiv. Aici am atins culmea performanţei, o echipă profesionistă sută la sută, care a contribuit şi la formarea personalităţii,  care o am şi astăzi.
-Cum vedeţi  handbalul feminin de astăzi? Mai ţineţi legătura cu performanţa? Ştiu că sunteţi, în primul rând, om de afaceri...Lumea vă vede mai puţin în arena sportivă...
-
Handbalul a progresat foarte mult faţă de cum jucam noi, deci ar trebui căutate alte metode de pregătire astăzi. Din păcate,  foştii jucători,  actualii antrenori tineri,  nu sunt lăsaţi sau promovaţi să-şi facă meseria…
-Ce jucătoare din ţarăşi din Europa vă plac?
-
Din ţară, pot să spun că îmi place de Cristina Neagu,  dar este foarte ghinionistă, iar din Europa, îmi plac norvegiencele,  pentru mentalitatea şi dăruirea lor.
-Cum vedeţi viitorul Oltchimului?
-…Nu prea rozşi trebuie să spunem lucrurile pe nume: performanţe slabe pentru banii şi condiţiile create de-a lungul anilor! Oltchimul Cel puţin pentru  mine, Oltchimul este o enigmă, în condiţiile în care a avut toate ingredientele pentru marea performanţă şi totuşi, aceasta nu a fost obţinută decât până la un anumit nivel. Cred că aţi văzut meciul de aseară (cu Gyor, în primul joc din semifinalele Ligii Campionilor-n.n.). Din punctul meu de vedere,  este foarte  dezamăgitor felul în care s- a prezentat echipa la meci! No Comment…
-Sunteţi  şi manager...Ce ar trebui să facă un manager la un club de handbal, ce măsuri ar trebui să ia pentru a obţine performanţe notabile?
- In primul rând,  remuneratia trebuie să fie în funcţie de jocul prestat în  teren şi nu după numele fiecăruia.  Rolul unui manager nu este numai să achite salariul şi gata… Trebuie să se implice mult mai mult în viaţa jucătorului, jucătorul trebuie respectat, motivat, să i se dezvolte  personalitatea,  sunt multe de spus aici…. Eu am avut şansa să lucrez cinci ani cu controversatul Gunnar Prokop, care după părerea mea este cel mai bun manager de club pe care l-a avut handbalul mondial.
-La ce echipă v-aţi fi dorit astăzi să evoluaţi? Care ar fi convenit cel mai mult stilului şi calităţilor dvs. din perioada în care aţi  fost handbalistă profesionistă?
-
Mi-ar plăcea  să joc în echipa actuală a Oltchimului, dar cu o condiţie, s-o am şi pe Mori conducător de joc!
-Ce le-aţi spune copiilor de astăzi pentru a-i atrage şi convinge să practice handbalul?
-
Din 2011 am înfiinţat împreună cu sora mea o asociaţie sportivă, unde încercăm să atragem cât mai mulţi copii. Ei trebuie motivaţi,  atraşi către sport,  nu neapărat pentru  performanţă.  Sportul te disciplinează, te educă şi te învaţă să-ţi trăieşti viaţa într un mod sănătos.
-De când nu aţi mai fost la Bacău? Ce le transmiteţi iubitorilor de handbal băcăuani?
- La Bacău să ştiţi că nu am mai fost din 1990,  de când am plecat în Austria. În primul rand, distanţa între Vâlcea şi Bacăueste foarte mare, cu toate că acolo am o prietena foarte dragă,  Gabi Antoneanu. Celor din Bacău le transmit să fie mândri că în anii 80 au avut echipă de vis şi să găsească resurse financiare pentru reconstrucţie. La băieţi, deja, se vede aceasta. Oraşul merită, are o tradiţie şi o istorie!



·           March 15

Interviu cu handbalista KLOCZA Krisztina Gabriella (Boden Handball IF/ Suedia)

$
0
0

“Diferenţa între handbalul nordic şi cel românesc o face modul de viaţă suedez…”

@Interviu cu handbalista KLOCZA Krisztina Gabriella (Boden Handball IF/ Suedia)


…După terminarea Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii „Vasile Goldiş” din Baia-Mare, Klocza Krisztina Gabriella a avut de făcut o alegere dificilă: să continue cu handbalul, dragostea sa de o viaţă, deprins încă de mică la Clubul SportivŞcolar din oraşul natal, sau să urmeze calea deschisă de absolvirea facultăţii? O vreme le-a împăcat pe amândouă. Juca handbal la HCM Baia-Maresub comanda antrenorului Ioan Băbanşi prezenta ştirile la o televiziune locală („…am stat atâta cât să învăţ să citesc de pe promter…”-glumeşte ea). Până la urmă, a învins handbalul, ajutat şi de talentul sportiv al tinerei jurnaliste care a intrat repede în vizorul lui HCM Zalău, unde a ajuns pentru un sezon competiţional. După revenirea la Baia-Mare, Krisztina a primit oferta de a juca în puternicul campionat suedez, la formaţia Boden Handball IF din liga a doua (locul 6, la finele actualei ediţii competiţionale-n.n.). Calităţile sale fizice si seriozitatea în pregătirea fiecărui meci au propulsat-o în atenţia conducerii de club care, la sfârşitul campionatului recent încheiat, i-a prelungit contractul cu încă doi ani, handbalista română fiind singura jucătoare cu contract profesionist. La regretul că nimeni din cadrul Federaţiei nu urmăreşte evoluţiile handbalistelor noastre din campionatele străine (ce ar fi fost, de pildă, dacă la recentul Trofeu Carpaţi ne-am fi prezentat şi cu o selecţionată alcătuită din jucătoare române care evoluează în afara ţării?!-n.red.) se adaugă, însă, mândria colegilor de breaslă: Krisztina Klocza (n.24.01.1987) continuă să-i reprezinte pe terenul de handbal, nu oricumşi nu…oriunde!
Leonard POPA

-Krisztina, să punctăm gazetăreşte…Inceputul? Unde şi când?
-Am început să fac handbal când eram prin clasa a-V-a. Ţin minte că eram la Şc. Gen. Nr. 3 din Baia Mare, când s-a făcut o preselecţie la şcoală. Primul meu mentor, cel care m-a descoperit şi mi-a pus mingea în mână a fost domnul profesor Morariu Romică. De aici a pornit totul, spre dezvoltarea aptitudinilor mele motrice, cât şi spre o anumită conduită de viaţă. In timp, am fost legitimată la Clubul CSS 2 Baia Mare, acolo petrecându-mi primii ani de juniorat. După un timp, am ales să mă mut la un club privat şi anume la CS MARTA, al domnilor antrenori Ioana şi Ion Marta, care au avut un rol foarte important în iniţierea mea, ca jucătoare.
-A urmat trecerea la echipa mare…
-După terminarea junioratului, am făcut pasul la echipa mare a oraşului, HCM Baia-Mare, antrenor fiindu-mi antrenorul emerit dl. Băban Ioan. Mi-au mai fost antrenori la această echipă dnii. Gherhard Ioan, Ghiulai Lucian şi actualul antrenor al formaţiei, Buceschi Costică. Am petrecut o perioadă destul de bună la Baia Mare, bineînţeles că întotdeauna e loc şi pentru mai bine. Pot spune că am şi jucat, dar mereu a fost concurenţă pe postul de extremă stângă. Atât timp cât am avut şansa să joc, consider că m-am descurcat destul de bine. Ţin să precizez că, în această echipă, noi, fetele, am fost ca o familie, fiind mereu unite. După 3 ani petrecuţi la Baia Mare, am fost împrumutată un an de zile la HC Zalău, în ideea că voi juca mai mult şi voi căpăta mai multă experienţă competiţională. Antrenor mi-a fost dl. Tadici Gheorghe, de la care am avut foarte multe de învăţat, în materie de handbal. Perioada petrecută în ţară, ca jucătoare profesionistă, m-a ajutat să mă integrez într-o echipă, am avut multe de învăţat de la jucătoarele cu experienţă, mi-au fost un model demn de urmat, am învăţat să fiu mai responsabilă în tot ceea ce fac şi să lupt pentru ceea ce îmi doresc cu adevărat.
-Activitatea de performanţă a coincis cu perioada studenţiei. Ai terminat jurnalismul…
-Deşi mi-am dorit enorm, după ce am terminat facultatea, nu am apucat să realizez mai  nimic în domeniul acesta. Am făcut doar 3 săptămâni de practică, pentru a prezenta ştirile la un post TV din Baia Mare, dar- din pacate- acesta s-a închis şi a preluat altcineva comanda. Am învăţat să citesc de pe promter şi cam atât… Fusesem hotărâtă să renunţ la handbal pentru a face şi altceva, iar cum în paralel era dificil, mi-am zis că, de voi fi acceptată la ştiri, voi renunţa la sport…Se pare, însă, că voia Domnului a fost să continui cu handbalul…
-A urmat  “jurnalul” suedez…Cum ai ajuns acolo?
- Dupa 5 ani petrecuţi în România, în Liga Naţională, am simţit că îmi doresc o schimbare, o nouă provocare. Având mai multe oferte din străinătate, am optat pentru Suedia, deoarece am considerat a fi cea mai bună opţiune, atât pentru mine, cât şi pentru logodnicul meu, el fiind jucător de fotbal (Dacin Dacian- a jucat la FC Baia Mare, la Cluj echipa a doua, la Dej, Someşul Ileanda şi 2 ani în Ungaria, la Varda SE; acum, este jucătorul lui Bodens BK-n.n.) Ei ne-au contactat, luându-ne "la pachet", cum s-ar spune. Desigur, în adâncul sufltetului e şi o mare tristeţe… Multi sportivi avem sentimentul că nu am fost apreciaţi în ţară pentru ceea ce am făcut, dar poate nici nu ni s-a dat şansa la care aveam dreptul… Probabil, mulţi dintre cei care vor citi interviul acesta îşi vor spune "…dar asta cine mai e? ce a făcut în handbalul românesc?" şi e dureros pentru că, în mod  sigur, toţi cei care jucăm afară,  am făcut tot ce ne-a stat în putinţă pentru a ne afirma…
-La Boden, joci tot extremă?  Suporterii îşi amintesc despre tine  că erai o bună realizatoare, cu o tehnică ireproşabilă, care într-o partidă de campionat cu Oltchim, din 2010-2011, aînscris 6 goluri  din 7 aruncări de pe extrema stângă.
-Aici joc mai mult inter stâng şi inter drept, iar pe extremă doar când e nevoie.La Boden, jucăm meci de meci fiecare, schimbările se fac tot timpul. La câte 10-15 minute, se roteşte lotul foarte des. Nu contează cât de bine sau rău joci.
-Interesant...Inseamnă că sunteţi multe fete în lot. Toate sunt profesioniste?
-Doar eu am contract profesionist, celelalte fete şi lucrează. Condiţiile sunt, totuşi, pentru profesionişti.
-Eşti vorbitoare de câteva limbi străine…Ai învăţat şi suedeza?
-Da, pot spune că o desluşesc destul de bine. Desigur, e un avantaj să cunoşti cât mai multe limbi străine, dar trebuie aprofundate. Important pentru noi, sportivii, e că ne descurcăm pe unde mergem…
-De 2 sezoane joci în Suedia şi, recent, ţi-ai mai prelungit contractul încă 2 ani. Spune-ne mai multe despre echipa ta…
-Formaţia la care activez se numeşte Boden Handboll IF şi e în Allsvenskan (liga a 2-a). Echipa a fost înfiinţată în 2009. Ce pot să spun despre această grupare sportivă este ca are un stil diferit de joc, de pregătire a jocului, multe antrenamente se bazează pe sala de forţă. Am mai remarcat că mentalitatea de aici este diferită faţă de a noastră, având inoculat spiritul pozitiv şi de învingător până în ultima secundă a jocului. Este un lot  foarte tânăr, media fiind de 21-22 de ani. Actualul sezon a fost unul destul de bun pentru noi, am terminat pe locul 6 din 12 echipe, fiind foarte aproape de a merge la calificările pentru prima ligă. Diferenţa a fost doar de 2 puncte în clasament. După un debut de campionat mai ezitant, am început să ne dam drumul de la meci la meci.
-Mai sunt şi alte românce în campionatul suedez?
-Din câte ştiu eu, în Allsvenska, nu mai sunt, dar în sezonul competiţional 2011-2012, au mai fost la Boden, în afară de mine,  Ioana Hartopeanu şi Simona Strungaru, iar în ultimul sezon, eu şi Olivia Costache.
-V-a urmărit vreodată cineva din partea Federaţiei Române de Handbal?
-O întrebare destul de grea, din câte ştiu eu, nu...
- Cum ai caracteriza handbalul suedez, văzut de acolo, din interior? Din România, nu vedem decât performanţele lui, când ne întâlnim la vreo competiţie continentală sau mondială...
- Eu cred că nu e prea mare diferenţa între ceea ce se vede la televizor şi ceea ce e în interior. Aş putea caracteriza handbalul suedez în câteva cuvinte succinte, şi anume: mentalitate pozitivă, seriozitate, profesionalism, spirit de învingător, mereu cu zâmbetul pe buze, optimism şi încredere în propriile forţe.
-Ce anume face diferenţa între handbalul nordic şi cel românesc? Cum este structurat handbalul suedez, care este sistemul competiţional?
- Diferenţa între handbalul nordic şi cel românesc,cred eu că o face modul de viaţă suedez, şi aici mă refer la viaţa de zi cu zi, la stabilitatea financiară şi la mentalitate. Pe scurt, o ţară civilizată, unde sunt excluse jumătăţile de măsură, cu oameni respectuoşi. Mediul de viaţă e foarte scump, dar şi salariile sunt pe măsură, iar contractile sunt respectate cu sfiinţenie. Sistemul competiţional este structurat pe trei nivele: prima ligă, şi anume Elitte Series, a doua ligă-Allsvenska şi a treia divizie-Division 1. Se joacă toamnă-primăvară.
-Ce îţi lipseşte din România?
-In primul rand, îmi lipseşte familia, îmi lipsesc prietenii şi atmosfera din Sala “Lascăr Pană”. Deşi m-am acomodat aici, îmi lipsesc mult tradiţiile româneşti, şi aici mă refer la sărbători. Perioada de acomodare a fost mult mai usoară, deoarece l-am avut alături pe logodnicul meu, fotbalist în Divizia 2, în acelaşi oraş cu mine. Pentru ca integrarea să fie mai uşoară şi rapidă în echipă, cei de aici ne-au ajutat să urmăm şcoala de limbă suedeză şi pot zice că, după 4-5 luni de curs, înţelegem limba chiar foarte bine şi ne-am dat uşor drumul şi cu vorbitul.
-Krisztina, îţi mai pun o întrebare: te ajută în teren specialitatea studiată în facultate, jurnalismul? Mă gândesc că o asemenea specializare îţi dezvoltă latura creativă, dar te şi menţine în realitatea imediată. Apoi, îţi dezvoltă şi simţul critic...
- Pot spune că mă ajută, întrucât comunicarea e foarte importanta în teren şi cred că am dobândit această însuşire, datorită facultăţii de jurnalism. Simţul critic nu cred că îl scoate în evidenţă, deoarece orice persoană îl are în sânge. Probabil, doar îl accentuează.
-Mult succes! Data viitoare, voi sta de vorbă cu o handbalistă dintr-o ţarămai caldă. Poate, aşa, va veni mai repede şi primăvara. Să ştii, însă, că voi reveni la “jurnalista” din Suedia şi o voi îndemna mereu la scris…
-OK, mulţumesc...Sper să fiu un elev silitor şi să-mi fac bine temele aici, pe terenul de handbal…








Interviu cu handbalista Ana-Maria HOROBEŢ (extremă, HCM Roman)

$
0
0

“Vreau să joc într-o competiţie mondială sau europeană cu naţionala!”

    Ana-Maria HOROBEŢ este tipul de handbalistă care atrage atenţia, fie că joacă, fie că nu…Când apare în arenă, o vezi înşurubându-se precum o libelulă zglobie, undeva, în extremitatea terenului, care sâcâie adversarele până ce acestea cedează definitiv. Când lipseşte, echipa suferă ca după o zi de toamnă ploioasă…Indiscutabil, o jucătoare bine conturată, care năzuieşte mereu la mai mult. Chiar şi în faţa celor care gândesc selecţiile  numai după ce îşi  potrivesc ochelarii de cal!

Leonard POPA

-Ana-Maria, când ţi-ai descoperit pasiunea pentru handbal?
-Pasiunea pentru handbal am descoperit-o în familie, dacă pot să spun aşa. Tatăl meu a jucat handbal de performanţă la Iaşi, mama l-a practicat şi ea în liceu. Bine, cel  pasionat întrutotul a fost tata. El ne-a îndrumat spre acest sport. Sora mea a fost prima care a dat startul, fiind şi cea mai mare dintre noi. Şi astfel, mergând la meciurile ei şi trăind intens toate emoţiile unei partide, mi-am zis că trebuie şi vreau să ajung şi eu să fac handbal de performanţă. Cam aşa a început totul.
-Când şi cu cine ai început handbalul de performanţă?
-Ĩmi aduc aminte fiecare detaliu al primei zile de antrenament şi emoţiile care m-au încercat atunci. Ştiu că am mers cu tata la preselecţie, doar că doamna Maria Iancu, cea care avea să-mi devină prima antrenoare, ne-a recunoscut de la meciurile sorei mele şi nu a mai fost nevoie de niciun test. Bine, vreau să cred că am fost avantajată şi de faptul că sunt stângace…
-Ai dreptate, o jucătoare de mână stângă se găseşte tot mai greu astăzi…Care ar fi parcursul Anei-Maria Horobeţ în campionatul intern?
-Ĩn ultimul an de juniorat, împreună cu alte colege, am fost legitimată la echipa mare. Mergeam la antrenamente acolo, mai participam şi la jocuri amicale, însă, nu jucam în nici unul oficial. Teribil de frustrant pentru o jucătoare aflată la începutul carierei! Am terminat junioratul, iar echipa care avea să mă ducă pe culmile handbalului de performanţă a fost Brăila, rivala Galaţiului! Am fost contactată de către doamna Alexandrina Soare, o mare antrenoare, căreia îi mulţumesc pentru tot ce m-a învăţat, şi am semnat un contract pe o perioadă de 4 ani, după care am venit la Roman, adusă tot de doamna Soare! Eram în ultimele 6 luni de contract cu Brăila, iar la echipă  se aduseseră foarte multe handbaliste cunoscute şi cu experienţă. Pe postul meu, ajunseserăm 4 jucătoare, Elena Avădănii, Ionela Cucu, Oana Chitacu şi eu. S-au luat nişte hotărâri, iar una din ele a fost ca eu să fiu împrumutată, 6 luni, la Buzău.Ĩntre timp, se renunţase la serviciile doamnei Soare, antrenor fiind numit domnul Paraschiv, cu care am lucrat o perioadă scurtă, dar ce om deosebit!  Doamna Soare ajunsese la Roman, auzise despre intenţiile celor de la Brăila de a mă împrumuta la Buzău, m-a sunat şi m-a întrebat dacă vreau să vin să joc la echipa dânsei. Am fost de acord şi uitaţi că au trecut 5 ani şi încă sunt aici.
-Se poate realiza marea performanţă într-un orăşel cum este Romanul?
-Despre Roman, ca oraş, nu ştiam mai nimic, însă, auzisem de performanţele echipei HCM şi de ceea ce se formase aici. Aflasem numai lucruri frumoase despre acest club şi, în acelaşi timp, eram uimită că într un orăşel se poate investi atâta pasiune în handbal! Eu nu am decât cuvinte de laudă la adresa clubului, aici sunt oameni care pun mult suflet în tot ceea ce fac, nu am nimic să reproşez nimănui, doar mulţumiri. Drept dovadă sunt atâţia ani de când mă aflu aici! Oraşe mari, cu tradiţie în handbal, nu-şi permit “luxul” de a forma şi menţine o echipă de handbal feminin. La Roman, iată, se poate!
-Disputarea etapelor de campionat, de vreo doi ani, este haotică...Fie prea multe etape intermediare, fie pauze lungi...Nici nu mai ştii când să mergi la sală. Asta nu vă afectează ritmul normal al pregătirilor şi recuperărilor?
-Trebuie să recunosc că actuala ediţie de campionat a fost cam "încurcată". Foarte multe întreruperi de etape, ceea ce nu a dus decât la o acumulare de oboseală suplimentară. Trebuia făcut în aşa fel, încât să nu-ţi ieşi din formă şi bineînţeles că nu a fost o treabă facilă. Ar fi şi asta o explicaţie pentru începutul nostru mai ezitant în tur.
-Ce planuri de viitor ai?
-Vizavi de planurile de viitor, îmi doresc foarte mult să joc cu Romanul într-o cupă europeană şi, de ce nu, să o şi câştigăm, o clasare cât mai sus a echipei în campionatul următor, iar-personal- să ajung într-o competiţie mondială sau europeană cu echipa naţională!  Un vis de-al meu si, cred, al fiecarei handbaliste...

Adnotari la partida de handbal STIINTA BACAU-HC Buzau (30-25)

$
0
0

“Copacii albi, copacii negri…”*


…Bianca Anghelescu seamănă cu Silvia Navarro. Le separă doar decorul şi biografia. Poarta le apropie. Se întinde şi sare ca un motan după vrăbii. Un curaj moştenit de-acasă, de la Severin, insuflat de antrenorul Ion Milovan. Bacăul a mai avut un asemenea portar, care arunca tribunele în aer, anul trecut, pe care nu a ştiut să-l păstreze (Cristina Sîntămărean). Intre timp, a învăţat, poate, ceva şi din regretele de pe urma celor pierdute…Mirela Vîlcu, pivotul echipei antrenate de I.Arseneşi C.Oprea, pare o jucătoare din prima ligă, trimisă în recunoaştere prin hăţişurile diviziei secunde. Trebuie doar să o urmăreşti cu atenţie şi să-i descoperi paşaportul. Cornelia Ţocu, în momentele în care nu-şi aminteşte valurile Dunării din oraşul natal, devine lidera echipei. Ştie să facă şi ceea ce n-o crezi în stare. Iuţeşte jocul, transformă impecabil aruncările de la 7 metri, în apărare e arţăgoasă ca un grănicer sovietic cu  adversarele care bat în retragere precum promisiunile electorale. Cristina Tat are braţ de scandinavă. Dacă ar vedea-o acum, nordicii i-ar propune pe loc un contract pe câţiva ani. Vreo doi ar ţine-o însă numai pe bancă şi ar pune-o doar să urmărească jocul marilor handbaliste. Pe tricou poartă nr.14, dar pentru portari e mai mult nr.13… Şi aşa, abia desluşesc trasoarele fetei sosite de la Cluj, de acolo de unde vin, de regulă ploile…Despre Adina Cârligeanu îţi vine să scrii o carte, cu un final deschis. Parcă e eroina dintr-un film italian interbelic, obligatoriu alb-negru. Este jucătoarea de care  te apropii şi te desparţi de o mie de ori într-un singur meci. Dacă i-ai fi  impresar, nu ai avea decât două şanse: să devii miliardar sau să eşuezi undeva pe o insulă pustie. Acolo, de unde nu te mai poate salva decât Lăcrămioara Cilici, singura fată capabilă să-ţi aducă vestea cea bună şi pe patul de moarte. Anul trecut, marca mereu, dar îi ţineam minte doar golurile din ultima secundă. …Sunt multe de spus despre fetele Ştiinţei, plămădite parcă din energii contrare. Anul acesta, au reuşit să-i sperie pe toţi cei cu aspiraţii la promovare. Mai puţin pe ceilalţi…Dacă se concentrau mai mult, iar în Divizia B ar fi fost exilaţi cei doi arbitri sârbi din semifinala Oltchimului disputată la Gyor, dădeau clasamentul peste cap. Să admitem că e o performanţă pentru o echipă care a cochetat în ultimele sezoane doar cu locurile de mijloc ale clasamentului. Există, însă, şi un risc. Să ajungem să ne placă o astfel de viaţă, fără început şi sfârşit. A venit şi ziua în care trebuie să gândim altfel viitorul apropiat. Toţi, nu doar profesorii I.Arseneşi C.Oprea! Coada nu trebuie să se facă doar când se împart plăcintele victoriei…

*Primul vers al poeziei “Decor” de G.Bacovia (volumul “Plumb”,1916)

Leonard POPA

Interviu cu fostul fotbalist băcăuan Gheorghe VISCREANU

$
0
0

“Eu am luptat de sute de ori mai mult ca oricare fotbalist de pe planetă, să pot schimba o situaţie...!”

@Interviu cu fostul fotbalist băcăuan Gheorghe VISCREANU

A fost unul dintre cele mai de perspectivă produse  ale Liceului de Fotbal băcăuan. Era considerat cel mai bun fundaş dreapta din ţarăla categoria sa de vârstă (n.19.08.1961). Apoi, a devenit unul dintre “cangurii” care au luat bronzul la Mondialul  de Tineret desfăşurat în Australia, în 1981 (cel mai important succes al unei selecţionate naţionale  româneşti). Marile cluburi din  ţarăîl râvneau ca pe un trofeu. In scurt timp, însă, numele său a început să fie rostit tot mai des la Radio Europa Liberăşi tot mai cu teamă în ţarăGheorghe Viscreanu a iubit libertatea la fel de mult cum l-a iubit pe el mingea de fotbal. Din mare speranţă, a devenit trădător de patrie, un nume trecut la index…Dar nici asta până la capăt. A urmat un joc de-a viaţa şi moartea într-un deşert de cenuşă…De fiecare dată, i-a sărit în ajutor talentul său uriaş care nu l-a lăsat să dispară fără urmă. A revenit în campionatul României constrâns de Securitatea externă, pentru a avea-din nou- de unde să plece sau să fugă. Toată viaţa lui a fost o cursă…Poate, chiar pentru el însuşi! Invins n-a fost niciodată. Refugiat într-o viaţă interioară, a împăcării cu lumea şi cu sine, Gheorghe Viscreanu parcurge astăzi sensul invers. Părăseşte Spania, ţara care l-a adoptat definitiv în 1989 (cu câteva luni înaintea căderii regimului comunist) şi vine în paginile “Sportului Băcăuan”. De aici, nu mai are cine să-l deporteze…
Leonard POPA

-Este viaţa dvs. un roman nescris, domnule Viscreanu?
- Am trăit sute de experienţe şi sunt convins ca sunt puţini în lume care au trăit viaţa aşa cum am trăit-o eu. Ar putea fi un bestsellerşi vorbesc foarte serios!
- Să începem, atunci, cu primul capitol...Sunteţi născut în Timişoara, aşa cum apare pe siteurile fotbalistice internaţionale?! Toată lumea de aici ştie că sunteţi  băcăuan...
- Apar născut în Timişoara, dar ziarele din Spania au confundat locul meu de naştere cu locul de naştere al lui Marcel Sabou (fostul fotbalist dinamovist-n.red). Cred că ştiţi că am rămas amândoi aici, solicitând azil politic. Eu m-am născut în comuna Sarata, judeţul Bacău. In orice caz, nu este atât de important locul unde se naşte unul sau altul. Eu nu-mi pun eticheta singur, mă consider cetăţean al lumii şi nu am un spaţiu geografic delimitat. Nu am ales eu locul naşterii, cu toate că în România, pe vremea comunismului, erau consideraţi inferiori cei care nu se năşteau în oraş. Am trăit personal această experienţă.
-Din câte îmi amintesc, la Bacău, aţi jucat fundaş dreapta, la Dinamo aţi intrat mai în faţă, mijlocaş. La Rayo Vallecano, în Spania, ultima dvs. formaţie înainte de retragere,  pe ce post aţi evoluat?
- Incep cu SC Bacău…Am jucat fundaş dreapta, de altfel era postul meu natural. La lotul naţional de juniori-fundaş dreapta, la Steaua-fundaş dreapta, la Naţionala U 20- fundaş dreapta. Când a venit la Bacău, Costică Rădulescu (Dumnezeu să-l ierte!, extraordinară persoană, m-a tratat ca pe un fiu de-al lui tot timpul cât am stat în ţară), m-a titularizat fundaş dreapta, după care am jucat mijlocaş.  Cu Nae Nicuşor, după plecarea lui Costică Rădulescu, am jucat aproape toate posturile, eram un fel de jolly- jocker. Cu Nicolae Vătafu, am jucat fundaş stânga (fals), mă mişcam aproape în toate zonele terenului, chiar dacă începeam ca fundaş stânga. La Dinamo, cu Lucescu, am început ca fundaş dreapta şi am jucat şi mijlocaş. Vreau să fac o paranteză spunându-vă ceva. Eram la Dinamo şi primul meci de campionat l-am jucat la Bacău, cu Sport Club. Când crainicul a anunţat echipa lui Dinamo şi mi-a pronunţat  numele, tot stadionul s-a ridicat în picioare şi, timp de un minut sau două, m-a aplaudat! Toţi jucătorii de la Dinamo m-au înconjurat şi m-au felicitat. Mi-au spus că niciodată nu s-a mai întâmplat aşa ceva cu un jucator care se întorcea, ca adversar, în oraşul lui de origine. Toţi erau fluieraţi şi pentru că Dinamo era echipa cea mai hulită din România. Era formaţia securităţii, cum bine ştiţi. La Rayo Vallecano, am jucat mijlocaş.
-V-aţi numărat printre absolvenţii Liceului de Fotbal...In perioada aceea, instituţia scotea fotbalişti adevăraţi pe bandă rulantă. Care este explicaţia?
-Am fost elevul Liceului de Fotbal, dar nu am terminat acolo. In ultimul an de liceu, am fost selecţionat la lotul naţional de juniori (Luceafărul) şi am terminat în Bucureşti, la Liceul Electroaparataj. Explicaţia? Era singurul Liceu de Fotbal din România, bine organizat, cu antrenori foarte buni, copiii erau foarte talentaţi şi cred că fiecare dintre noi ne vedeam fotbalişti încă de mici. Veneau elevi din toată ţara, dar mulţi dintre cei care au jucat în prima divizie erau din Bacău. In cazul meu, am avut şansa să fiu antrenat de profesorul Mihai Petrovici, care pentru mine a fost unul dintre cei mai buni antrenori de copii şi juniori din România.
- Ce vă mai amintiţi din anii de liceu? Cu cine aţi mai fost coleg dintre fotbaliştii cunoscuţi?
- Mie mi-a fost greu la început. Veneam de la ţară şi acolo, în afară de a juca fotbal, nu ştiam să fac niciun exerciţiu. Petrovici a avut mare răbdare cu mine şi cu toţi colegii pe care i-am avut. Pe la liceu au trecut mulţi, dar dintre cei care au ajuns să joace în prima divizie mi-i amintesc foarte bine pe Movilă, Ghioane, Ciudin, Popa, Cristescu...Imi cer scuze dacă am uitat pe cineva. Au trecut mai mult de 30 de ani…
- Când a fost debutul în prima divizie?
- Am debutat la 19 ani, într-un meci la Piteşti, avându-l antrenor pe Angelo Niculescu. Aş putea să vorbesc despre acest debut, dar cred că, după atâţia ani, nu mai are sens. Spun doar atât: a fost un eveniment fericit şi trist, în acelaşi timp. Angelo Niculescu nu conta pe mine, dar înaintea meciului mi-a spus că a venit momentul să demonstrez că meritam să joc.  L-am luat în serios, am încercat să nu-l dezamăgesc, m-am agitat pe tot terenul, dar-vai!- meciul era aranjat! De aceea spun că debutul meu a fost şi sărat şi dulce. Inainte de 1981, eu am fost declarat cel mai bun jucător la Campionatul European de Juniori (antrenor era Nelu Nunweiller) şi majoritatea dintre noi ne-am calificat pentru Mondialul U20 din Australia. După Campionatul European, selecţionerul mi-a spus că vrea să mă ia Dinamo Bucureşti. Secretarul FRF, Lăzărescu, mi-a pus în vedere că, de voi merge la Dinamo, voi fi suspendat 2 ani, şi nu voi mai face deplasarea în Australia cu lotul. Trebuia să mă întorc la Bacău, pentru că de acolo plecasem la Luceafărul. La Bacău venise antrenor Angelo Niculescu, dat afară de la Dinamo, şi acesta, ştiind că puteam să plec la Dinamo, nu mi-a dat nicio şansă să joc, timp de aproape un an. Nejucând la Bacău, Dinamo a renunţat la transfer. In acelasi an, 1981, am mers cu naţionala la un turneu în China. La întoarcere, am fost aşteptat de preşedintele lui Steaua, care mi-a spus că sunt jucătorul lor. La Steaua antrena Traian Ionescu, care fusese la Bacăuşi mă cunoştea de la juniori. Dacă nu aş fi plecat la Luceafărul, sunt convins că aş fi debutat în prima divizie cu dânsul. Am fost o dată rezervă şi nici măcar nu aveam 17 ani! La Steaua, nu am putut face, însă, marele pas. Un fapt unic în fotbalul românesc: nu aveam transferul! Venise un ordin de la Federaţie că nu se puteau transfera jucători de prima divizie la altă echipă din primul eşalon. Mi-a venit, totuşi, aprobarea chiar înainte de a pleca în Australia. Intr-un an trăisem atâtea momente dificile, încât mi-am zis că, de voi ajunge în Australia, la turneul final, nu mă voi mai întoarce în România!
-Prin ce s-a impus generaţia cangurilor, cum aţi fost numiţi atunci? Se apropiase atât de mult fotbalul juvenil de la noi de fotbalul marilor puteri?
-In afară de o extraordinară echipă, la Luceafărul ne înţelegeam între noi foarte bine. Majoritatea jucaserăm 2 ani împreună. Rednic, Gabor, Ilie Costel, Dorel Zamfir, Bolba, Fîşic (mi-a fost coleg de liceu şi unul dintre cei mai buni prieteni, de loc era din Comăneşti), Balint, Matei, eu... Generaţia noastră, nu numai că se apropiase de fotbalul marilor puteri, ci a fost peste nivelul multora. La Campionatul European, i-am bătut pe cei din R.F.G, am făcut meci nul în Spania cu naţionala iberică, am învins italienii în finala turneului din China, aşa că aveam multă încredere în noi. In Australia, eu am jucat în primele două meciuri, m-am accidentat în al doilea, după care nu am mai fost introdus în echipă. Nu eram în formă, nu jucasem într-un meci oficial din iunie 1981. Jucam mai mult pentru că îmi făcusem un nume, dar cred sincer că nu meritam să joc! Cu Brazilia, am făcut un bun meci. Am fi putut câştiga partida aceea, pentru că nu aveam niciun complex. Consider că asta a făcut să fim cea mai bună generaţie din toată istoria fotbalului românesc. Nu degeaba a fost numită  GENERAŢIA DE AUR!
-La sfârşitul turneului final, în loc să reveniţi în ţară, să savuraţi succesul-cea mai mare performanţă fotbalistică românească la nivel de naţională, locul 3 la un Mondial şi cel mai bun fotbalist desemnat (Romulus Gabor)- aţi ales să rămâneţi acolo....Radio Europa Liberă vorbea numai despre dvs. în acele zile...Cum a fost?
- Avea să fie cea mai crudă experienţă din viaţa mea. Nu mă aşteptam să fiu deportat... Eram ajutat de o familie de români, care locuia acolo de peste 30 de ani. In loc să mă ducă la poliţie, mi-au spus să stau liniştit, că totul o să meargă bine. După 3 săptămâni, mi-au spus că trebuie să merg acasă la un avocat, apoi să merg la poliţie cu avocatul. Pur şi simplu, am ignorat faptul că puteam să fiu deportat.  Când am ajuns la poliţie mi-au luat un mic interviu şi urcându-mă într-o maşină, m-au dus direct la aeroport. Avionul făcea escală în Anglia (Londra) şi în mintea mea credeam că mai aveam o şansă să nu fiu expediat în România. In Anglia am cerut azil politic, dar trebuia să aştept mai mult de 3 săptămâni. Nu mi-au garantat nimic, dacă mi se va acorda sau nu azilul politic, de altfel nimeni nu ştia, aşa că sub presiunea a patru securişti, care mi-au făcut cel mai mare marcaj, timp de 24 de ore, dar care mi-au promis că nu se va schimba nimic în viaţa mea, m-am întors în România. Incepeau, însă, câţiva ani buni de calvar. Ajuns la Bucureşti, în Ghencea, mi s-a spus că nu mai fac parte din clubul Steaua. Insoţit de un sergent, am mers, totuşi, la echipă. M-am despărţit de toţi colegii de atunci, Iordănescu, Iordache, Stoica, Iovan, Florin Marin, Majaru, de antrenorul Traian Ionescu, şi, sub escortă militară, am fost dus, ca un arestat oarecare, la cartelul militar din Bacău. Eram considerat TRĂDĂTORDEŢARĂ!!! S-a terminat cu ieşirile, cu loturile naţionale, şi era pe punctul de a se termina şi cu fotbalul. Sunt, însă, un luptător, iar fotbalul a fost viaţa mea. Din dragoste pentru acest sport, după mulţi ani, am reînviat… Din trădător de ţară am ajuns să fiu locotenent de securitate! Din nou, mi s-a schimbat viaţa cu 360 de grade. Dar să revin. Dat afară de la Steaua, nici cei de la Bacău nu vroiau să mă mai primească…Până la urmă, au fost obligaţi să o facă, deşi nu puteam participa la antrenamente. Făceam serviciul militar şi, timp de 6 luni, nu am jucat în nici un meci! După armată, am fost în vacanţă la Constanţaşi Farul a intenţionat să mă transfere. Bineînţeles, nu s-a putut. Atunci l-am cunoscut şi m-am împrietenit cu Gică Hagi. La vremea aceea, el nici nu debutase în prima echipă.
-Teama  de posibilele urmări n-a persistat?
- Teamă? Daca nu aş fi fost prezent în toate ziarele din lume (New York Times, The Independent, The Sun etc), dacă nu aş fi rămas în urma unui Campionat Mondial, cred că, nu numai că nu aş mai fi jucat fotbal, ci aş fi ieşit din închisoare abia în 1990!
- Aţi continuat la Bacău, câţiva ani buni...Cum aţi fost primit acasă?
-Nu port pică la nimeni, i-am iertat pe toţi, dar au fost persoane care s-au purtat cu mine atât de urât, încât nici măcar nu vreau să mai vorbesc de asta! Atunci, în perioada aceea i-am urât, dar în scurt timp am uitat şi mi-am continuat propria mea viaţă. Trebuia să-mi rezolv situaţia! De la Bacău, am încercat să fug de vreo 4-5 ori! Nu am fost bine văzut timp de câţiva ani, dar-cum am spus- am fost un luptător, am dus o viaţă de fotbalist profesionist şi am ajuns să schimb din nou situaţia, devenind căpitan de echipă, până când m-a transferat Dinamo Bucureşti!
- Cum era Sport Clubul în perioada aceea? Nu emitea pretenţii, dar nici nu avea probleme...Vă mulţumea o astfel de situaţie?
-Cred că S.C Bacău, în acea perioadă, ar fi putut să aibă o echipă care să joace şi în cupele europene. Din respect pentru mulţi dintre foştii colegi, prefer să nu vorbesc despre motivele care au stat la baza neatingerii unor performanţe de vârf. Bacăul a avut mari jucători la vremea respectivă, C.Solomon, Şoiman, Chitaru (să-i fie ţărâna uşoară!) Lică Şoşu (la fel!), Movilă, Cărpuci,Vamanu, Antohi, Tismănaru, Avădanei, Arteni, Penoff, Fulga, Burleanu, etc...! Am avut şi probleme pentru a ne menţine în prima divizie, dar cred că aveam întotdeauna un lot bun. Am aflat recent situaţia clubului şi sper să se găsească cineva care să poată să ajute acest club istoric să revină unde îi este locul...In prima divizie!
- De la Bacău, aţi plecat la Moreni...De ce acolo?
- Da, de la Bacău, la Moreni! Dacă aş fi ştiut că merg la Moreni, nu aş fi plecat de la Bacău. Eram în România încă, nu mai ieşisem de 7 ani în nicio ţară capitalistă, nu mai jucasem la niciun lot naţional si mi s-a spus, pur si simplu, că trebuie să ies în turneu cu Flacăra Moreni, ca să se vadă dacă nu mai am de gând să rămân în Occident! Era, deci, o verificare a Securităţii!!! Când am aflat că trebuie să merg la Moreni, a fost ca şi cum mi s-ar fi spus că nu mai pot să joc fotbal. A fost cea mai mare deziluzie ca fotbalist! Niciodată nu m-am mai simţit aşa. Am vrut să mă întorc la Bacău, dar mi-au spus că nu mai este posibil.  Eram transferat la Moreni şi trebuia să joc la ei până în vară, 6 luni! In şase luni am făcut naveta de la Bucureşti la Moreni, de la Bucureşti la Bacău, şi invers, ajungând la un moment dat să mi se pună cârceii chiar înainte de începerea meciului. Nu aveam apartament, mâncam o dată pe zi, şi asta a făcut să pierd în greutate şi pregătirea fizică pe care o aveam. Când m-a luat Dinamo în vară, eram terminat din toate punctele de vedere. Am început să-mi revin, dar Lucescu nu mai conta pe mine. Lucescu a luptat mult ca eu să pot să merg la Dinamo şi mi-a spus că o să facă tot posibilul să joc din nou la Naţională. Totul ar fi fost posibil, dacă nu aş fi fost transferat la Moreni. Cu Morenii, am mers doar într-un  turneu în Grecia, dar dacă aş fi ieşit în alte ţări, în acea perioadă, aş fi rămas ca azilant politic. După ce m-a luat Dinamo, încă speram că o să pot juca titular. Când am văzut că nu am nicio şansă şi că, orice aş fi făcut, Lucescu nu conta pe mine, l-am convins pe Sabou, coechiperul meu, şi-am rămas amândoi cu azil politic în Spania.
-Acolo v-a prins Revoluţia sau ce-o fi fost...
-Aveam azil politic şi semnasem un contract cu Rayo Vallecano de Madrid! Trebuia să stau un an fără sa joc, suspendat de FIFA. Aşa era situaţia pe atunci! Toţi jucătorii care cereau azil politic stăteau un an suspendaţi. Ne antrenam cu Rayo Vallecano şi, atât mie cât şi lui Sabou, ne-au făcut o propunere pe care am acceptat-o. Primul meu gând a fost să merg din nou în Australia. In Spania, stăteam un an suspendat, aşa că mă aştepta un nou început de drum la 29 de ani. Am reluat antrenamentele, spaniolii mi-au făcut propunerea de contract şi, fără falsă modestie, atât Sabou cât şi eu, eram consideraţi stelele echipei, chiar dacă nu jucam. Am semnat pe 3 ani, am stat 3 ani, dar am terminat destul de prost cu clubul. Era un club sărac, nu avea bani şi am avut mari discuţii cu preşedintele. Eu nu aveam reprezentant. Până la urmă, am ajuns la proces cu ei. Din această cauză şi nejucând un timp, nu am putut să semnez cu altă echipă. Şi uite aşa, a trebuit să abandonez fotbalul! Nu vroiam, însă, să mă întorc în România, chiar dacă acolo aş fi putut juca. Nu am avut de gând să mă întorc niciodată în ţară. Multe lucruri trebuie să se schimbe, pentru a reveni acolo. Aş putea să fac multe lucruri acasă, mă refer la fotbal, dar cred că încă nu a sosit momentul. Poate, cândva... Da, am rămas în Spania, am titlul de antrenor, am antrenat până în Divizia C de aici, o formaţie numită  Las Rozas. Am avut până şi ocazia să urc cu echipa în Segunda Division, dar clubul nu avea bani şi atunci am plecat. Am lucrat şi cu un reprezentant de jucători, Zoran Vekic, reprezentant pentru toţi jucătorii sârbi, dar şi pentru mulţi spanioli, între care Guti, Hierro, Victor…Pot să spun, însă, că fotbalul nu mai este ce era. A devenit o afacere şi eu întotdeauna am jucat fotbal pentru plăcerea fotbalului şi niciodată pentru bani. Preferam să joc şi să nu mă plătească, decât să nu joc şi să mă plătească. In tot timpul vieţii mele, banii nu m-au interesat. M-a interesat să mă simt bine cu mine însumi şi să fiu fericit, şi aşa continui şi în ziua de azi.
- Ce faceţi acum acolo?
-Pentru mine, casa mea, din 1989 încoace, este Spania. Aşa simt şi, ca să fiu sincer, de puţinele ori în care am mers în România, nu am putut să stau prea mult. Aici sunt multe de spus. M-am întors prima dată în ţară după 7 ani, ca să stau cu fiul meu. Nu putusem să-l văd atâta timp şi asta a fost o mare suferinţă. Doar asta...nu vreau să dau detalii. In România mi-ar fi imposibil să mă adaptez! Practic, nu m-a interesat nimic de acolo, pentru că am fost preocupat să-mi rezolv viaţa aici! Acum lucrez pentru o firmă specializată în vânzări şi cumpărări de maşini (BMW, AUDI etc).
-Cu care dintre foştii fotbalişti băcăuani mai ţineţi legătura?
-Timp de 20 de ani, doar m-am întâlnit cu câţiva dintre ei, când am fost în România, în  2000. Am mers într-o situaţie personală dificilă în acele momente. Eram complet ruinat. S-au scris multe lucruri despre mine atunci, fapt care m-a făcut să mă întorc cât mai repede în Spania. Mi s-a părut mai urâtă România decât în 1989! Am 13 ani de când nu mai merg în ţarăşi dacă o voi face cândva voi prefera să o fac fără să mă cunoască prea mulţi. Am reluat legătura de puţin timp, cu Hodină şi Tismănaru.
- Băiatul dvs. joacă minifotbal la o echipă din Bacău?
- Băiatul meu a venit în Spania când a împlinit 18 ani. Dacă a jucat minifotbal în Bacău,  asta s-a întâmplat într-o vacanţă, în care a mers să o vadă pe mama lui. Aici a jucat fotbal la o echipă din a treia divizie, care tot retrogradează şi promovează şi încă mai joacă aici, dar echipa nu este în a treia divizie în momentul actual. Atât fosta mea soţie, cât şi fiu-meu au locuit timp de 4 ani cu mine în Spania. Eu nu am abandonat pe nimeni, doar România. Când fiul meu a împlinit vârsta pentru a merge la şcoală, mama lui a spus că vrea să-l dea la o instituţie de învăţământ din Bacău, întrucât acolo se studiază mai bine ca în Spania.
- Dacă aţi da timpul înapoi, ce anume din viaţa dvs.  aţi face altfel?
-Dacă aş da timpul înapoi nu aş schimba nici măcar o mică parte din viaţa mea. Am trăit sute de experienţe şi acestea în afara fotbalului. Am crescut ca persoană, trăiesc cu frumuseţea interioară. Am trăit momente dure şi dificile şi asta a făcut să ating  treapta cea mai înaltă a existenţei. Sunt liber şi în pace cu mine însumi şi am trăit viaţa în totalitate. Pentru toţi acei care citesc acest interviu şi care cunosc câte ceva din biografia mea e bine să ştie că am ajuns să fiu fericit în momentul în care am renunţat să fiu cineva. Nu vreau să am un nume, faimă, status, poziţie socială, nici măcar obiecte personale. Nu am nevoie de nimic şi tot ceea ce am este suficient, iar dacă nu am, nu am! Am jucat fotbal, am avut multe situaţii extraordinare, dar niciodată nu am fost fericit. Da, am fost bucuros, am trăit momente foarte bune, dar abia acum cunosc adevărata fericire, care este o trăire necauzată de vreun motiv anume. Totul se naşte, creşte şi se desfăşoară în interiorul meu şi nimic din exterior nu mă influenţează. Sunt o persoană care a mers unde m-a dus VIAŢA INTERIOARĂ şi tot ce-am făcut în viaţă bun sau rău mi-a servit să fiu cum sunt azi. Nu, nu vreau să schimb nici măcar o mică parte din viaţa mea pentru că, dacă aş schimba-o numai un pic, toată istoria vieţii mele ar lua o altă turnură şi nu aş putea să fiu persoana de azi. Am trăit practic cum am vrut! Am trăit în comunism, dar comunismul nu a trăit în mine, am trăit în lume, dar lumea nu trăit în mine, am trăit în societate, dar nu am fost sclavul societăţii. Toţi acei care vor să se pună în contact cu mine pot să o facă ...Porţile le las deschise şi nu este nevoie de nicio chemare din partea mea. Trăiesc prezentul, moment cu moment…
-In finalul acestui interviu, vă rog să răspundeţi la o întrebare care nu v-a fost pusă niciodată!
- Mi-aţi zis să răspund la o întrebare care nu mi-a fost pusă niciodată? Cred că am dat sute de interviuri şi sunt sute de întrebări care nu mi s-au pus. In orice caz, nimeni nu m-a întrebat vreodată: cum este posibil ca unul care a fost considerat TRĂDĂTOR DE ŢARĂ, care a avut sute, mii de probleme cu poliţia secretă, să continue să lupte, să întoarcă situaţia şi, nu numai să fie iertat, ci să devină ofiţer de  securitate?!Nimeni nu m-a întrebat şi nimeni nu s-a întrebat. Eu am luptat de sute de ori mai mult ca oricare fotbalist de pe planetă, să pot schimba o situaţie...! Am avut momente în care nu-mi doream decât moartea, am văzut moartea cu proprii mei ochi, dar este dificil să înţeleagă cineva! Experienţa am trăit-o eu şi toate nopţile negre din sufletul meu au făcut să stau în alertă, să fiu permanent treaz. De aceea nu mă interesează opiniile celorlalţi care nu ştiu să vorbească decât despre  ceea ce-au făcut în viaţa asta materială. Nu ştiu dacă sunt o persoană specială, dar singurul lucru pe care-l ştiu este că toată viaţa m-am simţit diferit de toate persoanele pe care le-am întâlnit în drumul vieţii mele! Nu m-am crezut mai bun sau mai rău, nici mai deştept, nici mai prost decât ceilalţi. Am crescut într-o manieră naturală şi nici în momentele extreme de fericire, nici în cele nefericite, nu mi-am schimbat existenţa! Nu este vorba de comunism sau capitalism! Am avut posibilitatea de a trăi şi de a cunoaşte ambele  sisteme şi astăzi pot spune că nici unul dintre ele nu este corect. M-am format eu însumi şi viaţa m-a făcut să trăiesc, să observ şi să rămân cu ceea ce am crezut că este mai bine pentru mine. Nu cred că în România comunistă oamenilor le era interzis exteriorul şi de aceea s-au refugiat în interior.  Nu, nu este aşa, pentru că în România fotbaliştii, în general, se credeau deasupra celorlalte persoane şi încă mai sunt dintre aceia  care au funcţii importante în fotbal şi care nu au învăţat absolut nimic. Nu au trăit viaţa la cote maxime, nu au avut dificultăţi, iar lipsa de suferinţă închide porţile adevăratei fericiri. Eu întotdeauna am fost o persoana simplă, normală. Eu am cea mai mare avere care există, armonia interioară, împăcarea cu sine. E dificil să vorbeşti  despre tine însuţi, dar am făcut-o. Şi nu sunt doar cuvinte, nu este doar limbajul… Tot ceea ce spun vine din profunzimea  interiorului şi mă bucur dacă dvs. aţi putut înţelege asta.

-













-
           





Interviu cu fosta voleibalista băcăuană Bianca BĂLĂNESCU (Terville F.O./Franţa)

$
0
0

 “In ţară, am impresia că oamenii uită de calităţile tale…”
  *Interviu cu fosta voleibalista băcăuană Bianca BĂLĂNESCU (Terville F.O./Franţa)

    Pe Bianca BĂLĂNESCU (n.16.06.1985), fosta jucătoare a Ştiinţei Bacăuşi actuala coordonatoare a formaţiei franceze Terville Florange Olympique, o suspectez de ceva… Pricepe mai repede decât alţii tot ceea ce trebuie înţeles, iar gândul că, uneori, e necesar să o iei din nou de la capăt nu o sperie câtuşi de puţin. Acceptă provocările voleibalistice, cu dezinvoltura şi exuberanţa fetei care şi-a descoperit marea pasiune, conştientă de calităţile sale. Aceleaşi pentru care a fost considerată, cândva, una dintre cele mai talentate junioare din ţară şi cu care a intrat, mai apoi,  în vizorul echipelor unde a evoluat: Dinamo, CSU Tg.Mureş, Rapid, CSM Sibiu, Rapid,NRK Nyiregyhaza (Ungaria), Ştiinta Bacău, Argeş Volei Piteşti…In ultimul an, Bianca a investit, parcă, toată experienţa acumulată pe parcursul ei competiţional, reuşind cu echipa din Terville eventul: campionatul (implicit, promovarea în prima divizie franceză) şi Cupa Federală (primul trofeu de acest fel din palmaresul clubului)…O performanţă extrem de onorabilă pentru sportiva născută în Baia-Mare, care şi-a luat în serios rolul de ambasadoare a voleiului românesc…
Leonard POPA

-Cum ai comenta, Bianca, din perspectivă proprie, cuvintele "Nimeni nu-i profet în ţara sa..."?
-Pot să spun doar atât: în ţară, am impresia că oamenii uită de calităţile tale şi încearcă să-ţi aducă în continuu aminte doar defectele! Aici, oamenii cu care am interacţionat mi-au remarcat atât defectele, cât mai ales calităţile şi, surprinzător, au reuşit să mă pună în valoare şi să exploateze tot ce am avut să ofer!
-A fost un an bun pentru tine...Echipa ta, Terville Florange Olympique, s-a clasat pe primul loc în Divizia de Elităfranceză şi a promovat în primul eşalon...Cum comentezi sezonul? A fost un obiectiv asumat încă de la început?
-Da, a fost un an foarte bun pentru mine! Echipa la care am avut marea plăcere să evoluez, Terville Florange Olympique Club, s-a clasat pe primul loc în Liga a doua franceză şi, implicit, a promovat în primul eşalon. Obiectivul a fost stabilit înainte de începerea campionatului, însă surpriza a venit atunci când am câştigat Cupa Federală, prima din istoria clubului. A fost un sezon minunat! M-am simţit bine în acest colectiv, mai ales din punct de vedere psihic. Aveam nevoie de un astfel de sezon şi de o astfel de atmosferă!
-Care e nivelul valoric al acestei divizii, având ca reper campionatul României?
-Părerea mea este că primele 4 clasate în DEF (Division Elite Feminine) pot să se bată pentru locurile 3-4-5 din primul eşalon al României; să nu uităm, totuşi, că vorbim de Liga a doua din Franţa.
-Antrenorul este roman şi el? Am văzut că mai există o româncă în echipă care e, de fapt, o multinaţională...
-Da, antrenorul este român. E un fost mare voleibalist, Pompiliu Dascalu. Mi-a plăcut enorm să colaborez cu dânsul. Atmosfera pe care a creat-o la antrenamente, cât şi la meciuri, mi-a lăsat libertatea de a putea da tot ce puteam eu, din punct de vedere voleibalistic. Intr-adevăr, echipa a fost compusă din jucătoare din mai multe ţări: o braziliancă, două surori (gemene) din Estonia, în prima parte a campionatului, o americancă, plecată acasă şi înlocuită cu o sârboaică, apoi, compatrioata mea, Anabela Gagionea,  pe care am avut marea plăcere să o revăd, după ce ne întâlniserăm prima dată la lotul naţional de junioare, când antrenor era nimeni altul decât domnul profesor Florin Grapă. …Un lot format din nişte fete foarte simpatice, cu care m-am înţeles foarte bine şi care au reuşit să mă facă să mă simt ca acasă, în România…
-Cam câte voleibaliste române activează în campionatele franceze? Ce ştii?
-Nu ştiu numărul lor exact. In orice caz, multe. In primul eşalon,  joacă doua fete, pe care le cunosc personal: Ţolişteanu- pe care o ştiu foarte bine şi cei care urmăresc voleiul băcăuan (Nicoleta Manu-n.n.) şi Alina Albu, cu care am jucat pe vremea când eram junioară. In DEF, sezonul acesta, am fost, cred, patru romance, iar în diviziile inferioare sunt multe alte fete de care am auzit, dar pe care nu le cunosc personal.
-Federaţia noastră urmăreşte evoluţiile sau, măcar, rezultatele voastre de acolo? Naţionala e un obiectiv abandonat pentru fetele care aleg să-şi continue performanţa în străinătate?
-Federaţia română ar fi obligată să urmarească evoluţia jucătoarelor române din străinătate… Altfel, cum ar putea să le convoace la lotul naţional pe cele mai bune?! Dar, sincer, nu ştiu dacă e cineva anume, delegat să facă acest lucru. Eu sper că da, pentru că se întâmplă lucruri frumoase şi în voleiul de peste hotare iar asta se datorează şi  nouă, romancelor care evoluăm acolo. Despre echipa naţională, ce pot să spun...Normal că mi-ar face plăcere să joc în prima reprezentativă a României! Dacă se va întâmpla asta vreodată rămâne de văzut.
-Ştii că, anul acesta, Bacăul a reuşit eventul, Cupa şi Campionatul. E o surpriză? Cum ai primit această ştire în Franţa?
-Daaa, ştiu că echipa de volei din Bacău a reuşit să câştige şi Cupa şi Campionatul! Sincer, mă bucur enorm, cu un singur amendament, mi-aş fi dorit ca acest lucru să se fi întâmplat şi în anul în care am jucat eu la Bacău… Normal că sunt fericită! Ştiinţa este unul din cluburile serioase din România, pentru care am avut onorea să evoluez. Vreau să-l felicit, pe această cale, pe domnul profesor Florin Grapă, dar mai ales, să le felicit pe fete. Mă bucur foarte mult pentru ele şi le îmbrăţişez, mai ales pe cele cu care am avut plăcerea să joc atunci când am fost la Bacău! Pentru mine, nu a fost o surpriză, de câţiva ani, Bacăul are cea mai bună echipă din campionat, dar anul acesta are, în sfârşit, şi medalia la gât!
-Ştii că şi acum mai ai simpatizanţi, aici, la Bacău...Retrospectiv, ce-ţi mai aminteşti din anul petrecut la Ştiinţa, cu cine mai ţii legătura?
-Mă bucur să aud că mai sunt persoane care mă simpatizează! Cât despre anul petrecut la Bacău, vreau să spun că am învăţat multe, pe toate planurile! Cu bune, cu rele, a fost un an de care îmi amintesc cu drag! Bineînţeles că mai ţin legătura cu fetele. Noroc cu Facebook-ul, un comentariu, o poză, un mesaj...Mereu se creează câte o legătură…
-Anul trecut, Stiinţa a fost eliminată din CEV de o echipă franceză, după două înfrângeri...E atât de mare diferenţa între voleiul românesc şi cel francez, în momentul de faţă?
-Da, parcă era vorba de Nantes...Cât despre diferenţa dintre cele două ţări, din punct de vedere voleibalistic, ce pot să spun...Exceptând Cannes,  nu cred  să fie o diferenţă majoră între cele două campionate. Poate, doar în ceea ce priveşte voleiul la nivel de şcoli, copii şi juniori. Francezii au, totuşi,  atâtea ligi...Pro A, DEF, N1, N2, N3, R1, R2 etc. Cred că aici se pune accent mai mult pe acest sport decât la noi.
-Care sunt planurile de viitor?
-In ceea ce priveşte voleiul, încă nu ştiu ce voi face în sezonul următor. Probabil, voi rămâne în Franţa...Un lucru este sigur: iubesc voleiul şi voi încerca să joc încă mulţi ani de acum înainte!



Adnotari la partida Stiinta Bacau-CSM Unirea Slobozia (19-25)

$
0
0

Aventuri din Divizia Harcea-Parcea

...Federaţia Română de Handbal a decis: totul pe fugă, ca o veşnică alergătură după tramvaiul plecat din staţie. Nu ai timp să te bucuri după o victorie muncită, pentru că vine imediat alt meci, cu alt deznodământ, iar fetelor nu trebuie să li se urce la  cap…Mai e mult până departe pentru studentele de la Ştiinţa, mai ales când distanţa e măsurată de arbitri cărora abia le-a mijit mustaţa, iar de la Bucureşti li s-a spus că în curând capitala se va muta la Slobozia…La trei zile după dandanaua de la Iaşi, 21-33 cu o echipă care îşi sărbătoreşte succesele la cofetărie, băcăuancele au încercat să-şi ia revanşa în faţa ocupantei locului secund, formaţia ialomiţeană…Când şi-au dat seama cu adevărat că asta le stă la îndemână, era prea târziu. Adversarele luaseră, deja, un avans  confortabil, subtil conservat de cântăreţii la ţignal, braşovenii Constantinşi Iacob, care au fredonat mereu acelaşi refren de of şi auleu, încercând să stoarcă şi ei câteva lacrimi în plus de la elevele antrenorilor I.Arseneşi C.Oprea…Până la urmă, a rezultat o înfrângere la şase goluri diferenţă (19-25), un eseu şi jumătate de transformare, pentru că, pe alocuri, partida chiar a semănat cu un meci de rugby. De ce şi cui i-a folosit asta n-a reuşit să înţeleagă nici unul dintre cei 12 spectatori prezenţi la Sala Sporturilor. Măcar fata aceea cu numărul 7 de la vizitatori, Jenica Drăgan, avea un motiv serios. Nu-i plăceau moldoveniişi moldovencele din teren, cum începuse sa monologheze la un moment dat, enervată că n-a reuşit s-o trimită direct în spital pe Lăcrămioara Cilici (4 goluri), în urma unui contact extra-handbalistic…Degeaba s-a zbătut “tripleta” Ţocu (8 goluri, un record personal)- Cârligeanu-Vâlcu (aceasta din urmă, răpusă şi ea de vreo două ori, după câteva “şuruburi” îndelung exersate la antrenamente de adversare)…Până nu vom spune răspicat că vrem să promovăm, nu ne va asculta nimeni. De altfel, plimbările acestea ca pe aleele mănăstirii, între locurile de mijloc ale clasamentului, nu stârnesc gânduri ascunse şi nici prea multă pasiune. La drept vorbind, nici nu ar avea cui la ora prânzului, când s-a disputat meciul…

Leonard POPA

Interviu cu handbalista Georgiana IGNAT (Spe Strovolos/Cipru)

$
0
0

“Criza de aici a afectat foarte mult cluburile”
@Interviu cu handbalista Georgiana IGNAT (Spe Strovolos/Cipru)
  
     Pentru unii, Ciprul reprezintă doar o aventură. Pentru alţii, o vacanţă de vis în ţarafrumoasei născute din spuma mării. Mereu râvnită şi disputată de-a lungul unei istorii zbuciumate, Insula Afroditei mai are, însă, puterea să zâmbească şi sportului. Discipline care îi erau complet necunoscute în urmă cu 30 de ani au început să prindă contur pe harta unei ţări divizate încă din 1974, care a păşit în Europa Unită doar cu un picior. Dacă despre partea turcă a insulei (Kibris) se ştiu puţine lucruri, toată activitatea sportivă de acolo desfăşurându-se într-un anonimat total (dat fiind statutul său politic nerecunoscut decât de Ankara) dinspre partea grecească încep să ne parvină tot mai multe informaţii. Bunăoară, în campionatul de handbal feminin al Ciprului (ca şi în cel de volei sau de baschet), România a devenit unul dintre investitorii cei mai cunoscuţi şi doriţi. Câteva handbaliste tinere şi talentate, care n-au mai încăput în ograda tot mai strâmtă de acasă, şi-au asumat rolul de apostolat sportiv, căutând şi clădind performanţa acolo. Este şi cazul ieşencei Georgiana Ignat (n.6.02.1989), interul stângformat la atât de respectata şcoală de handbal din Dealul Copoului, care anul acesta şi-a adjudecat cu Spe Strovolos, echipa la care evoluează (o adevăratăcolonie românească)titlul de vicecampioană naţională.
Leonard POPA

-Handbaliste române în Cipru, Georgiana?! Câte şi unde?
-La ora actuală, suntem aici 6 jucătoare române, 2 la Panelinious, echipa din Lefkosia, 3 la Aradipou, echipa din Larnaka, iar 1 este accidentată şi în acest sezon nu a jucat la nicio echipă.
-Tu, o moldoveancă de-a noastră, studentă la Cuza, cum ai ajuns acolo?
-
Totul s-a întâmplat în vara anului 2008, după ce am terminat LPS din Iaşi, acolo unde a venit o antrenoare de handbal stabilită în Cipru, Gabriela Condrea (fosta jucătoare a Teromului, din anii 90-n.n.) care căuta jucătoare pentru echipa ce avea să o infiinţeze aici. Dumneaei absolvise facultatea la Iaşi, după care a fost un timp antrenoare la Târgovişte. A ajuns apoi în Cipru (un alt antrenor cu nume, stabilit în insulă, este Gh.Sbora, fostul tehnician craiovean-n.n.), a antrenat nenumărate echipe şi, într-un final, şi-a deschis propriul ei club sportiv. Echipa era la început, aveam nevoie de multă muncă să o punem pe picioare şi să construim ceva împreună. Am jucat 2 sezoane, totul a mers bine, echipa era în creştere, dar din păcate a renunţat, din cauza unor probleme financiare.
-La ce formaţii din ţară ai mai jucat? Pe ce post?
-In ţară nu am jucat decât la echipa din liceu, LPS Iaşi, deoarece imediat după ce am terminat, am venit aici, pe post de inter stâng.
-Cum te-ai acomodat în Cipru? Ai învăţat limba greacă?
-Inceputul a fost greu, având în vedere căldurile de aici, dar oamenii sunt foarte primitori şi prietenoşi aşa că m-am acomodat foarte repede. Am învăţat limba greacă, mi-a plăcut foarte mult şi mi s-a părut foarte interesantă.
-Vorbeşte-ne despre sezonul competiţional parcurs cu echipa ta din Larnaka...Ce rezultate aţi obţinut? Ştiu că în toamnă aţi jucat şi în cupele europene...
- După cum am zis, din cauza problemelor cu prima echipă, antrenoarea noastră a decis să ne dea cu împrumut la o altă grupare şi aşa am ajuns la formaţia din Larnaka. A fost un sezon cu multe dificultăţi, întrucât handbalul de aici nu mai e ce a fost odată. Probleme financiare, jucătoarele din ce în ce mai puţine...Dar toate acestea ne-au unit şi am reuşit să mai terminăm un sezon. Criza de aici a afectat foarte mult cluburile. Din zvonurile auzite, în toamnă, nu vor mai exista echipa feminină de handbal şi cea de junioare. Guvernul nu mai poate da banii necesari pentru ca handbalul de aici să rămână în picioare. Este păcat, deoarece este un sport frumos şi se pot găsi noi talente cu care să se meargă mai departe. Bineînţeles, această criză a afectat şi restul sporturilor de aici, dar vom vedea în sezonul următor ce a rămas neatins. Da, anul trecut, am jucat în cupele europene cu o echipă din Olanda. Din păcate, am pierdut, dar aşa e în competiţie. Nu am avut pregătirea necesară, însă am mers înainte cu capul sus, am avut o evoluţie rezonabilă. In general, parcursul nostru competiţional a fost unul bun, terminând pe locul 2 în campionat, cu toate neajunsurile, antrenamente puţine, jucătoare lipsă şi probleme financiare...
-Ce statut au handbalistele în Cipru? Amatoare sau profesioniste?
- Acum, nu cred ca mai putem vorbi de jucătoare profesioniste. Poate că, în urmă cu 2-3 ani da, dar la ora actuală trecem la statutul de amatoare...E şi motivul pentru care cele mai bune jucătoare cipriote preferă să plece în Grecia. E şi cazul lui Sizinou, cel mai bun produs autohton.
-Oamenii vin la meciuri? Calitativ, cum ţi se pare handbalul cipriot? La băieţi, am văzut unele progrese...
- Nu, vin la meciuri doar cei apropiaţi, familiile, prietenii... Şi este păcat, foarte mulţi dintre ei nu au văzut niciodată un meci de handbal şi nu arată a fi interesaţi. Altele sunt tabieturile ciprioţilor. Ne-am obişnuit cu asta şi noi, cele care locuim aici. Handbalul cipriot este la un nivel foarte slab. Intr-adevăr, la băieţi, sunt ceva progrese, cluburile se implică mai mult, în schimb, la femei, este din ce in ce mai greu. Multe jucătoare cipriote din cele întâlnite aici se retrag înainte de a cunoaşte marea performanţă.
-Gânduri de viitor?
-Având în vedere situaţia, nu ştiu cum o să decurgă totul. Bineînţeles că aş vrea să continui, aşa amator cum e la ora actuală,  atât cât se mai poate...


Interviu cu prof.Corneliu COSTINESCU (presedinte SPORT CLUB BACAU 1975-1989)

$
0
0
“Eu cred în revenirea fotbalului băcăuan... Dacă anul acesta îşi va întări echipa, în următorul va putea ataca prima divizie!”

   Pentru prof.Corneliu COSTINESCU, fotbalul românesc nu a avut niciodată niciun secret. A ştiut înaintea tuturor cine va lua titlul, cine va câştiga Cupa, cine va retrograda! Uneori, cu câţiva ani înainte... Un vizionar absolut! După 1974, anul în care s-a despărţit de marile sale valori (Dembrovschi, Ghiţă…), ca după un cutremur  devastator, fotbalul băcăuan şi-a regăsit cadenţa, graţie măiestriei celui care avea să devină cel mai bun conducător de club din deceniile 7 şi 8...Corneliu Costinescu a fost un reper, garanţia că fotbalul băcăuan are ceva din misterul şi tăria Phoenixului, capabil să renască din propria cenuşă. Cine l-a cunoscut îndeaproape l-a îndrăgit şi l-a respectat. Cine nu, a sfârşit prin a şi-l apropia si aproba profesional.
Leonard POPA

-Vă mai amintiţi începuturile carierei fotbalistice? Nu numai că sunteţi creatorul Ştiinţei Bacău, dar aţi fost unicul antrenor din istoria echipei...
-Da, se întâmpla în 1965, când am format acea echipă de studenţi băcăuani, cu care am promovat succesiv din Campionatul Orăşenesc, până în Divizia B!  Din prima generaţie de fotbalişti, mi-i amintesc pe cei din formaţia de bază: Murărescu-Popa, Stoica, Ciocoiu, Taşcu-Rotaru, Hermeziu-Chetronie, Miclăuş, Marga, Boacă. Am promovat în Campionatul Regional, după numai un an, în urma unui baraj disputat la Adjud, cu o echipă din Tg.Ocna. In Regiune, am avut o evoluţie peste aşteptări, dar am ratat accederea în Divizia C, pierzând barajul cu ŞUT Galaţi. Am înţeles, însă, că putem mai mult şi, în anul următor, am mers şnur, astfel că la sfârşitul campionatului am promovat în al treilea eşalon. Nu ne-am oprit, însă, aici. Intr-o serie cu Victoria Roman şi Foresta Fălticeni, ambele foste divizionare B, am încheiat şi turul şi returul pe primul loc, obţinând dreptul de participare la barajul pentru B, care avea să se desfăşoare la Bucureşti. Am jucat cu Metalul Târgovişte, Cimentul Medgidia şi Metalul Plopeni...După două partide, 1-0 cu Medgidia şi Plopeni,  eram deja promovaţi! Aceasta a fost odiseea echipei. La început, antrenam singur, apoi l-am avut alături pe Grigore Sichitiu. Aveam însă şi un consilier, pe Petre Steinbach...
-Ce a urmat se ştie...Ştiinţa a devenit cu timpul o bună divizionara B, un fel de Gloria Bistriţa din cealaltă serie. Erau voci în oraş care susţineau ca această echipă va lua locul într-o bună zi celebrei Dinamo Bacău...Din ultimii ani ai existenţei sale, nu pot să uit câţiva  jucători pe care toată lumea îi vedea în primul eşalon: Ciocoiu (seniorul, tatăl viitorului fotbalist băcăuan, care avea să cunoască împlinirea fotbalistică la Steaua-n.n.)-un fundaş excelent, Săvulea-o extremă foarte rapidă, Pelea, “nouarul”-un golgeter autentic care amintea de Rugiubei, dar despre acesta din urmă vom mai avea ocazia să discutăm în interviul de faţă, întrucât l-aţi avut ca jucător, într-o încercare disperată de a recupera un fotbalist al cărui nume fusese, la un moment dat, pe buzele tuturor...Să ne întoarcem, însă, la primul an de B. Bacăul avea o puternică echipă de A, Dinamo, una extrem de promiţătoare în B-Ştiinţa, şi alta în C, care le furniza celorlalte mai mereu materie primă de bună calitate, Letea...V-aţi adaptat rigorilor eşalonului secund, ştiind foarte bine că jumătate dintre echipele celor două serii putea evolua fără probleme în prima divizie?
-Ştiinţa a avut un stil de joc ofensiv, plăcut ochiului, manifestând un “tupeu” surprinzător pentru o formaţie înfiinţată doar de trei ani. In chiar prima etapă din anul promovării în Divizia secundă (ediţia 1969/1970-n.n.), am întâlnit pe “23 August”, cel mai puternic adversar din serie, Progresul Bucureşti, retrogradată din primul eşalon. La ei jucau: Andrei- Marinescu, Măndoiu, Grama, Ad.Constantinescu- Neacşu, Dudu Georgescu- R.Ionescu, Raksi, Pavlovici, Ţarălungă. La noi, foarte puţin cunoscuţii: Bîlc- Boiangiu, Constantin, Ciocoiu, Corobană- Rotaru, Margasoiu- Mihalache, Pelea, Goia, Sdrobiş...In programul de meci editat cu această ocazie se comenta: “ŞTIINŢA-acest enfant terrible al fotbalului băcăuan care azi întâlneşte- ingrată programare- cel mai puternic team al seriei, Progresul Bucureşti, fiul risipitor ce doreşte începând de azi să găsească drumul întoarcerii sale în Divizia A, va încerca totul...La Waterloo, un vestit general rostea nişte cuvinte, care au devenit celebre şi au aplicabilitate şi azi: GARDA MOARE, DAR NU SE PREDĂ! Dictonul se potriveşte foarte bine şi evenimentului fotbalistic de azi! Să aşteptăm fluierul de începere şi să încurajăm apoi pe tot parcursul partidei, tinerii fotbalişti studenţi băcăuani”...Ce a urmat a fost ca un vis frumos. In prima repriză, Pelea a deschis scorul. Victor Stănculescu, antrenorul “bancarilor”, la pauză, a venit la mine şi m-a rugat să discutăm...I-am spus că o vom face cu plăcere, după meci. In repriza secundă, am mai înscris un gol şi Ştiinţa a câştigat neaşteptat cu 2-0! Am avut o echipă teribilă, capabilă să crească de la un campionat la altul şi chiar să ameninţe primul eşalon. In 1969-1970, am terminat pe locul 14, din 16 formaţii, dar am rămas în B. In 1970-1971, am ocupat locul 12, în 1971-1972, pe 14, în sezonul 1972-1973 pe 9, iar în 1973-1974 pe locul 3! In ultimul an al existenţei, în 1974-75, am ocupat locul 14 (din 18 formaţii), seria I fiind câştigată de Sport Club care a revenit, astfel, în Divizia A, la 5 puncte de următoarea clasată, Progresul Brăila. In 1974, ultimul meu an la Ştiinţa, a fost un salt extraordinar, în timp ce concitadina Sport Club (fosta Dinamo) retrogradase în B, de pe penultimul loc, în urma celebrului meci cu Dinamo Bucureşti (o încăierare generală, în urma căreia mai mulţi jucători băcăuani au fost suspendaţi câte 2 ani, iar unul-Gogu Munteanu-pe viaţă-n.n.)…Din lotul Ştiinţei făceau parte, printre alţii, Bîlc, Tănăsache, Panait, Zaharia, Ciocoiu, Grosaru, Rugiubei, Săvulea, Jelescu, Sandu, Drăucean…In sezonul acela, la sfârşitul turului, în timp ce Sport Clubul gâfâia din greu, am îndrăznit mai mult şi am solicitat trei jucători de la prima echipă a Bacăului, printre ei, pe Băluţă, cu care eram convins că puteam să mă bat în anul următor la promovare. Nu i-am primit, pentru că în oraş taberele erau, deja, formate, o parte era cu Ştiinţa, alta cu Sport Club…N-a fost un lucru bun, întrucât fotbalul băcăuan, astfel risipit, şi-a pierdut vigoarea. Păcat, pentru că la nivel de reprezentativitate stătea destul de bine, în Divizia B activând şi Petrolul Moineşti. Din păcate, la sfârşitul campionatului, moineştenii au retrogradat şi ei...
-In lotul menţionat, l-am revăzut pe Rugiubei. Cum a ajuns la Ştiinţa? Cu un an în urmă, fusese golgeterul turului primei divizii...Era idolul puştanilor, alături de Dembrovschi.
-Căzuse în dizgraţia Sport Clubului. Eu am crezut în calităţile lui- avea o excelentă lovitură de cap- l-am adus la Ştiinţa, sperând că va reveni în prim-planul fotbalistic. Am stat cu el în cameră la fiecare deplasare, pentru a-l avea permanent sub control. Nu am reuşit să-l smulg anturajului care răpise fotbalului băcăuan un mare jucător. A avut voinţă, dar nu a avut puterea necesară. După anul la Ştiinţa, a plecat acasă, la Bucureşti, unde i s-a pierdut urma. Nu s-a mai ştiut nimic despre el, decât în momentul dispariţiei sale tragice. Rugiubei a întregit seria neagră a marilor fotbalişti băcăuani care n-au ştiut să se respecte. Gram-Rugiubei-Chitaru...Talente uriaşe cu un destin ingrat!
-In 1974, aşadar, Ştiinţa joacă în Divizia B alături de un Sport Club retrogradat şi decimat datorită suspendărilor dictate în urma scandalului cu Dinamo...E un an extrem de ciudat, care avea să schimbe şi traiectoria dvs. profesională. După  vreo patru etape, în care fosta divizionară A nu obţinuse decât un punct, vi se propune să treceţi în tabăra “duşmanului” şi să preluaţi conducerea clubului, succedându-i lui Roli Stratulat...Ştiu că aţi pus atunci nişte condiţii...Dvs. care, de regulă, nu puneaţi niciodată condiţii, atunci aţi solicitat un lucru despre care nu s-a ştiut multă vreme şi despre care nici astăzi nu ştiu foarte mulţi. Ce s-a întâmplat?
-Când mi s-a propus să preiau comanda Sport Clubului de către conducerea locală de Partid, am pus două condiţii. Prima a fost să încercăm revenirea în Divizia A imediat, nu după un an, aşa cum susţineau cei mai mulţi, pentru a nu grăbi lucrurile, după scandalul cu Dinamo, şi a doua să fie desfiinţată...Ştiinţa!
-Cum vine asta?! Nu era, ca să spun aşa,  un act masochist? Dvs. aţi creat Ştiinţaşi tot dvs. aţi dorit să o desfiinţaţi?!
-Domnule, eu am cunoscut întotdeauna dedesubturile. Am ştiut mereu disputele din jurul problemelor. Două echipe din acelaşi oraş, în acelaşi eşalon, ar fi fost ca două săbii în aceeaşi teacă. Aşa a fost mereu.Uitaţi-vă la ce se petrece astăzi la Cluj, la Bucureşti, la ce era pe vremuri, la Arad, cu UTA şi Vagonul... Fotbalul băcăuan avea nevoie de linişte pentru a putea reveni pe prima scenă fotbalistică, nu de dispute cauzate de ambiţiile şi orgoliile locale. Ambele condiţii mi-au fost acceptate şi aşa am ajuns în fruntea Sport Clubului. L-am adus antrenor pe Constantin, la sfârşitul turului, apoi câţiva jucători importanţi- printre ei, portarul NarcisComan- lângă ei, i-am promovat pe cei mai talentaţi de la tineret, centrul de juniori şi Liceul de Fotbal, ca să crească mai repede... Aşa am revenit în Divizia A, obţinând victorie după victorie. La sfârşitul campionatului, însă, Ştiinţa a fost practic desfiinţată, prin mutarea sa la Oneşti. Asa mi s-a îndeplinit a doua condiţie...
-Sport Clubul a fost refăcut. Pe lângă cei tineri, produşi la Bacău, Doru Botez, Tiberiu Ilie, Chitaru, regretatul V.Şoşu, C.Solomon, Cărpuci, au venit şi câţiva  jucători consacraţi (Aelenei, Bădin, Dudu Georgescu…), care împreună cu seniorii de aici, Catargiu,Ursache…, au creat în câţiva ani un nucleu valoros, rezistent în bătăliile primului eşalon. Banca tehnică a fost, însă, mai fragilă...Se tot perindau antrenorii pe la Bacău. Costică Rădulescu, Nicuşor, Traian Ionescu, Angelo Niculescu...Anul şi antrenorul. Ce se întâmpla, de fapt? Erau imixtiunile Partidului sau neînţelegerile din cadrul clubului?
-Dacă tot am ajuns aici cu discuţia, vreau să clarific acest aspect. Niciodată cei de la Partid nu mi-au impus vreun antrenor. Niciodată nu mi-au cerut să schimb pe cineva. Am avut libertatea deplină de a manageria clubul. In acelaşi timp, trebuie să spun că eu nu m-am amestecat niciodată în treaba antrenorilor. Nu m-am dus în vestiar, nu am tras de limbă jucătorii... In 1984, l-am schimbat pe Costică Rădulescu, deşi era în graţiile suporterilor şi «omul de casă» al prim-secretarului Băluţă. Nu mi-a reproşat nimeni de ce am făcut-o...Prim-secretarul m-a sunat şi m-a întrebat, pur şi simplu, dacă eu consider că am făcut bine ce am făcut...Mi-am menţinut poziţia şi asta a fost tot.
-Vă întreb eu acum...De ce aţi făcut-o? Nu v-a fost teamă de reacţia tribunei? Costică Rădulescu era iubit la Bacău, încă de pe vremea când era secundul lui Teaşcă...Mai mult, fusese jucător aici, făcuse parte din prima echipă a lui Dinamo, aceea transferată de la Cluj...
-L-am schimbat pe Costică Rădulescu, întrucât îmi punea suporterii în cap! Susţinea mereu după meciurile de acasă că echipa nu merge bine, pentru că eu nu vreau să-l transfer pe Caşubade la Suceava...Dar eu eram în permanentă legătură cu clubul de acolo şi aranjasem ca, în primul an, să-l luăm pe Avădanei, apoi, în anul următor, pe Caşuba. Eu mi-am respectat întotdeauna cuvântul. Mi-au displăcut schimbările bruşte de situaţii.
-Aţi avut relaţii foarte bune cu toate conducerile de club. Cu cine dintre preşedinţi v-aţi înţeles cel mai bine?
-Cu Cacoveanu de la Tg.Mureş.
-Cu cei de la Bucureşti ce relaţie aţi avut?
-N-am avut adversităţi cu nimeni. Mie nu mi-a plăcut, însă, Capitala...Am fugit de Bucureşti tot timpul. Intr-un an, după un joc cu Iaşul în deplasare, la club am găsit o notă telefonică prin care eram chemat de urgenţă, a doua zi, la Federaţie. N-am apucat să vorbesc cu nimeni, am luat trenul de noapte şi la prima oră m-am prezentat în faţa Gen.Stan, aşa cum mi se spusese. Impreună am urcat la Secretarul FRF iar acolo mi s-a spus direct că trebuie să rămân în Bucureşti, preşedinte la Federaţie. M-am speriat! Mă tot gândeam ce vor spune la Bacău, cei de la Partid...Pe de altă parte, nici nu puteam refuza. O funcţie era o sarcină de partid...M-am întors acasă şi m-am prezentat imediat la Alexandrina Găinuşă, noul prim-secretar al judeţului. I-am spus ce şi cum iar dânsa nu m-a întrebat altceva decât ce doresc să fac. I-am spus că vreau să rămân la Bacău, să continui treaba începută aici. A pus mâna pe telefon, a sunat la Federaţie şi le-a spus celor de acolo să mă lase în pace, că mai am multe de făcut la Bacău. Nu i s-a opus nimeni, se înţelegea foarte bine cu Elena Ceauşescu, toţi o respectau. In locul meu, a fost pus Pascu...
-V-aţi înţeles bine cu Alexandrina Găinuşă ...Ei i se datorează multe realizări din acest oraş: complexul sportiv, gara...Ce vă mai amintiţi despre ea? Din păcate, a decedat anul trecut, fără să mai ajungă în Bacău, după Revoluţie...
-A fost o femeie deosebită. Mi-au rămas în minte cuvintele pe care mi le-a spus imediat dupa ce a fost instalată prim-secretar. M-a chemat la ea şi mi-a zis: “Tov.Costinescu, n-aş vrea ca lumea din Bacău să creadă că a venit o femeie şi a nenorocit fotbalul. Dimpotrivă, vreau ca lucrurile să meargă mai bine!”. Când au apărut discuţiile legate de transferul lui Catargiu la Vâlcea, la început, nici nu a vrut să audă. Până la urmă, nu a avut nici ea cum să se opună, erau intervenţii prea mari, care o depăşeau. Atâta m-a rugat: “Tov.Costinescu, daţi-i drumul, dar nu aş vrea ca băcăuanii să ştie cu eu ştiu de transfer...”. Oamenii din oraş o apreciau. Nu dorea sub nicio formă să-i dezamăgească. Erau şi poveştile acelea de pe vremea lui Cuza, care circulau şi în timpul ei, că dis-de-dimineaţă umbla deghizată să vadă ce preţuri şi mărfuri se pun în vânzare la piaţă şi în magazine...Da, am avut o relaţie civilizată. Asta spre deosebire de ceea ce mi s-a întâmplat cu un alt prim-secretar, cu Tănase, care în Şedinţa de analiză a activităţii din 16 decembrie 1989, m-a ameninţat cu închisoarea, pentru că i-am dat dezlegare lui Costel Solomon!
-Aţi interacţionat în diverse rânduri cu oamenii regimului...Sport Club a fost nevoit să intre în combinaţii strategice? Povesteau foste glorii locale că menţineam un echilibru între Steauaşi Dinamo...Nu trebuia să ne punem rău cu nimeni. Eu însumi scriam în presa locală,  la începutul anilor 90, despre asta...Era impresia generală că făceam jocurile celor mari...
-Pot să spun că meciurile cu Steauaşi Dinamo n-au fost niciodată aranjate. Când puteam să câştigăm, câştigam! Amintiţi-vă de acel 3-0 cu Steaua, pe zăpadă...De alt 3-0 cu Dinamo, în 88-89, când i-am făcut să piardă titlul...Dar au fost jocuri memorabile şi cu alte echipe teribile ale vremii, cu Craiova-de pildă. Am trăit şi am rezistat prin propriile forţe.
-Care a fost secretul rezistenţei îndelungate în primul eşalon, 15 ani, până în 1989?
-Eram extrem de serioşi în tot ce făceam. Şi primele oferite jucătorilor erau modice, ne permiteam să le achităm fără întârzieri. Unele formaţii din provincie ofereau mult mai mult, stricau piaţa, Hunedoara, Reşiţa..., Noi nu ne-am întins mai mult decât ne era plapuma...
-Dintre antrenori cu cine v-aţi înţeles cel mai bine?
-Cu toţi, dar cu Gh.Constantin am avut o relaţie specială. Când a venit la Bacău, a dorit să-l aducă pe Coman, portarul. Un talent extraordinar, dar cu probleme. Intr-o vreme fusese portarul nr.1 al ţării, însă acel 0-3 de la Lisabona, din preliminariile Mondialului ’70, îl scosese din circuit. In 1975, l-am transferat la noi, onorând dorinţa lui Constantin. Totul a fost bine şi frumos, până când a început să lipsească cu săptămâna de la antrenamente. Evident, antrenorul îl trecuse pe linia moartă, mai ales că beneficia de un portar extrem de serios în tot ceea ce făcea, Ursache. Nu putea să se antreneze unul toată săptămâna şi la meci, duminica, să apere altul. După o astfel de escapadă, când nimeni nu mai ştia nimic despre el, m-am pomenit la prima oră a dimineţii cu Narcis Coman la club. “Tăticu-aşa mi se adresa- te rog, spune-i lui Constantin să-mi mai dea o şansă...,să mă ia în deplasare...”. Noi tocmai aveam un meci extrem de important pentru supravieţuire, la Cluj, cu CFR, amenintaţi şi ei cu retrogradarea...Cum să risc să-i spun lui Constantin să-l ia cu echipa? Până la urmă, am cedat insistenţelor şi antrenorul, după mai multe discuţii contradictorii cu mine, a acceptat. Vreau să spun că în partida aceea, Constantin a intrat pe teren cu portarul Coman, complet neantrenat. Clujenii au stat călare pe noi 80 de minute, dar Coman a fost fenomenal. A scos tot! Mai mult, în ultimele faze ale jocului, cu o degajare lungă, l-a pus pe Aelenei pe contraatac, care a marcat golul victoriei! Aşa ne-am salvat în campionatul acela. După Ghiţă, Narcis Coman a fost cel mai valoros portar care a apărat în poarta Sport Clubului!
-V-au trecut prin faţa ochilor mai multe generaţii de fotbalişti băcăuani...Opriţi-vă la un 11 ideal cu care, să zicem, am face faţă şi astăzi fotbalului din prima divizie...
-In mod obligatoriu, într-o asemenea echipă, de după 1975-când am preluat conducerea clubului,  ar încăpea: Coman- Margasoiu, Catargiu, Arteni, Cărpuci, Soşu, Botez, Avădanei, Chitaru, Vamanu, Burleanu, Andrieş...Arteni, de pildă, a fost un fundaş pe care doreau să-l evite toţi marii atacanţi ai momentului. Ii  luaseră, cum s-ar spune, frica...Ori de câte ori îl vedeau în teren, nu se simţeau în largul lor. Chitaru a fost o mare valoare, păcat că s-a stins atât de repede şi a avut sfârşitul pe care  l-a avut...
-L-am cunoscut pe vremea când devenise maseur la Partizanul (FC Cotidian-după 1989)...Işi făcea treaba conştiincios, încălzind fotbalişti care n-au avut nici 10 la sută din valoarea lui. Dar echipa nu a rezistat şi a ajuns pe drumuri. Nu-i mai dădea nimeni nicio atenţie, trăia din mila cunoscuţilor. N-am ştiut, însă, niciodată cine l-a descoperit.
-Nicolae Radu! Avea ochi...Radu- Dumnezeu să-l ierte şi pe el!- avea această calitate deosebită. Nu se înşela niciodată, în privinţa jucătorilor de perspectivă...
-După 1989, imediat după Revoluţie, aţi dispărut un timp din fotbalul băcăuan. A fost o  retragere impusă?
-Nu. Făcusem un preinfarct, chiar în timpul unui turneu cu echipa în Israel, iar medicii îmi impuseseră să nu mai merg pe stadion, să nu mai ascult nici măcar la radio meciurile echipei...Intre timp, la club, lucrurile se schimbaseră, fotbalul se despărţise de celelalte sporturi. Conducerea fusese încredinţată lui Onucu Rusşi V.Cincu...Apoi, au venit alţii, echipa a fost preluată de Constar, o firmă privată de construcţii, care  avea să dea faliment, după câţiva ani...
-De la Constar, a trecut apoi la Selena. Noua conducere v-a cooptat în structurile clubului. V-aţi întors. Cum aţi conlucrat cu DumitruSechelariu? Personal, l-am suspectat că a transformat fotbalul într-un orgoliu, un moft spre care au tânjit mulţi dintre îmbogăţiţii vremurilor noi. Toţi cei cu bani achiziţionau echipe de fotbal. Inainte de 89, mulţi dintre ei nici nu ştiau unde e stadionul. Se pricepea, într-adevăr, la fotbal?
-Sechelariua fost, în tot ce a făcut, un autodidact! A avut tăria şi ambiţia  să se perfecţioneze. Unde nu se pricepea, întreba pe alţii. Ajunsese să cunoască elemente de tactică, deşi la început manifestase naivitate şi ignoranţă. Şi-a dorit foarte multe pentru fotbalul băcăuan. Nu a neglijat nici perspectiva, ţinând o strânsă legătură cu centrul de juniori, cu Liceul de Fotbal, şi stimulând jucătorii şi antrenorii de acolo, ori de câte ori era cazul...
-In paralel, aţi desfăşurat o consistentă activitate în cadrul FRF. Aţi făcut parte din stafful federal care a adus fotbalul românesc în primele 5 locuri din lume...
-Din 1993 şi până în 2005, am fost vicepreşedinte, membru în Comitetul Executiv, poziţie care m-a onorat. Şi astăzi conduc Comisia de Fair-Play din cadrul Federaţiei...
-Datele sunt, însă, diferite. Fotbalul românesc a alunecat, de la o campanie la alta...Nu vă mai întreb de cauze. Le ştiu toţi. Ce comparaţie aţi putea face, însă, între fotbalul de acum şi acela din perioada de tinereţe a activităţii dvs. fotbalistice?
-E un regres vizibil. Valoric, aş spune că Divizia C echivalează cu campionatul regional de atunci, Divizia B cu Divizia C, iar jumătate din actuala Divizie A cu Divizia B...Am coborât, deci, o treaptă.
-In acest context, îi mai daţi fotbalului băcăuan vreo şansă? Iată, Sport Clubul tocmai a revenit în Divizia secundă...
-Să ştiţi că eu cred în revenirea fotbalului băcăuan! Dacă anul acesta îşi va întări echipa, în următorul va putea ataca prima divizie. E o conducere tânără, ambiţioasă, are alături o Primărie dispusă să facă totul pentru sportul de performanţă, aşa că obiectivele se pot îndeplini!
-




Interviu cu fosta voleibalistă băcăuană Loredana POLOCOŞERI-CONDRUZ

$
0
0
“Se pare că nimic nu se schimbă şi că suntem în aceeaşi perioadă detranziţie...''

@Interviu cu fosta voleibalistă băcăuană Loredana POLOCOŞERI-CONDRUZ

Loredana POLOCOŞERI-CONDRUZ face parte dintr-o generaţie de voleibaliste căreia Bacăul îi datorează enorm. Echipa anilor 1991-1996 (mereu îmi va face plăcere să o amintesc: Eugenia Ichim, Cristiana Voiculescu-Cojocaru, Melania Rusei, Danelia Donciu, Daniela Lucianu, Andreea Plăcintă-Pletosu, Laura Halus, Cristina Schragner, Ionela Tuduriu...) care a  încetăţenit ideea că Ştiinţapoateşi  trebuie să-şi propună mult mai mult decât o prezenţă palpitantă în primul eşalon. A fost formaţia care a pus bazele succeselor de mai târziu, cochetând pentru prima dată cu titlul naţional (locul 3 în 1992-93, locul 2 în 1993-94). Jucătoare de bază în sextetulantrenat de prof. Florin Grapăşi MeluManta, Loredana Condruz (astăzi, profesoară în Quebecul canadian) este una dintre acele fete minunate care au scos voleiul din raftul al doilea şi i-au oferit strălucirea prim-planului. Alături de ele, au crescut ambiţii şi s-au consolidat cariere profesionale.

-Dnă.Loredana Condruz, cum se vede România din Canada, de către o familie de foşti sportivi băcăuani (soţul, Florin Condruz, a fost jucător de handbal) stabilită acolo?
-Departe...Şi la propriu şi la figurat!  Am plecat din ţară pe 11 mai 2005. Au trecut deja 8 ani,  dar pentru noi- şi cred că pentru oricare român- acasă rămâne întotdeauna România. Acolo ne sunt rădăcinile, părinţii, prietenii, anii frumoşi ai tinereţii...Suntem des dezamăgiţi de veştile pe care ni le dau părinţii despre situaţia socială, politică şi economică din România. Se pare că nimic nu se schimbă şi că suntem în aceeaşi ''perioadă de tranziţie ''de aproape 24 de ani...
-Multe foste sportive băcăuane, Jeni Ichim, Dana Buhlea, dvs.,..ca să mă refer doar la volei, aţi ales să vă continuaţi viaţa dincolo...
-Am decis la vârsta de 36 de ani să emigrăm în Canada,  pentru că nu vedeam nicio alternativă după o viaţă de sport. Eu şi soţul meu, Florin,  am terminat Facultatea de Educaţie Fizică- Bacău şi, la apusul carierei, singura perspectivă era de a găsi un post de profesor de educaţie fizică, undeva într-o şcoală din judeţul Bacău. Cunoaştem cu toţii situaţia în care se află cadrele didactice din România. Şi atunci şi-din pacate- şi acum...
-Astăzi, mai aveţi vreun contact cu voleiul sau handbalul?
-Fetiţa noastră cea mai mare, Bianca-Ioana, are 13 ani şi măsoară deja 1,83m...Este elevă la o şcoală secundară şi se pare că pasiunea ei este voleiul...Face parte din echipa de junioare 2 aşcolii şi, împreună cu antrenorii ei, mergem la turnee. Din când în când,  organizăm şi meciuri de pregătire între părinţi şi elevi.
-Cu ce vă ocupaţi în Quebec?
-Eu sunt profesoară de educaţie fizică la şcoala primară. Din fericire, diploma de profesor de educaţie fizică e recunoscută în Québec.Am avut nevoie de 15 credite- făcute la Universitatea Montréal- pentru a putea profesa.
Meseria îmi oferă şansa de a mai atinge mingea devolei, uneori.
-Să ne amintim Ştiinţa anilor 90, din care aţi făcut parte...Ce anume v-a rămas profund în memorie din perioada aceea?
-...Participarea Ştiinţei în cupele europene, lupta noastră continuă pentru a câştiga campionatul, dar mai ales publicul băcăuan care ne-a încurajat şi ne-a sprijinit tot timpul. Nu ştiu dacă astăzi se mai adună tot atâţia spectatori ca în vremurile acelea...
-Antrenorul Fl.Grapă îmi spunea cândva că echipa aceea a fost cea mai frumoasă din câte au evoluat de-a lungul anilor la Bacău...V-o mai amintiţi? Jeni Ichim, Condruz, Cojocaru, Donciu,  Rusei, Schragner, Tuduriu, Placintă, Lucianu...Care consideraţi că erau calităţile cu care Ştiinţa acelor vremuri s-a impus trecerii timpului, rămânând în memoria colectivă a suporterilor?
-Am fost, într-adevăr,  o echipă frumoasă, tot timpul în progres. Evoluţia presupune de multe ori sacrificii şi transformări. Cred că una dintre cele mai importante calităţi ale acelei echipe a fost faptul că eram extrem de muncitoare. Din acest motiv,  fiecare obiectiv atins ne dădea o satisfacţie incomensurabilă. Cred, de asemenea, că pentru domnul profesor Grapă, noi am fost echipa care l-a lansat şi l-a făcut cunoscut, ca antrenor.
Intr-un fel,  valoarea lui a crescut o dată cu valoarea noastră...
-A avut şi puncte slabe?
-Nu cred că am avut puncte slabe. Cum spuneam, eram o echipă în devenire, cu multe, multe schimbări (ca în orice sport)....Poate, dacă asta pote fi văzut ca un punct slab, am dus întotdeauna lipsă de ''vedete''sau de nume cu rezonanţă...
-Ştiinţa a câştigat anul acesta campionatul, dar în echipa de bază se regăsesc puţine băcăuance...E bine sau e un semn de slăbiciune al voleiului local?
-Felicitări băcăuancelor! In ziua de astăzi, sportul înseamnă BUSINESS.Pe vremea noastră (ooops, încep să vorbesc ca mamaia!), încă se mai juca pentru GLORIA SPORTULUI. Aveam prime şi salarii,  dar sunt convinsă că era mărunţiş, în comparaţie cu sumele de acum. Jucam cu o plăcere de nedescris! Voleiul era viaţa mea, jucam pentru fiecare om amărât, care rupea din salariu pentru un bilet la sală, jucam pentru numele clubului, jucam pentru BACĂU!  Nu cred că Ştiinţa nu ar introduce în lot jucătoare din România, dacă ar avea de unde aduce. Cred că şcolile sportive s-au desfiinţat...
-In ciuda unui campionat-zic eu- puternic, Naţionala nu reuşeşte să spargă mediocritatea în care se zbate de câţiva ani...Am ratat, de curând, promovarea în turneul final al Europenelor, în faţa Croaţiei, apoi, în barajul cu Cehia...Care consideraţi că ar fi cauzele?
-Dacă, într-adevăr, am avea un campionat puternic,  am avea şi rezultate.
Dar poate că tocmai jucătoarele  străine fac campionatul puternic, deci Naţionala e compusă din ''valorile ''locale. Şi eu am fost de câteva ori selecţionată la prima reprezentativă şi am rămas întotdeauna cu un gust amar. Dacă antrenorul de la naţională era de la Craiova, cel puţin 3 jucătoare din primele 6 erau de la Craiova. Dacă antrenorul era de la Flacăra, 3 erau componentele acelei echipe...Intotdeauna se mergea pe favoritisme. Aşadar, nu mă miră situaţia de acum. Fiind de multe ori singura de la Bacău, şansele mele de a juca erau aceleaşi ca la a câştiga la loterie…
-La Bacău, aţi mai ajuns? Ce anume de aici vă provoacă încă dorul?
-Am fost în România în 2011. Am trecut prin Bacău, pentru că am vizitat-o pe prietena mea de o viaţă, Cristiana Cojocaru. Din păcate, am fost într-o trecere scurtă de 2 zile. Imi lipseşte sportul, ne lipsesc prietenii, mulţi din ei sunt mai peste tot prin lume...Din fericire, din grupul nostru de prieteni de aici,  din Montréal,  fac parte mari atleţi, pe care sunt convinsă că-i cunoaşteţi, Bogdan Ţăruş, Cătălin Mărunţelu...Cu Eugenia Ichim, colega mea de echipă,  vorbesc mai tot timpul şi ne şi vedem, în ciuda distanţei de peste 1000 de km care ne desparte. Pentru toţi ceilalţi,  rămân reţelele sociale....Ne lipsesc, de asemenea,  suporterii (doamna Deneş, Gică, Dinu Tamaş, Cornel Bârsan şi mulţi, mulţi alţii). Le transmitem tuturor multă sănătate şi salutări!
-Gânduri de viitor şi către...Ştiinţa?
-Sper ca Ştiinţa să rămână în topul echipelor din campionat. Le doresc fetelor mult succes. Pentru noi, îmi doresc din tot sufletul ca Bianca, fata noastră, să ajungă în sportul de performanţă cât mai departe! Imi doresc să fim cu toţii sănătoşi şi să ne revedem într-un viitor nu prea îndepărtat, la... poveşti, la un pahar de bere!


Interviu cu handbalista Tereza TAMAS-PISLARU (Zajecar/Serbia)

$
0
0
Echipa naţională nu se refuză, este o onoare...”
    Pentru Tereza-Ludmila TAMAŞ-PĨSLARU (n.28 aprilie 1982/ Roman), handbalul a însemnat încă de la început un şir neîntrerupt de succese şi speranţe împlinite, ca o umbră a uriaşului său talent nativ. Campioană europeană de junioare în 1999 şi de tineret în 2000, portarul format în surprinzătoarea pepinieră a Romanului a continuat ascensiunea şi în anii senioratului, rămânând definitiv în inimile tuturor celor care au văzut-o apărând la Silcotub Zalău, Oltchim Rm.Vâlcea sau la Naţională. Sunt goal-keeperi pe care banca de rezervă îi inhibă şi îi scoate din circuitul marii performanţe. Nu a fost niciodată  cazul Terezei Pîslaru, convocată în prima reprezentativă a ţării, chiar şi atunci când le seconda pe Luminiţa Huţupan sau Talida Tolnai în echipa vâlceană. Multe dintre succesele celor din prim-plan se leagă de încrederea în forţele proprii pe care le-o dau întotdeauna valoarea şi devotamentul celor din spatele lor... Semnatară a argintului mondial obţinut de România la Sankt Petersburg în 2005, Tereza continuă să-şi aureoleze palmaresul la 8 ani distanţă, cucerind în ultimul sezon eventul sârbesc, Cupa şi Campionatul, cu actuala sa echipă de club, Zajecar. Ajunsă la vârsta maturităţii depline, sportiva romaşcană este imaginea vie a performerului pe care doreşti să-l vezi cât mai mult şi mai des în arenă...
Leonard POPA
-Cum e viaţa la Zajecar, Tereza? Te-ai obişnuit cu arena şi ceea ce este dincolo de ea?
-La Zajecar a fost o experienţă frumoasă într-un orăşel mic cu oameni sufletişti, iubitori de handbal. M-am obişnuit repede cu echipa pentru că erau foarte multe jucătoare din străinătate, Spania, Ucraina, Croaţia, Ungaria, aproape toate vorbind foarte bine limba engleză. In afara arenei, am întâlnit un domn care a studiat în România şi vorbea perfect româneşte, şi care ne-a ajutat cu tot ce aveam nevoie.
-Cum ai caracteriza campionatul Serbiei? Este mai puternic decât cel al nostru? In trecut, acolo, în fosta Iugoslavie, era o şcoală de handbal teribil de puternică.
-Nu cred e mai puternic decât campionatul României. Majoritatea echipelor mizează pe jucătoare tinere, deoarece, la fel ca şi în handbalul românesc, sunt probleme financiare, iar jucătoarele consacrate din Serbia aleg să plece în străinătate.
-Ati castigat, anul acesta, Cupa şi campionatul…V-aţi impus detaşat? Ce ne poţi spune despre echipa unde evoluezi care, în trecut, a jucat în cupele europene chiar şi împotriva echipelor româneşti?
-Campionatul s-a jucat până în penultima etapă. Contracandidata la titlu, echipa din Jagodina, a câştigat şi ea toate meciurile, in afară de cele două partide cu RK Zajecar, la care s-a adăugat un egal cu ZRK Radnicki Kragujevac. RK Zajecar a câştigat campionatul în ultimele 4 sezoane, iar eu am făcut parte din lot în ultimele două. Echipa a avut probleme financiare, deoarece câţiva sponsori s-au retras după ce am ratat calificarea în grupele Ligii Campionilor. Din aceste motive, câteva jucătoare de bază au cerut rezilierea contractelor, părăsind echipa. Astfel, jumătate din campionat a fost foarte dificil, 7-8 jucătoare fiind nevoite să joace meci de meci. Cred că fost cel mai muncit campionat din cariera mea de până acum.
-Plecarea ta de la Oltchim a stârnit numeroase regrete...Traversai un moment bun al carierei, chiar şi la Naţională ai avut evoluţii unanim apreciate. A fost o alegere bună, la momentul respectiv?
-Plecarea de la Oltchim nu a fost alegerea mea…La sfârşitul sezonului 2010-2011, eu şi câteva jucătoare din echipa de atunci am fost anunţate că nu mai este nevoie de serviciile noastre. In consecinţă, am fost informate că putem să ne căutam echipe, clubul dorind să ne rezilieze contractele. 
-Acum, vezi ce se întâmplă la Oltchim...Parcă toată lumea a dezarmat. Nu mai are nimeni tăria să lupte, să reziste pe baricade. Ai fost mult timp acolo. Unde şi când s-a greşit? Se putea evita colapsul celei mai galonate formaţii româneşti de după 1989?
-Despre Oltchimnu am ce să spun, nu ştiu unde s-a greşit şi cine. Sponsorii şi conducerea sunt în măsură să decidă acest lucru.
-Cum se vede handbalul feminin românesc din exterior?
-Handbalul românesc este apreciat în străinătate, avem jucatoare de perspectivă, care cred că pot face faţă în orice campionat străin.
-Romanul cum l-ai regăsit? Iată că şi echipa de acolo, de unde ai pornit în lume, e capabilă de obiective superioare pe care să le şi îndeplinească...
-Mi-a făcut plăcere să văd că oraşul s-a schimbat foarte mult în bine, de când am plecat. Chiar se vede că Primaria şi Consiliul Local se implică în proiecte. Avem un parc frumos, s-a construit un bazin de înot, curăţenia în oraş se vede, am înţeles că există un proiect pentru reamenajarea ştrandului. In sfârşit, arată ca un oraş european. Mă bucur că la Roman avem o echipă în prima Ligă şi cel mai important este că reuşeşte să rămână acolo şi, cine ştie, poate chiar să joace într-o cupă europeană. La HCM, sunt oameni apropiaţi de handbal care asigură condiţii excelente pentru jucătoare.
-Gânduri de...Naţională? Nu cumva, traversăm o perioadă cu foarte mulţi portari buni pe metru pătrat?  Mă refer la tine, Talida, Paula, Mihaela Smedescu...
-Naţionala a avut întotdeauna portari de valoare, cred că a fost postul care a fost întotdeauna acoperit. Dacă va fi nevoie de mine la reprezentativă, voi răspunde cu plăcere la convocări. Echipa naţionala nu se refuză, este o onoare să joci pentru ţara ta.
-In ce campionat ţi-ar plăcea cel mai mult să evoluezi?
-Nu cred că este important unde joci, cel mai mult contează să ai atitudine de profesionist.
-Familia ce  face?
-Familia este foarte bine, avem o fetiţă, Jessi, care ne umple viaţa.



Interviu cu fosta handbalista bacauana Angela BRÂNDUŞOIU-WALTER (ex-STIINTA Maxima)

$
0
0
“Doar în Cupa Campionilor mai găseam adversari pe măsură...”

@Interviu cu fosta handbalistă băcăuană Angela BRÂNDUŞOIU-WALTER, componentă a Ştiinţei Maxima
 
      Multe dintre marile succese ale Ştiinţeidin deceniul 8 îşi au explicaţia în careul de aşi care a zăvorât poarta studentelor vreme îndelungată. Ştiinţa nu s-a mulţumit niciodată doar cu 1-2 portari de valoare (aşa cum se întâmplă astăzi, la majoritatea echipelor), ci cu 3-4. Conştientă de importanţa ultimului apărător (de altfel, în trecut, se considera că apărările aduc marile victorii), într-un joc dinamic cum este handbalul (la drept vorbind, cu această tactică-să admitem, nu foarte spectaculoasă- a fost posibil “argintul” obţinut de Naţională la Mondialuldin 2005 şi chiar succesele Oltchimuluidin “era Tadici”) conducerea tehnică din perioada respectivă a căutat mereu să-şi asigure acest post la fiecare început de sezon competiţional. Şi, slavă Domnului, avea de unde să aleagă, între buturile băcăuane apărând, în timp: Doina Copocz-Rodeanu, Ioana Beligan-Vasâlca, Lenuţa Bondar, Alice Pfefferkon-Uzum, Gabriela Adafinei-Tataraki (aceasta din urmă, după 1992). Incă de prin 1985-1986, când Ştiinţa câştiga eventul (Cupa şi campionatul), în poarta Ştiinţei îşi face loc tot mai mult un portar suplu, sigur în intervenţii, cu o flexibilitate de felină, capabil să se desprindă de la o bară la alta, precum gimnastele la paralele. Totul, cu o graţie care avea să o facă la un moment dat pe Angela BRÂNDUŞOIU-WALTERpreferata suporterilor locali. Timp de 6 ani, până în 1992 (anul în care Ştiinţa obţine ultimul titlu naţional şi locul 3 în Cupa României) Angela nu va lipsi de la nici unul dintre marile succese ale celebrei echipe fiind, alături de Gabriela Antoneanu-Manea, Lidia Butnăraşu-Livadaru, Emilia Luca şi Adriana Hriţcu (Popa) ultima rază senină pe un cer tot mai întunecat. Când numele ei a dispărut din cronicile sportive locale, strălucind în publicaţiile din cealaltă Europă, aşa cum s-a întâmplat  cu multe alte handbaliste băcăuane (Elena Ciubotaru, Elena Leonte-Grolz, Emilia Luca, Ioana Vasâlca...), trecute la index sau ignorate de vremurile noi, neobişnuite să-şi revendice valorile de dinainte, a fost un semn că, la Ştiinţa, se trage semnalul de alarmă, iar “internaţionalul” avea să fie garat, în scurt timp, pe o linie secundară. Am regăsit-o pe Angela Brânduşoiu-Walter, după 20 de ani, pe meridianele orizontului, în Steinfeld, Rheinland-Pfalz (Germania), la recomandările unui trecut care nu poate fi uitat, dacă îl dorim revolut.
Leonard POPA

- Angela, când ai ţinut pentru prima dată o minge de handbal în mână, îţi mai aminteşti?  Şi de ce în... poartă?
-S-a întâmplat la vârsta de 12 ani şi nu este nici o exagerare dacă îţi spun că îmi amintesc perfect, până în cele mai mici detalii, această zi. Există în viaţa fiecăruia momente, frânturi de viaţă  pe care nu le mai poţi uita niciodată. Probabil că sunt momente în care sufletul sau subconştientul simte, înaintea raţiunii, că se va întâmpla ceva  hotărâtor şi este “atins” de o anumită trăire, în cazul meu de natură pozitivă.  Dar acum, să  răspund la întrebarea ta: aveam 12 ani când, într-o zi de primăvară însorită, în sala clasei a VI-a A de la Şcoala Generală nr. 13 din satul Holt, a intrat un bărbat micuţ de statură, însoţit de doamna directoare a şcolii, care ne-a explicat cu o voce scăzută, că este antrenor de handbal la CSS- Bacău şi se află în căutare de noi tinere talente pentru acest sport. Datorită faptului că toată clasa s-a ridicat pentru a-i saluta, a profitat de acest lucru pentru a ne “sorta” după înălţime. Eu am fost una dintre cele 6 fete pe care dl. Eugen Manoliu le-a ales din această şcoală. De la dumnealui am primit pentru prima oară mingea de handbal în mână. Trebuie, poate, să mai amintesc aici că acest sport nu mi-a fost nicidecum străin; în afară de faptul că, acasă, toată familia era aşezată în faţa televizorului, când se transmiteau Europenele sau Mondialelede handbal masculin, cu trupa lui Gruia, Birtalan, Samungi, Gaţu, mai apoi, băcăuanul nostru Maricel Voinea, precum şi ceilalţi mari handbalişti ai României, am avut ca “exemplu”  o mătuşă handbalistă căreia (cum vrea soarta!), până să plece la Piteşti, tot dl. Manoliu  i-a fost antrenor.   De ce în poartă? Răspunsul este simplu: leneşă la alergare! Cine a lucrat cu Eugen Manoliu îşi aminteşte cu siguranţă de faptul că punea foarte mult accent pe condiţia fizică, în mod deosebit la jucătoarele de câmp. Pentru mine, atâta timp cât aveam o minge în mână, nu era nicio problemă, dar-aşa cum stiu multi-  rezistenţa nu o capeţi la antrenamentele de sală, cu mingea, ci afară, pe stadioane, la munte, în condiţii nu tocmai uşoare. Văzând atunci că portarii au, cel puţin în ce priveşte alergarea, o viaţă mai uşoara, am încercat să-mi conving antrenorul că locul meu este în poartă. Această luptă a durat ceva timp, dar după mai multe “teste” de-a lungul câtorva antrenamente, am reuşit să demonstrez că sunt aptă pentru acest post.
-Care a fost traseul urmat până în poarta Ştiinţei?
-In perioada de juniorat la CSŞ Bacău, am mai avut antrenori pe domnul Alexandru Mengoni iar, apoi, până la încheierea junioratului pe dl. profesor, Eugen Cucu (să-i fie ţărâna uşoară!). In ultimii doi ani de junioarat,  am jucat cu dublă legitimare, atât la CSŞ Bacău, cât şi la Textila Buhuşi, pe atunci în Divizia A, dar şi la naţionala de junioare a României.  In ultimul an de juniorat, mai precis la 16 ani şi jumătate, am avut marele noroc să fiu antrenată la Textila Buhuşi de un antrenor şi un om extraordinar, şi anume de către domnul Ion Gherhard, pe care îl pretuiesc la modul cel mai sincer, pentru că într-adevar se deosebeşte fundamental de restul antrenorilor, prin maniera lui personală de a-şi motiva trupa, atât la antrenamente, cât şi în competiţii. Tot ce m-a învăţat el, începând de la tehnică şi până la atitudinea de portar, nu se găseşte în literatura de specialitate. Totul a stat la baza experienţei sale personale şi trebuie să spun că tot ce am deprins de la dânsul m-a condus până la finalul carierei mele. Aici, sub mâna lui şi cu încrederea ce mi-a acordat-o la doar 17 ani, am reuşit să mă remarc şi la nivelul de Diviziei A, atrăgând tot mai des atenţia conducerii de la CSU Stiinţa Bacău, dar mai ales a antrenorului emerit, răposatul Eugen Bartha.
-Când a fost debutul la Ştiinţa?
-Odată cu încheierea campionatului şi a perioadei de juniorat, am semnat pentru Ştiinţa. Primul campionat cu Stiinţa a fost în 1983-1984.  Imi amintesc foarte bine de primul meci din  Cupa Campionilor, în deplasare, la Bratislava, debutul meu în plan internaţional.
-Când s-a născut, după părerea ta, marea echipă a Ştiinţei? In 1986 (victoria de la Titograd, în Cupa Campionilor) sau în 1989 (cucerirea Cupei Cupelor)?
-Personal, sunt de părere că mult, mult mai devreme. Dar, dacă am doar aceste două variante de raspuns, convingerea mea e că victoria de la Titograd (probabil, cel mai important succes internaţional din istoria clubului băcăuan) a parafat naşterea unei mari echipe! Prin această afirmaţie nu vreau, în nici un caz, să reduc valoarea titlului câştigat în Cupa Cupelor. Nu există meciuri sau competiţii uşoare, poţi doar să-ţi faci misiunea mai uşoară, muncind ca un nebun şi renunţând la multe, chiar şi la tine, în momentul când interesele echipei o cer. Aici este de ştiut că, la o aşa trupă ca a Ştiinţei de atunci, doar în Cupa Campionilor mai găseam adversari pe măsură. Iar Buducnost Titograd a fost în acea vreme, alături de Spartak Kiev, un gigant în handbalul european. Să ajungi să joci împotriva unei echipe de această talie şi să o mai şi baţi pe teren propriu, cu acest lucru nu se pot lăuda multe echipe din acea perioadă, ba- după câte ştiu eu- nici o echipă nu mai reuşise isprava aceasta.
-Nu era greu să “prinzi” poarta alături de Ioana Beligan-Vasilca şi Alice Uzum? Toate trei- portari de aceeaşi mare valoare...Ce vă diferenţia?
-Da, ai dreptate. Să ai trei portari buni la aceeaşi echipă nu este întotdeauna simplu, de aceea cred că hotărârea cine va sta în poartă, la sfârşitul săptămânii, nu a fost mereu uşor de luat din partea antrenorilor. In acelaşi timp, a fost, însă, şi un lucru foarte practic, care îţi permitea să abordezi obiectivele cu încredere, căci aşa cum a fost la noi, care aveam un programul atât de încărcat de-a lungul unui an competiţional, în care echipa trebuia să-şi asume de fiecare dată ţelul-standard, “tripleta” (campionat, Cupa Romaniei şi Cupa Campionilor), era inevitabil să eviţi accidentele. In afară de asta, la echipele de fete trebuie luat mereu în calcul şi perioadele “pre“ şi “postnatale” sau, ca în cazul lui Alice, hotărârea de a rămâne în altă ţară. Aşa că, uneori, au fost situaţii,  cum s-a întâmplat în 1986, când am jucat un tur întreg de campionat ca singurul portar al Ştiinţei. Atunci, dl. Mengoni nu a mai avut nici un dubiu, în privinţa titularizării portarului... In ce mă priveşte, am avut în această constelaţie, un avantaj, dar şi un dezavantaj, în egală măsură,  un anume factor, şi anume tinereţea.
-In 1986, când am jucat finala cu Spartak Kiev, URSS era campioană mondială incontestabilă...Ajunsese handbalul feminin românesc atâta de sus?
-La nivel de echipa naţională, nu neapărat, dar oricum nu poate fi luat ca un lucru general relevant. In afara de asta, Spartak Kiev era, în acelasi timp, şi echipa naţională a Uniunii Sovietice, de la antrenor până la portar plus alte câteva rezerve. Aşa judecând lucrurile, putem afirma că ne-am “bătut” cu naţionala rusă.
-Ce anume a contribuit decisiv la formarea în Bacău a unei mari echipe, practic, una dintre cele mai importante de pe continent şi din lume, întrucât celelalte continente nu prea contau? Factorul politic a avut vreun rol? Sau totul se datorează admiterii în învăţământul superior, Facultatea de Educaţie Fizică din Bacău fiind singura din provincie?  
-Cred că, în primul rând, au contat dragostea faţă de acest sport şi o conducere de club extraordinară, cu dl. Grigore Olteanu, preşedinte, şi antrenorul emerit Eugen Bartha.  Universitatea Bacău a avut, desigur, rolul său, ca instituţie cunoscută şi dorită de sportivii de performanţă, dar importantă a fost şi conjunctura prielnică pentru a pune bazele unui asemenea proiect fezabil. In al doilea rând, dar deloc mai puţin important, un rol mare l-a avut conducerea Municipiului Bacău, care a sprijinit atât clubul in problemele administrative şi financiare, cât  şi jucătoarele, care au găsit acolo o ureche care să le asculte la nevoie, căci titlul de campion nu te scuteşte de necazuri. Au fost multe personalităţi ale oraşului, care s-au angajat activ pentru echipă şi  s-au străduit să ne ofere nouă, jucătoarelor, condiţii cât mai prielnice pentru a putea conduce echipa către succes. Nu mă refer doar la ce ţine de partea administrativă, ci şi în particular, pentru că un lucru se înţelegea foarte bine la vremea respectivă: oricât o fi un jucător de bun şi talentat, tot are nevoie de o viaţă privată bine pusă la punct pentru a se putea concentra la ceea ce are de îndeplinit pe terenul de joc. Cu siguranţă, nu s-a putut mereu realiza optimul, dar să nu uităm ce vremuri am trăit, când nici măcar alimentaţia normală a populaţiei nu era asigurată...Cine ar mai fi putut ajunge la antrenament, dacă ar fi trebuit să stea 4 sau 5 ore la coadă, pentru o sticlă de lapte sau un kg de carne?  Iar dacă, totuşi, s-ar fi încumetat, ce randament ar mai fi putut da acesta? Au fost mai multi factori care s-au potrivit şi armonizat, altfel nu ar fi rezistat şi înflorit echipa de-a lungul atâtor ani. Categoric, totul este influenţat de politică! O politică bună influenţează pozitiv economia, care la rândul ei întăreşte partea socială a unui stat, iar sportul întruchipează o ramură importantă a socialului.  O ecuaţie simplă, pe care ar trebui să o stăpânească orice politician, oricât de puţin dibaci. Nu sunt în măsură să judec dacă edilii de astăzi ai Bacăului  ar putea sa facă mai mult, în special pentru echipa de fete de la Ştiinţa, dar din câte am aflat, există în ultimul timp foarte mult angajament în ce priveşte sportul băcăuan, în general.
-Ce îţi mai aminteşti din finala câştigată în Cupa Cupelorîn 1989, în faţa Kubanului Krasnodar (22-19 şi 22-22)?
-Hmm, este oarecum o amintire tristă pentru mine. Pe drumul străbătut până în finală, am fost cu echipa şi mi-am adus contribuţia (ca şi restul echipei de altfel), atât în meciurile oficiale, cât şi la antrenamente, îndeosebi în meciul de calificare în finală, contra echipei bulgare ŢSKA Zname Sofia. Soarta a vrut ca, înainte cu o săptămână de disputarea finalei, să am un caz de deces în familie. Am primit de la antrenori o învoire de 2 zile ca să merg la înmormântare, ca mai apoi să aflu că am fost  scoasă de pe lista jucătoarelor pentru această finală, fără niciun fel de explicaţie. Am urmărit acest joc ca orice alt spectator, din tribună. M-am bucurat, desigur, de victorie, dar în acelaşi timp, sufleteşte, am receptat situaţia ca fiind ceva nedrept, dureros ca o rană, care pare-se că nici acum, după atâţia ani, nu s-a închis. Dar am trăit concomitant şi un moment de mare revelaţie, ca o confirmare a rolului meu,  când, la sfârşitul partidei,  aproape toată echipa, cu excepţia antrenorilor, s-a îndreptat spre locul în care mă aflam şi m-a aplaudat. Un gest deosebit de solidaritate şi demonstraţie a ceea ce înseamnă o echipă unită, formată din jucătoare cu caractere tari. Şi lacrimi, foarte multe lacrimi pe care nu mi le mai puteam stăpâni, chiar şi multe ore după aceea. Imi pare rău, ţi-aş fi povestit cu mare plăcere ceva mai vesel, dar acestea sunt amintirile mele legate de această finală, dulci şi amare în acelaşi timp.
-După 1989, ce s-a întâmplat la Ştiinţa? Nu s-au mai repetat marile succese din campionat şi din cupele europene...In 90/91, am fost eliminaţi de eterna Spartak Kiev din Cupă, în urma a două înfrângeri identice (19-21). Incă mai erai în poarta Ştiinţei...
-Dupa revoluţie s-au întâmplat foarte multe… Atât de multe lucruri, că nici eu nu le mai pot păstra într-o cronologie foarte clară. A început cu transferul primelor jucătoare în străinătate, o situaţie inedită pe atunci  în România. Laura Lunca, Lenuş Ciubotaru, Ioana Vasâlca şi Filofteia Daniloff şi-au luat rămas bun de la noi şi au luat drumul Spaniei. Cu toate acestea, echipa avea încă resurse suficiente să emită în continuare pretenţii la titlul naţional şi la un onorabil parcurs european. Asta am şi demonstrat mai apoi, câşigând titlul in 1992.  Cert este faptul că nenumaratele schimbări în politică, şi implicit în economie, au adus la un moment dat conducerea clubului, în imposibilitatea de a ne mai putea păstra. S-a încercat o perioadă ca problemele cu care clubul se confrunta, să rămână neştiute sau, măcar, să nu ajungă până la noi, dar acest lucru a înrăutăţit şi mai mult situaţia, pentru că în felul acesta au apărut multe speculaţii, de tot felul, care au stricat simbioza echipei şi au redus încrederea pe care o aveam, atât în conducerea clubului, cât şi în noi înşine. In primăvara anului 1992, când piedestalul pe care ne aflam a început tot mai rău să se clatine, am primit un sprijin foarte puternic din partea celui care mai târziu a fost ales primar şi care a polarizat Bacăul ca nimeni altul, Dumitru Sechelariu. Datorită sprijinului financiar acordat clubului, în special echipei de handbal fete, am reuşit să ne redresăm iar în ultimul meci al campionatului, împotriva Chimistului Rm. Vâlcea (25-21), să reuşim să aducem trofeul şi titlul de campioane din nou la Bacău, după un meci în care Lidia Butnăraşu a marcat 11 goluri iar Emilia Luca 10! A fost o atmosferă extraordinară, de neuitat, plină de bucurie, dar mai ales de optimism pentru viitor. Ce s-a întâmplat mai apoi nu ştiu, au fost discuţii şi hotărâri luate în culise şi nu poate nimeni susţine că ar cunoaşte cu exactitate ce s-a întâmplat. Orice afirmaţie în aceasta direcţie ar fi doar pur speculativă. De aceea, nu vreau să spun decăt că, aşa cum ştiu foarte mulţi din “familia” de fani şi susţinători ai noştri, Dumitru Sechelariu a concediat fetele pe care el angajase la “Selena” (aproape toată echipa) cu litera ”i” din Codul Muncii (disciplinar, fără dreptul de reangajare o perioadă de timp-n.n.) şi şi-a luat mâna de pe noi, cum spune românul. Cu aceasta, s-a produs ruptura definitivă, ireparabilă. Conjunctura politică, şi implicit administrativă, din acea perioadă şi-a pus amprenta  pe soarta echipei de handbal fete “CSU Ştiinţa”Bacău. Dl. Grigore Olteanu, om de handbal, a cedat  postul de preşedinte al clubului, iar noi, jucătoarele rămase, am plecat una după alta, la alte echipe de club, pentru a face ceea ce învăţasem cel mai bine până atunci: să jucăm handbal! 
-Ce a urmat în viaţa ta sportivă după anii de glorie petrecuţi la Ştiinţa?
-A fost o Odisee de-a lungul şi de-a latul Germaniei. Prima echipă cu care am semnat un contract de profesionist după plecarea de la Bacău, a fost SG Ditzenbach, într-un oraş situat undeva pe lângă Frankfurt/Main. După aceea au urmat BSV SachsenZwickau, în Est, 1FC Kölnîn Vest, apoi m-am întors pentru un an în centrul Germaniei, la Hessen, iar în final, ultima staţie pe care mi-am ales-o, mai ales datorită fiicei mele, a fost în Sudul Germaniei, la VfL Waiblingen, lângă Stuttgart. A fost o perioadă foarte frumoasă din cariera mea, în care am savurat handbalul într-un alt mod decât la Bacău, mult mai liber. Datorită acestui fapt, am descoperit in mine noi posibilităţi de mobilizare a unor puteri, despre existenţa cărora nici eu nu ştiam că le posed.Temerile mele de dinainte, în ce priveşte răceala germanilor, nu s-au adeverit; poate şi pentru că am avut noroc să fiu activă la cluburi serioase care mi-au recunoscut deschis aportul la succesele echipei şi m-au sprijinit întotdeauna la greu. 
-Astăzi, eşti stabilită în Germania...Eşti în apropierea handbalului sau... dimpotrivă?
-In Germania am jucat aproape la fel de mult cât la Ştiinţa, iar dacă iau în consideraţie şi perioada de la „Textila“ Buhuşi sunt mai bine de 23 de ani în care am mâncat, am băut şi am respirat doar handbal. Hotărârea de a-mi agăţa adidaşii în cui a fost, desigur, ca şi pentru mulţi sportivi, una la fel de greu de luat. Am avut nevoie de o perioadă cam lungă de timp până am reuşit să merg din nou la un meci de handbal ca spectator, ştiind  că eu nu voi mai încânta sau supăra pe nimeni cu prestaţiile mele din teren. Oricum, a fost o hotărâre luată cu înţelepciune, pentru a putea avea timpul necesar de a-mi consolida o anumită poziţie profesională, fără de care nu se poate trăi nicăieri omeneşte, cu atât mai puţin în Germania. Lucru pe care l-am reuşit, dar-iată- acesta este şi motivul pentru care, din păcate, îmi rămâne foarte puţin timp pentru handbal.
-Mai există şi alte foste handbaliste băcăuane stabilite în Germania (Ioana Vasilca, Emilia Luca, Heydrun Janesch...). Te mai vezi cu ele?
-Aleluia, să trăiască Facebook! Datorită acestui net social am avut marea bucurie să pot relua contactul cu o mare parte din fete cu care încerc, pe cât se poate, să păstrez legătura. Pentru mine este o mare bucurie să le revăd, chiar dacă doar pe ecranul calculatorului. E mare lucru că ne putem felicita reciproc de ziua de naştere, Paşte, Crăciun sau Revelion; un semn că echipa n-a dispărut, că noi suntem în continuare împreună şi vom rămâne pe viaţă legate de aceleaşi amintiri. Cu Lidia am petrecut vara trecută câteva zile de neuitat, iar si m-aş bucura nespus să pot întâlni şi restul fetelor.   
-Familia ce face?
-Mama trăieşte în Bacău, iar fiica mea, Andreea, care a împlinit 26 de ani, lucrează în domeniul asigurărilor şi îşi încheie anul acesta studiile Bachelor în “Business Management”,  la Stuttgart.
-La Bacău, când mai ajungi?
-Asta e o întrebare pe care mi-o pune şi mama. Iar răspunsul meu este acelaşi: “Nuştiu...”In orice caz, trebuie să ajung anul acesta, pentru că mi-e tare dor de mama şi, în general, de acasă. Doar că nu ştiu exact când o să-mi pot lua câteva zile de concediu. Deocamdată, nu prea e loc, am cam mult de lucru şi sunt mai mereu pe drumuri.
-Ştiinţa e, acum, în eşalonul secund...Ce ar trebui făcut ca să revină la înălţimea tradiţiei sale? E o întrebare pe care o pun mereu...
-Greu de răspuns. Cel puţin pentru mine, care nu cunosc în amănunt cu ce probleme se confruntă echipa actuală, doar mi le pot închipui. Poate că răspunsul meu de mai sus, despre “ce a contribuit decisiv la formarea în Bacau a unei mari echipe…” ar fi potrivit şi aici. Totuşi, indiferent în ce divizie joacă echipa, dacă reuşeşte sau nu anumite performanţe, cine este un adevărat iubitor de handbal ar trebui să meargă la sală, să urmărească jocurile şi să-şi sprijine echipa. Pentru că aşa se cuvine. Eu sunt sigură că aceste fete nu au nevoie doar de sprijin material, ci mai ales de unul moral. E mare lucru să nu fii lăsat singur în aceste situaţii, iar din câte ştiu eu, Sala Sporturilor este mai mult goală, când se joacă handbal feminin la Bacău…
-Cum comentezi noile ierarhii mondiale ale handbalului feminin? Unde poziţionezi România?  
-Pentru mine, Norvegia are cam cea mai puternică şi omogenă trupă, de aceea rămâne una din marile favorite la Mondialeledin decembrie. Dar handbalul nu este doar un sport frumos, ci şi unul al surprizelor. De aceea nu aş miza prea mult pe pontul acesta, pentru că posibilitatea de a pierde ar fi la fel de mare ca şi şansa de a câştiga. In ce priveşte naţionala României, cel puţin în grupă, are şanse foarte mari de a încheia pe primul loc şi aşa să se califice în optimi. Eu sunt de părere că un moral puternic poate aduce fetele noastre în primele 5 din lume, dar pentru asta ar trebui numit Ion Gerhard antrenor. Crezi că ajunge cineva de la Federaţie să citească aceste rânduri?!  Este cam mult, m-am lungit cu povestitul, iar aici e cazul sa-mi amintesc de un citat din Goethe, cuprins într-o scrisoare către prietenul său Schiller, care începea aşa: “Dragă prietene, îţi scriu o scrisoare lungă, căci pentru una scurtă nu-mi ajunge timpul.”...





Interviu cu atleta bacauana Petronella SIMIUC (CSM 2010 Bacau)

$
0
0
“Mi-am îmbunătăţit performanţele cu fiecare concurs la care am luat startul!”

@...afirmă atleta băcăuană Petronella SIMIUC (CSM 2010 Bacău)


Petronella SIMIUC, atleta de la CSM 2010 Bacău, este sportiva despre care auzi şi citeşti tot mai mult, de la un concurs la altul. Eleva antrenoarei Carmina GORGAN pare că s-a lansat într-o cursă imperturbabilă cu propriile limite, devenind una dintre cele mai apreciate atlete băcăuane. Inainte de Europenele de Juniori, care se  desfăşoară chiar la data intrării în tipografie a revistei noastre, am abordat-o pentru un scurt interviu. (L.POPA)


-Petronella, eşti mulţumită de realizările atletice la concursurile la care ai participat, de la începutul anului?
-Da, sunt foarte mulţumită de ceea ce am reuşit anul acesta, întrucât mi-am îmbunătăţit performanţele cu fiecare concurs la care am luat startul, ceea ce înseamnă că totul decurge conform planului şi antrenamentele sunt eficiente.
-Care este cea mai importantă performanţă de până acum?
-Cea mai importantă performanţă am realizat-o chiar de curând,  la o etapă de Campionat National, în care mi-am îmbunătăţit timpul la 1500m cu 10 secunde (!), mai exact, un 4,18. 27, care mi-a adus calificarea la Campionatele Europene de Juniori1. Intrecerease va desfăşura în Italia, la Rieti, la sfârşitul lunii. Nu pot să nu menţionez şi rezultatele din sezonul de sală, cand mi-am corectat recordul personal cu 2 secunde, la 1500m, faţă de anul trecut, iar cu timpul de 4.28 am obţinut medalia de argint la o categorie mai mare, tineret. Sezonul în aer liber l-am început cu acelaşi timp de 4.28, dar- în schimb- mi-am îmbunătăţit performanţa la 800m, realizând un nou record personal: 2.09. La cea de-a doua competiţie de anul aceasta- şi cea mai recentă- am reuşit 4 minute,18 secunde şi 37 de sutimi, pe distanţa de 1500m, care mă clasează pe locul 9în topul european, iar la 800m- 2.08.88.
-In aceste condiţii, unde te vezi la Europene?
- Fiecare sportiv aspiră tot mai sus...Eu sunt o persoană realistă şi mă văd în finala europeană, dar-bineînţeles- sper şi la o clasare în primele 6 poziţii. Depinde foarte mult de cum va fi cursa.
-Ce mai urmează pentru tine  în anul în curs?
- Următoarele competiţii pentru care mă pregătesc sunt Campionatele Nationale deJuniori 1, urmate de Campionatele Naţionale de Seniori şi Tineret, programate la sfârşitul lunii august, deci sezonul este foarte lung. Apoi, sper să am o săptămână de relaxare, spre a putea reveni cu forţe noi şi putere de muncă pentru calificarea la Campionatele Mondiale de Cros din luna noiembrie.
-Viitorul cum ţi-l imaginezi?
-Sunt multe gânduri de viitor, dar ele se schimbă după fiecare realizare sau eşec al meu. Bineînţeles, mai mare obiectiv decât participarea la Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro nu este. Imi doresc foarte mult să ajung acolo şi fiecare secundă scazută la 1500m înseamnă un pas către Jocurile Olimpice.
-Tocmai ai absolvit cu brio liceul. Unde te înscrii la facultate? La Sport, la Universitate?
- Sincer, până de curând,  vroiam să urmez Medicina, la nutriţie şi dietetică, dar mi-am dat seama că voi sta numai în cantonamente, ceea ce înseamnă că nu am timp de mers la facultate. La Sport, nu vreau să dau, aşa că aş prefera să stau un an pe margine şi să plec între timp în Anglia sau SUA, deoarece am foarte multe oferte de la diferite universităţi de acolo...
-Wow! Mă bucur pentru tine! Oriunde vei fi, vei concura, însă,  doar pentru România...
-Bineînţeles, tot timpul voi concura numai pentru România!!


Flash-interviu cu antrenoarea bacauana de atletism Carmina GORGAN (CSM 2010 Bacau/SCM Bacau)

$
0
0

“Sunt puţin dezamăgită de tot sistemul din România şi aş vrea să-mi fac planuri de viitor în altă parte...”

@...mărturiseşte  prof.Carmina GORGAN (antrenoare CSM 2010 Bacău/ SCM Bacău)

...Antrenoarea Carmina GORGAN e ca boare de primăvară care vesteşte trezirea la viaţă. Din senin, din iarbă verde, a răsărit ca să reînnoade şirul performanţelor atletice băcăuane, pe care le mai ştiam doar din legende şi arhive. Bunăoară, am reuşit să o prind între două concursuri, de unde sportivii săi aveau să revină cu noi medalii, semn că despre atletismul băcăuan a început să se vorbească şi la timpul prezent. (L.P.)
-Sunteţi mulţumită de rezultatele sportivilor dvs.în anul în curs?
-Rezultatele sportivilor mei (Petronella Simiuc, Cristian Vorovenci, Lavinia Scurtu...-n.n.) au fost în progres de la un an la altul. Sunt foarte mulţumită când văd că sunt sănătoşi şi sunt nişte "oameni" pe care mă pot baza.
-Este atletismul băcăuan în progres? Aşa se vede din afara pistelor de concurs...
-
Părerea mea este că atletismul băcăuan e într-un continuu progres, având în vedere că toţi,  sau aproape toţi, antrenorii au grupe de copii. Marea problemă este atunci când ajung la nivel de tineret şi seniori, când nu mai au susţinere şi se văd nevoiţi să încerce altceva pentru a se putea întreţine.
-Cu ce sportivi băcăuani ne prezentăm la Europenele de Juniori?
-
Incă nu am văzut componenţa lotului care ne va reprezenta la Campionatele Europene de Juniori din Italia, dar vă pot spune, cu siguranţă, că sportiva mea, Simiuc Petronella, va fi acolo.
-Ce sportivi vin din urmă? Continuaţi selecţia?
-
In ceea ce mă priveşte, continui selecţia şi chiar am o grupă de copii pe care îi pregătesc.
-Planuri de viitor?
- Planuri de viitor? Hmmm... am... normal, ca toată lumea. Dar sunt puţin dezamagită de tot sistemul din România şi aş vrea să-mi fac planuri de viitor în altă parte.





Raul CARSTEA si Constantin NECULAE - Zadarnicie (www.deltalunara.ro)

Interviu cu Laurenţiu VELICU (fost component al lui Dinamo Bacău, 1967-1974)

$
0
0
“Toată tinereţea mea sportivă am dedicat-o Bacăului!”

*Interviu cu Laurenţiu VELICU (fost component al lui Dinamo Bacău, 1967-1974)

…“Cine nu şi-l aminteşte pe Velicu nu ştie fotbal!”- îmi spunea cândva un mucalit. Deschid arhiva şi retrăiesc momentele de glorie ale gazonului local. In 1967, DinamoBacău (re)promovează în primul eşalon, “biciuită” de Titi Teaşcăşi “galonată” de Dembrovschi (deşi un mare merit al reuşitei îi revine şi lui Vasile Panait, golgeterul formaţiei în sezonul respectiv). Dar Teaşcă era antrenorul mutărilor imprevizibile, luate după ora stingerii, şi pleacă de la echipă, iar în locul lui soseşte din Capitală, Dumitru Nicolae-Nicuşor (secondat de Costică Rădulescu). Ca de obicei, acesta nu vine cu mâna goală, aducând cu el câţiva jucători bucureşteni de valoare: Nunweiller IV, Maghiar, Ene Daniel, Ene II, David. Printre ei, Laurenţiu Velicu, un fundaş central puternic, capabil să dea personalitate unei apărări grupate în jurul liberoului Nunweiller IV, care avea să devină în scurt timp cea mai puternică din ţară. In ediţia de campionat 1968-1969, marele Dinamo Bacău se cristalizează. Un 11”ce va rămâne pentru totdeauna drept cel mai valoros din întreaga istorie a fotbalului băcăuan şi care ar trebui să fie cunoscut pe de rost de toţi cei ce îl slujesc ori l-au slujit, într-o perioadă sau alta: Ghiţă- Kiss, Nunweiller IV, Velicu, David- Vătafu, Nedelcu- Ene Daniel, Dembrovschi, Rugiubei, Băluţă. La finele lui 1968, dinamoviştii băcăuani contează până în ultimele etape în lupta pentru titlu, clasându-se în cele din urmă pe locul 5, la două puncte de locul secund, adjudecat de Dinamo Bucuresti. Campioană a ieşit Bătrâna Doamnă, UTA, pe care băcăuanii o învinseseră la Bacău cu 1-0 (un gol marcat de Ene Daniel, din lovitură liberă de la 20 m, în min.90, care a aruncat oraşul în aer!). Dacă, în etapa următoare, barele n-ar fi ţinut cu Rapidul lui Răducanu (0-0 pe teren), iar noi am fi încurcat Steaua în ultima etapă la Bucureşti (0-1), Bacăul ar fi încheiat campionatul pe locul al doilea...Chiar şi aşa, fotbaliştii băcăuani au obţinut dreptul de a evolua în Cupa Oraşelor Târguri (ulterior UEFA, actuala Europa League). Câţiva jucători au bifat în teren toate cele 30 de partide disputate în campionat: Nunweiller IV, Velicu, David, Ene Daniel şi Dembrovschi...Inchid arhiva sentimentală şi mă întreb încă o dată: dacă avea dreptate mucalitul acela?
Leonard POPA

-Domnule Velicu, în 1967, mai precis la începutul campionatului în care Dinamo Bacău a revenit în prima divizie, dvs.aţi ajuns aici. Cărui fapt i se datorează această prezenţă în lotul băcăuan?
-După cum ştiţi, Teaşcă, antrenorul de până atunci, a părăsit echipa, iar Nicolae Nicuşor i-a luat locul. Deşi eram accidentat, l-am urmat la Bacău, alături de alţi fotbalişti bucureşteni, fraţii Ene (Gheorghe şi Daniel-n.n.), Nunweiller IV, David, Maghiar...Am venit de la Dinamo Victoria, gândind că e o echipă în ascensiune şi, într-adevăr, împreună cu jucătorii găsiţi acolo, am format o grupare redutabilă.
-Echipa era în transformare. Pe cine aţi mai întâlnit la Bacău, în afară de vedetele locale, Ghiţă şi Dembrovschi?
-In primul an, mai erau în lot, dintre autohtoni, din câte îmi amintesc, Duţan- un mijlocaş de mare valoare, care avea un singur cusur, nu ştia să tragă la poartă- Kiss, Vătafu, Nedelcu, Naumcef, portarul Fugaciu, Rugiubei...
-E interesantă “joncţiunea”. Dinamo Bacău s-a sudat repede, în ciuda faptului că aţi venit o armată bucureşteană. In anul acela, echipa, nou promovată, s-a clasat pe locul 6, câştigând măcar un meci în faţa celor situate deasupra sa, Steaua, Piteştiul, Dinamo, UTA, Petrolul...Care e secretul? De obicei, experimentele de acest gen nu ţin. Se dă mereu vina pe lipsa omogenităţii.
-In afara unor valori individuale indiscutabile, echipa acţiona în teren ca o adevărată familie. Nu au existat între noi rivalităţi, toţi ne ajutam şi ne încurajam reciproc. Era o atmosferă extrem de plăcută. Apoi, conducerea clubului, mă refer la preşedintele Ichimaş, se străduia să asigure tot ce se putea asigura în perioada aceea.
-Aminteaţi de valorile individuale ale echipei. Unele dintre acestea au fost relevante pentru posibilitaţile fotbalului românesc din perioada respectivă. Mă refer, în primul rând, la Dembrovschi, dar şi la Ghiţă. Cu acesta din urmă aţi avut o relaţie de joc apropiată. Eraţi în faţa lui, în centrul apărării...Prin ce se impunea atenţiei Aristică?
-Deşi era un portar cu gabarit, Ghiţă avea nişte reflexe excepţionale. A fost un portar extrem de curajos, nu se ferea de minge, nici dacă îi şutai de la 2 metri. El ar fi trebuit să fie portarul naţionalei la Mondialul mexican din 1970, dacă nu s-ar fi accidentat la un antrenament. Apoi, Aristică dirija foarte bine apărarea imediată. Ne indica mereu cu exactitate unde să ne plasăm la cornere, când să ieşim pe centrări. Avea un simţ deosebit de anticipare a traiectoriei mingii.
-Dembrovschi?
-“Dembo” a fost un tactician prin excelenţă. Prin tot ce făcea în teren, se punea în slujba echipei. A înţeles cel mai bine că fotbalul e un joc colectiv. Foarte serios, aşa s-a manifestat şi în afara terenului. A fost un profesionist adevărat, unul dintre cei mai serioşi fotbalişti pe care i-a dat fotbalul românesc de-a lungul timpului.
-Ene Daniel?
-A fost un fotbalist talentat, dar instabil. Alterna partidele de excepţie cu cele mai puţin reuşite.
-Rugiubei?
-Ei, aici e problema. Rugiubei a fost un fotbalist sclipitor, mai talentat decât Dembrovschi. La Dembo, totul se datora unei munci istovitoare la antrenamente şi în  partidele oficiale. Omul acesta nu precupeţea niciun efort, niciun sacrificiu nu i se părea suficient. La Rugiubei, totul era nativ. In faţa porţii adverse, avea o inventivitate ieşită din comun. Dacă ar fi fost la fel de serios ca Dembrovschi, l-am fi comparat astăzi cu Dumitrache! Bacăul n-a mai avut niciodată un asemenea jucător. N-a fost să fie...Deşi noi tot încercam să-l aducem cu picioarele pe pământ, conştienţi de valoarea lui fotbalistică- uneori, foloseam chiar... corecţia fizică- nu am reuşit să-l smulgem lumii lui, care i-a fost fatală, din toate punctele de vedere.
-In al doilea an al prezenţei pe prima scenă fotbalistică, Dinamo Bacău s-a clasat pe locul 5, dar i-am speriat pe toţi. In sezonul 1968-69, am învins Steaua cu 3-1, UTA-viitoarea campioană-cu 1-0, Dinamo Bucureşti...Cu aceasta din urmă, a fost un meci care a rămas multă vreme în conştiinţa suporterilor. Golul lui Dembrovschi, un vole la păianjen, din colţul careului mare, a fost senzaţional, aşa cum şi astăzi ne-am dori să vedem. Ajunsese Bacăul cea mai importantă echipă a provinciei?
-E greu de susţinut aşa ceva, întrucât era epoca Aradului. UTA lupta mereu pentru titlu, având un lot foarte valoros, cu portarul Gornea, Domide, Lereter...Si Iaşul avea o echipă bună în vremea aceea, care se ambiţiona teribil când juca la Bacău. Ianul (Teaşcă plecase după dânsul la Roman, unde era jucător în Divizia C, dar a ajuns prea târziu şi s-a întors “doar” cu Dembrovschi-n.n.), Cuperman, Romilă, Simionaş (a debutat la Bacău, unde făcuse liceul, dar a fost admis la facultate şi a plecat la Iaşi, unde a cunoscut gloria fotbalistică, la schimb cu Hriţcu-n.n.) au făcut carieră...Se poate spune, însă, că Dinamo Bacău se bătea de la egal la egal cu orice echipă. Aşa a fost posibil şi parcursul acela excelent din Cupa Oraşelor Târguri, când ne-a eliminat doar Arsenal Londra, în “sferturi”...
-Atunci, se poate spune, am dat piept cu lumea mare a fotbalului, Anglia era campioana mondială. Era mare diferenţa între fotbaliştii români şi cei de “dincolo”?
-Diferenţa se făcea doar la nivelul cadrului organizatoric, la infrastructură. Noi nu aveam terenurile lor de pregătire, ne antrenam pe câmpurile de la Aeroport. Nu ştiam nimic despre fotbalul englezilor, decât din cărţi şi reviste. Prima casetă cu jocul Arsenalului am văzut-o la scoţieni, când am jucat cu Kilmarnock, în turul al treilea. Calităţile strict fotbalistice ale jucătorilor noştri erau comparabile cu ale lor. De altfel, a fost o perioadă de avânt a fotbalului românesc, care a culminat cu calificarea în turneul final al Mondialului din 1970, când am trecut în grupă de Portugalia lui Eusebio şi Torres.
-Nu începuseră aranjamentele de culise? Nu se inventase “cooperativa”? Presiunile politice nu-şi făcuseră loc în fotbal?
-Nici vorbă...Până şi meciurile cu Dinamo Bucureşti se disputau la baionetă. In campionatul 1972-1973, când bucureştenii au ieşit campioni, la golaveraj, în dauna Universitaţii Craiova, noi am încheiat pe 4, fără să pierdem în faţa lor, după 2-1 la Bacău şi 2-2 în Capitală. Supărasem pe toată lumea, şi pe conducătorii noştri, dar nu îndrăznea nimeni să ne ceară să ne dăm deoparte pe teren...
-Totuşi, după aceste evoluţii notabile, echipa începe să decadă. Parcă, prea brusc. Fotbalul băcăuan nu a mai avut tăria să revină niciodată la acest nivel. Ce se întâmplase?
-In 1971, Dinamo Bacău a devenit Sport Clubşi atunci s-a schimbat conducerea clubului. Ichimaş a fost înlocuit cu Roli Stratulat şi acesta nu a reuşit să menţină linia performanţei. Avea convingerea că fotbalul se conduce din birouri si echipa a început să gâfâie. In trei ani, după doi în care a mers datorită inerţiei, a retrogradat. Mai mult, la echipă începuseră să se formeze “bisericuţele”, care întotdeauna sunt nocive fotbalului de performanţă. Costică Rădulescu, noul antrenor principal, influenţat şi de cei de la Partid, care îi cereau mereu elemente locale în teren, nu reuşea să mai facă faţă situaţiei. Or, la Bacău, jucători de valoare, în afară de Şoşu, C.Solomon şi Lică Movilă, nu se produceau. Costică Rădulescu era un antrenor bun, dar nu excela la capitolul tactică. Pe margine, era ca un mic tiran, nu-i lăsa jucătorului liberatea de a se exprima singur în teren. In concepţia lui, acesta era un simplu executant. Toate acestea au condus în final la retrogradarea din 1974.
-Totuşi, atunci, a fost scandalul cu Dinamo, la Bacău, în 2 iunie. 2-1 pentru noi, după 0-1 la pauză. Marcaseră Dembrovschi (min.79), Pană (mi.82), respectiv Dumitrache (min.26). N-aţi jucat în meciul acela de pomină, care a culminat cu bătaia generală...
-Nu, cu o etapă în urmă, la Craiova (0-1), mă accidentasem, aşa că în locul meu a fost folosit Volmer. Spre ghinionul lui, întrucât după meciul cu Dinamo avea să fie suspendat, ca mulţi alţi jucători băcăuani. Am revenit, însă, în ultima etapă, la Bucureşti, cu Steaua (2-5), dar acela a fost şi ultimul meci disputat în tricoul Bacăului...După aceea, m-am întors acasă, la Bucureşti, având şi unele probleme familiale. N-am mai jucat, însă, la acelaşi nivel competiţional, activând doar în al treilea eşalon, până m-am retras, deşi aveam oferte de la echipe din prima divizie. Pot spune că toată tinereţea mea sportivă am dedicat-o Bacăului!
-Astăzi, mai aveţi vreo legătură cu fotbalul?
-Nu. Urmăresc partidele la televizor şi mai merg la stadion, locuind în apropiere de acesta.
-Aţi văzut derbyul recent Dinamo-Steaua (1-2)? Ce impresie v-a lăsat?
-Dinamo e o formaţie în construcţie, nu mai contează în ecuaţia titlului. A fost un derby, datorită tradiţiei...
-Fotbalul românesc e în degringoladă?
-Nu ştiu dacă s-a atins acest nivel nedorit, dar suferă la capitolul organizare. Nici selecţia nu mai este ca în trecut. Pe vremuri, toţi copiii îşi doreau să joace fotbal. Îşi formau de mici calităţile motrice. Acum, acestea lasă de dorit. Când un copil iese din casă, la joacă, părinţii îl avertizează imediat “ai grijă  ce faci, să nu alergi, să nu te loveşti!”...
-A dispărut şi maidanul...
-Da, şi acesta avea rolul său. Acolo se făcea selecţia naturală a fotbaliştilor. Cine nu putea face faţă stătea pe margine, nu-l alegea nimeni în echipă decât dacă venea cu mingea de acasă...
-Ne calificăm la Mondiale? Câştigăm cu Turcia şi Ungaria?
-Nu cred că ne vom califica. Nu văd nimic progresiv în jocul echipei. Fotbalul românesc nu mai e o familie...

Interviu cu dl.Relu AURAŞ (director SCM Bacău şi antrenorul coordonator al loturilor naţionale de box)

$
0
0
Am ajuns să nu-mi mai doresc victorii pe linie!”
*Interviu cu dl.Relu AURAŞ(director SCM Bacău şi antrenorul coordonator al loturilor naţionale de box)

-Domnule Relu Auraş, indiferent la ce distanţă în timp acordaţi interviurile, dvs. şi boxerii pe care îi antrenaţi rămâneţi pe primul loc în toate ierarhiile interne. Chiar nu vă mai poate nimeni opri?!
-Judecând şi după cele întâmplate recent la Reşiţa, care a găzduit finalele CN pentru seniori, cam aşa stau lucrurile. Sport Club Municipal Bacău a fost clubul cu cele mai multe medalii cucerite, 13 din totalul de 40 decernate! Pugiliştii noştri au obţinut şase medalii de aur, două de argint şi cinci de bronz, urmaţi în clasamentul pe medalii de CSM Reşiţa, cu două de aur şi una de bronz, şi Dinamo Bucureşti, cu una de aur şi trei de argint. Glumind, aş putea spune că am ajuns să nu-mi mai doresc  victorii pe linie! Când am organizat gala finalelor la Bacău, acum doi ani, toată lumea a pus cele 5 medalii de aur câştigate pe seama calităţii de gazdă. Iată, acum, am propus Federaţiei ca finalele să se desfăşoare în altă parte, în oraşul lui Vaştag, în celălalt capăt al ţării, şi am obţinut cu una mai mult! Nu cred că s-a făcut mare tam-tam pe tema asta. Dacă ne întorceam doar cu 1-2 medalii, să fi văzut atunci ce comentarii apăreau în ziare! Asta e, când victoriile vin pe bandă rulantă, oamenii se obişnuiesc cu ele şi nu le mai acordă atenţia cuvenită, nu le mai preţuiesc. Când, înainte 1989, am reuşit cu Marinică Ouatu (actualmente, antrenor la SCM Bacău-n.n.), să aducem primul titlu naţional la Bacău, toată lumea din oraş îl ştia pe Marinică. Acum, mă îndoiesc că băcăuanii îi cunosc pe toţi cei care au venit cu aur de la Reşiţa…
-Atunci, să-i nominalizăm…”Sportul băcăuan” este printre puţinele publicaţii sportive din ţară care mai apar sub formă tipărită, nu doar virtual, pe net. Avem convingerea că tiparulasigură perenitatea cuvântului care merită rostit.
-Atunci, să deschidem lista campionilor de anul acesta. La categoria 56 kg, Maike Cioacă (SCM Bacău) b.p. (2-1) Răzvan Andreiana (Dinamo Bucureşti). La 64 kg, Alexandru Cuciureanu (SCM Bacău) b.p. (2-1) Daniel Bădulescu (Dinamo Bucureşti). La categoria 69 kg, finală băcăuană: Orlando Chirvase (SCM Bacău) b.p. (2-1) Irinel Olaru (SCM Bacău). La81 kg, Cătălin Paraschiveanu (SCM Bacău) b.p. (2-1) Andrei Dărămuş (Unirea Alba Iulia). La91 kg, Adrian Marc (SCM Bacău) b.p. Cezar Juratoni (Dinamo Bucureşti) – meciul s-a întrerupt în repriza a doua, datorită accidentării lui Marc (dar victoria a revenit pugilistului nostru, conform regulamentului, întrucât băcăuanul era în avantaj la puncte, în momentul întreruperii-n.n.). La +91 kg, Mihai Nistor (SCM Bacău) b. KO tehnic R1 pe Marin Preda (Petrolul Ploieşti). Am evoluat, deci, în 7 finale din 12, ceea ce spune totul despre valoarea boxului băcăuan.
-Şi e bine că nu mai avem cu cine să ne luptăm în ţară? Sau aţi fi vrut o opoziţie mai puternică din partea celorlalte cluburi?
-Să ştiţi că, în ciuda victoriilor obţinute, partidele au fost aprig disputate. Cam toţi boxerii au avut de disputat câte 4 meciuri. Apoi, totă lumea se ambiţionează la maximum şi doreşte să se bată cu pugiliştii noştri, consideraţi favoriţi. Nu e uşor să te menţii în frunte atâţia ani. In afară de Mihai Nistor, fără contracandidat în ţară, şi pe care eu îl văd medaliat la Olimpiadă, toţi ceilalţi au avut parte de adversari bine puşi la punct cu pregătirea. La 91 de kg, Adrian Marc a avut o evoluţie extrem de spectaculoasă, nedându-i nicio şansă lui Cezar  Juratoni, pe care arbitrul a fost nevoit să-l numere. Sincer, nu mă aşteptam la victoria lui, a fost cea mai frumoasă surpriză de la aceste Naţionale.
-Cam de mulţi ani, Bacăul domină boxul naţional. Care e secretul?
-Nu e nici un secret. Ştim ce avem de făcut. Performanţele n-au apărut la Bacău din neant, datorită unei conjuncturi favorabile. Şi înainte de 89, acestea existau. Poate că erau mai greu de realizat, datorită hegemoniei sportive a celor două cluburi-mamut, Steaua şi Dinamo. Eu mi-am făcut treaba, aici, la Bacău, la 27 de ani eram numit antrenor la juniorii naţionalei, dar nu m-am mulţumit doar cu atât. Mereu am căutat să mă autodepăşesc profesional, crezând cu tărie în statutul pe care trebuie să-l aibă antrenorul. Să fie şi părinte, şi dascăl pentru sportivul său, şi un fin psiholog. Numai aşa poţi ţine oamenii de valoare lângă tine şi să-i determini să-ţi acorde încrederea lor. Eu nu mai am vârsta disputelor şi orgoliilor mărunte. Cu asta se ocupă cei care încă mai cred că politicul te poate propulsa în ierarhia sportivă. Eu mă situez pe partea cealaltă, las rezultatele să vorbească.
-Aţi fost o vreme plecat, aţi antrenat prin Tunisia…Aţi antrenat naţionala Marocului. Aţi lipsit mult boxului românesc în perioada respectivă. A fost şi un complot mediatic împotriva dvs. Alţii, nu tocmai pricepuţi, căutau să preia conducerea loturilor naţionale, fără un obiectiv sportiv precis. S-au pierdut şi legăturile externe cu partenerii noştri tradiţionali, cu Turcia, Cuba, Rusia… Practic, atunci s-a produs primul pas înapoi, am început să lipsim de pe podiumurile mondiale. Şi astăzi mai tragem ponoasele de atunci…
-Să ştiţi că, indiferent unde am antrenat, nu am neglijat niciodată pe cei de acasă si, în special, pe băcăuani. Inainte de a pleca spre Olimpiadă, Marian Simion, chiar dacă nu mai eram eu selecţioner, venea şi se antrena cu mine. Când am fost antrenor în Tunisia, în 2006, apoi în Maroc, am invitat mereu pugiliştii băcăuani la diverse turnee. Ce am putut face, am făcut. Acum, alături de noua conducere a Federaţiei, încercăm să refacem tot ce a fost stricat în ultimii ani, să ieşim din izolare, refacem punţile, cum s-ar spune… După mai mult timp de anonimat, la Centura de Aur care se va desfăşura, la începutul lunii septembrie, la Mamaia, am invitat boxeri din Rusia şi Cuba. Vor veni turcii şi bulgarii cu tot ce au mai bun.Veţi vedea o nouă faţă a boxului românesc. Aceea pentru care era respectat în întreaga lume!
-Ce va urma în calendarul competiţional pentru boxerii băcăuani şi români, în general, dvs.fiind şi coordonatorul loturilor naţionale?
-Chiar zilele acestea, lotul de tineret a plecat în Olanda, la Europenele de la Rotterdam, unde Bacăul e şi el reprezentat prin Nicuşor Ciobanu (antrenat la club de Marinică Ouatu) şi Aurelian Ţurcanu (antr.Ion Gheorghiţă).  Seniorii pleacă şi ei în Republica Moldova, la Chişinău, unde se organizează tradiţionala competiţie a „Primului-Ministru”, cu participarea mai multor ţări din spaţiul ex-sovietic. Printre aceştia, 6 boxeri băcăuani…După cum vedeţi, nu evităm competiţiile puternice, ne pregătim foarte serios pentru Mondialele din luna octombrie, care se vor desfăşura în Kazakhstan.
-In urmă cu vreo 20 de ani, vă întrebam într-un interviu luat pentru cotidianul local, ce părere aveţi despre boxul profesionist. Nu era una prea măgulitoare…V-o menţineţi şi astăzi?
-In anii 90, boxul profesionist nu avea organizarea de acum. In afara a 1-2 versiuni, puternic mediatizate, celelalte erau aruncate în haos. Astăzi, lucrurile s-au schimbat în bine şi oferă şansa unei perspective sportive.
-…Boxul feminin?
-Boxul rămâne un sport bărbătesc. Unii îl comută în lumea fetelor, în speranţa că vor obţine mai uşor medaliile la care nu ajung cu băieţii. Personal, cred că farmecul feminin constă în altceva.
Leonard POPA











„Am făcut un mare pas înainte!” (două interviuri cu Costică ŞTEFĂNESCU)

$
0
0
„Am făcut un mare pas înainte!”
Două interviuri cu Costică ŞTEFĂNESCU
    
      Vestea morţii lui Costică Ştefănescu, în condiţii neelucidate suficient (parcă, n-aş vrea, totuşi, să se confirme varianta sinuciderii, cu care fotbalul românesc, din păcate, s-a mai confruntat, mă gândesc-desigur- la Dan Coe şi Chitaru) continuă să mă urmărescă…Am căutat în arhiva personală şi am găsit două interviuri pe care i le-am luat în două momente de referinţă ale activităţii sale, în 1993 (când era antrenorul Selenei Bacău) şi 1996 (când îl seconda pe Anghel Iordănescu la Naţională). La Bacău, Ştefănescu ajunsese împreună cu Grigore Sichitiu, la recomandarea lui Corneliu Costinescu. Sincer, m-a mirat alegerea fostului căpitan al Naţionalei şi al Craiovei Maxima de a lucra cu Dumitru Sechelariu, preşedintele de atunci al clubului băcăuan…Ştefănescu era un nume unanim apreciat, datorită prestaţiilor sale excepţionale de la prima reprezentativă (şi acum continui să cred că a fost cel mai bun libero pe care l-a avut fotbalul nostru!) şi de la echipa din Bănie. De altfel, nu cred ca şi-a găsit locul potrivit aici. După numai un an, a ieşit din graţiile lui Sechelariu şi a plecat, pare-mi-se, la Timişoara…La Naţională a stat, cât a stat Iordănescu. Până în 1998, după care a antrenat mai mult prin ţările arabe, locul unde te umpli de bani, dar te înghite anonimatul…Nu cred, însă, că există vreun cunoscător al fotbalului românesc care să-l uite pe fostul mare fotbalist. Postez cele două interviuri, reunite sub titlul unuia dintre ele, care mi se pare sugestiv şi pentru cele întâmplate în ultimele zile: „Am făcut un mare pas înainte!”. O fac şi în ideea că răspunsurile  fostului tehnician vor contura mai bine profilul său uman. O personalitate sobră, extrem de conştiincioasă şi echilibrată. (Leonard POPA)

“Vin din urmă Condurache, Fl.Ionescu…
*Interviu cu Costică ŞTEFĂNESCU (antrenor principal FC Selena Bacău)


-Domnule Ştefănescu, returul bate la uşă. Sunteţi pregătit să-i deschideţi?
-Am avut toate condiţiile pentru a ne pregăti cum se cuvine, mai puţin şansa unui turneu în străinătate. Din acest punct de vedere, consider că am făcut, deci, paşi importanţi. Jocurile disputate au fost teste binevenite, iar când spun acest lucru, mă gândesc la partidele în care am întâlnit divizionarele din primul eşalon, cum a fost cazul lui Dinamo, Farul şi Dacia Brăila. De fapt, întâlnirea cu dinamoviştii, disputată la Alba Iulia, este momentul de referinţă pentru această şi indiciul că echipa se află pe un drum ascendent. In meciul cu Farul am urmărit nu atât rezultatul, cât intensificarea potenţialului fizic, în preziua şi ziua jocului noi efectuând antrenamentele obişnuite. Una peste alta, suntem pregătiţi să abordăm în cu totul alt mod partidele returului şi anume să fim mai agresivi în joc, să efectuăm un presing mai pronunţat în terenul advers.
-Este absolut totul pus la punct? Chiar şi achiziţiile recente vă satisfac?
-Din capul locului trebuie să afirm că achiziţiile pe care eu le-am propus n-au putut fi efectuate. Nu ştiu dacă aici are cineva vreo vină, întrucât se cunoaşte cât de greu e să găseşti jucători de valoare pe care cluburile să fie dispuse să-i cedeze. Cei pe care i-am transferat, Apachiţei, Radu- cu Cremeninţchi încă se mai duc tratative- n-au reuşit, deocamdată, să se integreze şi să convingă într-un procent satisfăcător. Posibil să o facă de-acum încolo, întrucât respectivii au anumite calităţi.
-O altă întrebare se referă la echipa Naţională. Ce şanse de afirmare acordaţi fotbalului românesc în acest sezon, hotărâtor sub multe aspecte?
-Incercările lui Dinu de a găsi o îmbinare între jucătorii de afară şi cei de acasă trebuie salutate.Turneul italo-american a fost o idee bună, deşi din punct de vedere organizatoric, a avut multe carenţe. Practic, jucătorii au stat mai mult în aeroport şi în avion decât pe terenul de fotbal. Câştigurile trebuie,însă, semnalate. Cel mai important lucru e că s-au scos la rampă câţiva jucători de perspectivă, întrucât Naţionala nu se poate clădi numai cu fotbalişti care activează în străinătate. In altă ordine de idei, consider că reprezentativa noastră este foarte valoroasă şi ne va oferi, în continuare, satisfacţii.
-Florin Motroc a fost încercat şi el într-un lot naţional.Este un element de perspectivă?
-Noi ne mândrim şi am fi foarte bucuroşi dacă în loturile reprezentative ar ajunge şi jucători băcăuani.Prezenţa lui Motroc într-o selecţionată naţională este urmarea faptului că el a avut, în tur, o comportare constant bună, fiind mereu remarcat de ziarişti. Că noi ne aşteptam, totuşi, la mai mult din partea lui, este adevărat. Dar Motroc nu este singurul băcăuan care promite. Vin din urmă Condurache, Fl.Ionescu, Gireadă, Scânteie-toţi jucători care pot creşte şi n-ar fi exclus să apară pe la loturile naţionale…(1993)


„Am făcut un mare pas înainte!”
*Interviu cu Costică ŞTEFĂNESCU(antrenorul secund al Naţionalei de fotbal)

-Domnule Ştefănescu, felicitări pentru această superbă victorie care ne-a liniştit pe toţi! Cum apreciaţi, însă, evoluţia tricolorilor în partida cu Israelul (2-1, în preliminariile Europeanului din 1996-n.n.), în calitate de selecţioner?
-In primul rând, aş vrea să spun că starea vremii şi, implicit, a terenului au influenţat negativ calitatea jocului, lucru valabil atât pentru noi, cât şi pentru israelieni. In fond, s-au întâlnit două echipe cu un stil de joc asemănător, combinativ şi tehnic, bazat pe o bună circulaţie a mingii. Starea terenului, repet, şi-a pus amprenta asupra posibilităţilor de exprimare ale ambelor echipe, care au fost nevoite să joace cu totul altceva decât de obicei. Partida în sine a fost una de mare luptă, în care cele două formaţii au depus un angajament fizic total. In mod surprinzător, la acest capitol, israelienii mi s-au părut superiori. Rezultatul final îl consider, însă, normal, întrucât noi am avut mai multe situaţii de gol. Sigur, am avut şi puţină şansă, când adversarul a scăpat singur spre poartă, iar balonul s-a oprit în băltoacă...Dar, într-un meci de o asemenea importanţă, şi şansa trebuie să-i surâdă cuiva mai mult, nu?!
-Aşa este. Dar, spuneţi-mi, din punctul dvs.de vedere, consideraţi încheiată lupta pentru promovare?
-Nici vorbă. Noi am făcut, e drept, un mare pas înainte, însă, calificarea se mai joacă. Dacă vom mai acumula încă trei puncte, după partidele pe care le mai avem de disputat, atunci-cu siguranţă-nu mai putem pierde locul I în grupă.
-Domnule Ştefănescu, eliminarea lui Răducioiu şi, deci, absenţa sa din partida (sau partidele) următoare nu vă îngrijorează?
-Nu, pentru că echipa a demonstrat, încă o dată, că ştie să se adune în momentele dificile şi să suplinească absenţele de marcă. In meciul cu Israelul, Hagi şi Gh.Popescu au lipsit şi, totuşi, iată, ne-am impus. Asta înseamnă că „tricolorii” au o valoare recunoscută şi ca echipă, nu numai ca individualităţi.
-Vă gândiţi, deja, la un înlocuitor pentru Răducioiu?
-Bineînţeles, pentru postul său candidează, cu şanse egale, Vlădoiu, Chiriţă şi, poate, Adrian Ilie.
-In incheiere, o întrebare provincială…Domnule Ştefănescu, ce gânduri vă mai leagă de Bacău, unde-cât aţi fost antrenor-adevăraţii oameni de fotbal v-au stimat şi apreciat?
-M-am despărţit de Bacău cu un oarecare regret. Dl.Sechelariu încearcă, sincer, să facă un lucru bun pentru fotbalul băcăuan. Din păcate, se lasă  influenţat de cei care îi ajung în preajmă nu întotdeauna cu obiective pozitive. Vă doresc succes în continuare! (1996).


Leonard POPA

Interviu cu dl.Kurt GROSS, component al lui Dinamo Bacău (1960-1966) şi fost antrenor al Politehnicii Iaşi

$
0
0
“Gram ar fi putut juca şi astăzi în naţională fără probleme!”

@Interviu cu dl.Kurt GROSS, component al lui Dinamo Bacău (1960-1966) şi fost antrenor al Politehnicii Iaşi

      11 septembrie 1960…Dinamo Bacău întâlneşte în a doua etapă a primei divizii pe Ştiinţa Timişoara, nou-promovată. Timişorenii încep neaşteptat de bine şi deschid scorul. Băcăuanii îşi revin, Publik e din ce în ce mai greu de stăvilit, iar adversarii nu-l mai pot opri decât prin faulturi repetate. La o astfel de fază, se dictează lovitură liberă de la vreo 25 de metri lateral dreapta. Toţi spectatorii se aşteaptă ca omul cugolul, Gram, să-şi facă datoria. Dar, stupoare! Cel care se pregăteşte să execute lovitura este cel mai înalt jucător din echipă. Un blond cu alura unui neamţ trimis în prima linie a frontului, să impresioneze adversarul. Vătafu nu-i ajunge nici până la umăr. Bucur, portarul, nici atât! Cine-i? Cine-i?se tot întreabă chibiţii locali, în timp ce doamnele din tribună încep să-şi dea coate...Până la urmă, vine şi răspunsul. E Kurt Gross, uriaşul de la Dinamo Obor, transferat înaintea campionatului de antrenorul Gica Nicolae, venit şi el de la Bucureşti. Noul dinamovist îşi aşază mingea tacticos, ia un elan de 2-3 metri, ca atacanţii veritabili, nu ca fundaşii de bandă, şi loveste cu sete balonul, pe care toată lumea nu-l mai vede decât în momentul când acesta se opreşte - în paianjenul porţii...  O rachetă cu care Kurt Gross îşi anunţa prezenţa la Bacău pentru căteva sezoane! Dinamo va câştiga partida cu 3-2, iar “neamţul” avea să fie adoptat definitiv de inimile suporterilor. De atunci şi până prin 1966, când va dispărea din echipă la fel de discret precum o făcuse la venire, Kurt Gross va fi unul dintre jucătorii de bază ai echipei băcăuane. Şi dacă Politehnicii Iaşi-staţia terminusdupă o viaţă închinată fotbalului- antrenorul Gross i-a lasat spre amintire o promovare în primul eşalon (1982-1983), Bacăului i-a lăsat ceva mult mai de preţ: întreaga sa tinereţe sportivă. Intâmplarea a făcut ca interviul de mai jos să fi fost realizat înaintea partidei de campionat dintre CSMS Iaşi şi Sport Club Bacău, din etapa a 2-a a actualei Divizii B...Leonard POPA 

-Am în faţă o fotografie din 1960...Dinamo Bacău în tricouri alb-roşii, cu guler, aşa cum n-am mai văzut dupa aceea, e gata să înceapă noul campionat. Imi permit să menţionez întreaga echipă, în ordinea din poză: portarul Bucur, Giosanu, Vătafu, Gross, Cârnaru, Cincu, Drăgoi, C.Rădulescu, Gram, Ciripoi, Publik. Antrenori: Gică Nicolae (principal) şi Florian Anghel (secund). In altă parte, un titlu dintr-o carte dedicată fotbalului băcăuan: “Anii de linişte ai Diviziei A: 1960-1962”...Asa stăteau lucrurile, dle.Kurt Gross?
-La timpul respectiv, Dinamo Bacău căpătase o anumită experienţă competiţională, după cei doi ani de Divizie A, sub bagheta lui Teaşcă. In 1960, echipa se maturizase. Noul antrenor, Gică Nicolae, nu avea ambiţiile “Piticului”, nici abilitatea lui, însă noi am mers foarte bine. Am terminat pe 8 şi lumea era mulţumită.
-A fost primul an al dvs.la Bacău...Cum aţi ajuns aici?
-La Dinamo Bacău am ajuns de la Dinamo Obor, împreună cu un alt jucător, unul Stoica. De loc, eu eram din zona Mediaşului, unde am şi început fotbalul. Proca, antrenorul Braşovului, m-a remarcat de multe ori şi a vrut să ma ia acolo, să joc la Steagul Roşu Oraşul Stalin, cum se numea atunci. Am ajuns, însă, în 1958, la Dinamo Obor, unde antrena Gică Nicolae.Dinamo Obor  era o filială a echipei Dinamo, situată în cartierul bucureştean Obor, care, în 1985, când avea să promoveze în prima divizie, se va numi Dinamo Victoria (desfiinţată în 1990, când preşedinte era Dumitru Dragomir, actualul şef al Ligii Profesioniste-n.n.). Dar să revin...In 1960, fiind la Dinamo Obor, am jucat finala Cupei Romaniei cu Progresul (in semifinale, bancarii au invins pe Dinamo Bacau, cu 2-0, dupa prelungiri!-n.n.), pe Stadionul Republicii. Am pierdut cu 2-0, dar pentru ca dupa disputarea meciului urma sa se infiinteze Cupa Oraselor Targuri (fosta UEFA, actuala Europa League-n.n.), Federatia stabilise, deja, ca in competitia respectiva Romania sa fie reprezentata de Progresul si toata lumea a trebuit sa se conformeze, jucatorii, arbitrii... La ei, jucau atunci Mândru, Caricaş, Oaidă, Mişu Smărăndescu, Protopopescu...,cei care în sferturi eliminasera pe C.C.A. (Steaua-n.n.), nu puteam emite pretenţii noi, o echipă de Divizia B. După disputarea finalei, antrenorii Gică Nicolae şi Florian Anghel au fost mutati la Bacău. Eu m-am pomenit cu Vasile Pintilie, delegatul lui Dinamo Bacau, care mi-a spus că trebuie să-mi urmez antrenorii acolo. Aşa am ajuns la echipa de pe malurile Bistriţei.
-Din Bucureşti a mai venit cineva cu dvs., tot atunci...Portarul Ghiţă.
-Da, el era din Pantelimon şi juca la Metalul. Amândoi am sosit în acelaşi timp la Bacău şi am locuit o vreme împreună, într-un apartament situat deasupra Cinematografului Muncitorul, cu încă doi colegi de echipă, Stoica şi Nemeş, acesta din urmă venit de la Buhuşi.
-V-aţi înţeles bine cu Aristică? Cum era ca om?
-Domnule, a fost un portar extraordinar şi un om minunat! El trebuia să fie portarul naţionalei la Campionatul Mondial din Mexic 1970. La vremea aceea, nu se anunţase, însă, ca marele portar de mai târziu. Nu cred că se bucura de prea mult credit din partea nimănui. La Bacău ajunsese pentru că plecase Faur, portarul titular.
-In campionatul 1961-1962, Dinamo Bacău iar schimbă antrenorii...Vin Sepci şi Onucu Rus. Profesorul Rus e cel care avea să înfiinţeze Liceul de Fotbal. La Bacău, memoria colectivă nu supravietuieşte prea mult cotidianului. Cum l-aţi perceput, ca antrenor?
-Un om deosebit...A făcut echipă bună cu Sepci, iar noi ne vedeam de treabă în campionat. Am început mai greu, dar ne-am revenit spre sfârşitul turului, când am învins Rapidul în deplasare, cu 2-0, prin golurile marcate de Sorin Avram (tocmai fusese transferat de la juniorii Letei-n.n.) şi Gram. Giuleştenii urmau să joace finala Cupei, cu Arieşul Turda, meciul acela de pomină pierdut şi el. Turul l-am încheiat cu o victorie rămasă multă vreme în sufletul suporterilor, 2-0 cu CCA, când iarăşi a înscris Gram...La sfârşitul campionatului, eram pe 6 şi Federaţia, drept răsplată, ne-a oferit cadou un turneu în R.D.G...
-Il pomeniţi mereu pe Matei Gram...Generaţiile mai noi nici nu au auzit de el. Eu l-am prins în meciurile de old-boys  organizate în anii 70. Mă frapa faptul că juca de fiecare dată desculţ. Era singurul jucător care intra în teren fără ghete. Inainte de a se despărţi de noi definitiv, a fost şofer de taxi în oraş. La meciuri, însă, nu-l mai vedea nimeni. A fost un jucător important...A marcat pentru Dinamo Bacau 49 de goluri în cele 119 partide de Divizia A. In 1961 şi 1962, a fost al 5-lea marcator din topul golgeterilor primei divizii...
-Domnule, vrei să-ţi spun ceva? Gram a fost un puncheur excepţional.Veneau oamenii la stadion numai să-l vadă pe el. Ar fi putut juca şi astăzi în naţională fără probleme!  Avea o viteză de execuţie a mingii extraordinară, nu mai văzusem până atunci aşa ceva.Şi ca om a fost un coleg minunat...
-Dar Teaşcă, atunci cand a revenit la Bacău, în 1965, nu l-a mai vrut la echipă...Incă mai eraţi la Dinamo. Ce s-a întâmplat atunci?
-Teaşcă a fost şi el un antrenor de excepţie. Regenkampf de la Steaua nu i-ar fi făcut nici ghetele astăzi....Dar Teaşcă instaura la echipă un regim cazon, nu-i convenea ca un jucător să ia prim-planul antrenorului. Gram nu era cheie de biserică. Era adulat de public. Pe unde ajungea în oraş, toţi doreau să zăbovească în preajma lui, să-l aibă la masă, să aibă ce povesti după aceea cunoscuţilor. Asta nu i-a convenit Piticului, care a venit în 1965 montat să croiască din temelii o nouă echipă.
-Să nu ocolim, însă, un an important în viaţa formaţiei, 1963. E anul când Dinamo Bacău a retrogradat. A fost, poate, cea mai amară deziluzie din istoria clubului. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva...
-In 1963, iarăşi, s-a schimbat antrenorul. A venit Gil Mărdărescu, cel care  antrenase la Cluj şi  la Brasov. Un antrenor tobă de fotbal. Dar echipa începuse slab, în tur am făcut doar 8 puncte, cu numai 2 victorii şi 4 egalităţi...Eram pe ultimul loc. Asta şi pentru că jucătorii cei mai buni din echipă, Publik, Sorin Avram, Jamaischi...erau mereu convocaţi la loturile naţionale şi, stând în cantonamente prelungite, nu puteau fi folosiţi de club. In retur, dupa ce s-au întors ei, am început să recuperăm. Antrenorul Mărdărescu ne inspira încredere şi era un psiholog rafinat. Vă dau un singur exemplu. Inaintea unui meci cu Rapidul, nu ne-a spus nimic despre 11-le cu care trebuia să începem. Ne-a invitat numai să vedem cum arată gazonul. Ajunşi la centrul terenului, ne-a trimis la vestiare spunându-ne doar atât: “Acum mergeţi şi vă dezechipaţi cei care ştiţi câ sunteţi titulari!”...Ne-am ales noi între noi şi am câştigat meciul acela extrem de important cu 1-0!
-Atunci, am început sa sperăm că putem evita retrogradarea! Au mai fost si alte victorii importante, 3-0 cu CSMS Iaşi, când aţi marcat golul acela de senzaţie, din lovitură liberă de la 18 metri, 2-1 la Braşov, 3-0 cu Ştiinţa Timişoara....Nu a fost, însă, suficient. A urmat 9 iunie 1963, partida cu Progresul. Ştiţi la ce mă refer, înfrângerea aceea teribilă cu 3-4, după ce am avut 3-0. Aţi fost în teren. Haideţi să lămurim, măcar în parte, misterul acelei căderi. Unii, chiar din interiorul echipei, au afirmat că meciul  a fost trântit. S-a ratat un penalty, la 3-0 (Eftimie), s-a greşit la golul egalizator al bucureştenilor (Iosif Lazăr), apoi şi la următorul (acelaşi Iosif Lazăr)...La analiza partidei de a doua zi, Publik a afirmat că nu va mai intra în teren, dacă va mai fi convocat Lazăr...
- Speculaţii! Iosif Lazăr era jucător în naţională. Nu-şi risca el cariera, trântind meciurile echipei de club, în asemenea momente. Pur şi simplu, am avut un ghinion teribil! Unul cu care te întâlneşti o dată în viaţă, dar aşa a fost. Interesant e că la Progresul antrenor era Gică Nicolae, cel care mă adusese la Bacău...Cu înfrângerea aceea, am ajuns în Divizia B pentru trei ani...
-La sfârşitul lui 1966, nu mai eraţi la Bacău...
-M-am retras mai spre casă, la Metrom Brasov, în Divizia B. Dar am revenit la Bacău, apoi, în 1978, m-am mutat definitiv la Iaşi, unde am devenit antrenor. Mai întâi, la Nicolina, apoi, la Poli, cu care am reuşit promovarea în primul eşalon,în 1983, fiind secundullui Gh.Constantin. Am mai antrenat pe Constructorul Iaşi, echipele de juniori ale lui Poli, dupa care  am ieşit la pensie. Acum sunt observator în cadrul Asociaţiei Judeţene de Fotbal...
-Vedeţi mult fotbal, la toate nivelurile...Are fotbalul românesc viitor?
-Nu am certitudinea asta. Acum cei care joacă în eşaloanele inferioare nu stăpânesc abecedarul fotbalului. N-au lovirea mingii cu ambele picioare, nu deţin controlul preluării...lucruri elementare.
-După mai mulţi ani, Bacăul întâlneşte, din nou, Iaşul în campionat. Din păcate, în Divizia B. Cine va promova?
-Iaşul are cel mai bun lot din serie. Şi, hai să fim serioşi, să ne amintim cum a retrogradat... Credeţi că Viitorul Constanţa chiar a fost capabilă de victoriile acelea surpriză de anul trecut cu care s-a salvat?! Dacă se continuă aşa, nu poate fi vorba de niciun viitorîn fotbalul românesc...


Viewing all 232 articles
Browse latest View live